Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 juli 2012 | 14:01

Topp 10: Coolast i superhjältefilmerna

Med världssuccén "The Avengers" fortfarande på biodukarna, rebooten "The Amazing Spider-Man" alldeles runt hörnet och efterlängtade "The Dark Knight Rises" bara veckor bort, kan det här året vara det mest spännande för superhjältefansen någonsin.

Men så har 2000-talet också varit en ljuvlig tid för oss som älskar serietidningsäventyr i filmformat. Sedan "X-Mens" och "Spider-Mans" intåg i början av millenniet har genren inte varit sig lik... Det firar vi med att lista de tio skönaste karaktärerna - hjältarna, skurkarna och birollerna! - ur det här årtusendets bästa superhjältefilmer. Vem är din favorit?

10. Bruce Banner/The Hulk (Mark Ruffalo) i "The Avengers"

Efter två ganska lättglömda filmer med Eric Bana respektive Edward Norton (som ursprungligen skulle återvänt i den här mashupen) så lyckades gamle indieskådisen Ruffalo göra den gröna besten rättvisa med en välbehövd dos av charm och humor. Han var också den första skådespelare att spela både Hulkens alter ego Banner och själva monstret live, dock i motion capture-format.

9. Walter Kovacs/Rorschach (Jackie Earle Haley) i "Watchmen"

Filmatiseringen av Alan Moores kultserie var påtänkt under flera års tid och när Zack Snyder väl satte tänderna i den så var Haley den enda gammal nog att varit i filmbranschen från att filmen började planeras på 80-talet. Det är även han som sticker ut mest, i rollen som den maskerade (med en svartvit-prickig klänning om huvudet) vigilanten som tar på sig uppdraget att utreda morden på superhjältar i 80-talets New York.

8. J. Jonah Jameson (J.K. Simmons) i "Spider-Man"-serien

Varken en hjälte eller skurk men Simmons lyckas faktiskt stjäla inte bara första filmen (trots konkurrens i form av Willem Dafoes Green Goblin) utan faktiskt hela Sam Raimis trilogi som den vresige, cyniska chefen för tidningen The Daily Bugle. Simmons komiska tajming och några hejdlöst dråpliga repliker finner varandra i en rad fantastiskt roliga sekvenser.

7. Mystique (Rebecca Romijn) i "X-Men"-serien

En skurk som Magneto behöver själklart en matchande sidekick. Och det fick han när vanligen blonda bombnedslaget och ex-modellen Romijn dök upp som den skepnadsskiftande mutanten vars "Avatar"-blåa uppenbarelse tog nio timmar att skapa och bestod av 110 proteser som täckte 60% av hennes kropp. Hennes gula linser gjorde henne närpå blind och hon isolerades från resten av inspelningen för att hennes utseende skulle hållas hemligt - resultatet är dock en fantastiskt sexig, farlig och minnesvärd femme fatal i seriefigursform.

6. The Scarecrow (Cillian Murphy) i "Batman Begins"

Det hade varit prat länge om att Batman-skurken som dök upp redan på 40-talet i serietidningarna skulle dyka upp på film. Inför Christopher Nolans reboot var alla från Ewan McGregor till Marilyn Manson länkade till rollen men tacksamt nog valde Nolan den mindre kände men desto mer passande irländaren (som först provspelade för Läderlappen själv). Kombination av Murphys ruggande närvaro och blåa ögon (som Nolan själv blev så besatt av att han kom på nya anledningar för karaktären av avlägsna sina glasögon) med några hiskeliga effekter gjorde psykologen med de minst sagt drastiska metoderna rättvisa (och förtjänade mer speltid än Liam Neesons bleka Ra's Al Ghul).

5. Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.) i "Iron Man"-serien och "The Avengers"

Downeys karriär har minst sagt fått sig en och annan törn under åren men i Jon Favreaus häftiga filmversioner av Marvels superhjälte kom hans drypande sarkasm och kaxiga charm helt till sin rätt. Som den rättframme och egocentriske playboyen och vapendesignern Stark lyckades Downey skapa vad regissören kallat "en sympatisk skitstövel" och med den ständigt uppdaterade dräkten uppkom en härligt högljudd och (bokstavligen) tung robothjälte som kändes både modern och hederligt gammeldags på samma gång.

4. V (Hugo Weaving) i "V för Vendetta"

Syskonen Wachowski skrev manus till den här tjusiga filmatiseringen av Alan Moores brittiska serieroman och återanvände sin "Matrix"-skurk Hugo Weaving (som ersatte avhopparen James Purefoy) i hjälterollen. Trots ständigt gömd bakom en mask föreställande Guy Fawkes (legsoldat som på 1600-talet försökte lönnmörda kung Jakob I) lyckades Weaving (som baserade sin dialekt på en gammal premiärminister) blåsa elegant liv i den anarkistiske rättvisekämpen som startar en våldsam, välstrukturerad revolution i ett postapokalyptiskt England och lyckas nästan på egen hand störta regeringen.

3. Magneto (Ian McKellen/Michael Fassbender) i "X-Men"-serien

En av serievärldens mest excentriska och intellektuella skurkar, den upproriska, revolutionssugna mutantledaren fick exklusivt liv på vita duken av regissören karismatiske Bryan Singers "Sommardåd"-stjärna McKellen (som i den filmen ironiskt nog spelade nazist till skillnad från judiske Magneto) då han som gayaktivist förstod mutanters utanförskap. Fassbender studerade både McKellens insats och serietidningarna, och matchade sin föregångare fint i en i övrigt tillfredställande prequel.

2. Joker (Heath Ledger) i "The Dark Knight"
 
Det spelar ingen roll att (som vissa påstår) Ledger aldrig skulle fått en Oscar (den första inom skådespel till en serietidningsfilm) om han varit i livet - han sopar ändå mattan med resten av Gotham Citys befolkning för att inte nämna tidigare Batman-figurer. Han kom själv på idéer (som att basera Jokern på Sid Viscous och huvudkaraktären i "A Clockwork Orange") tillsammans med Christopher Nolan om hur han skulle porträttera den clownsminkade, ärrade och psykotiska mästerskurken och var från början förstahandsvalet (han tackade, lyckligtvis, nej till "Australia" till förmån).

1. Mindy Macready/Hit Girl (Chloe Moretz) i "Kick-Ass"

Då 11-åriga barnaktrisen Moretz såg Angelina Jolie på posters av "Wanted" och bad om att få en tuff actionroll. Det fick hon minst sagt när hon antog sig äran att porträttera Mark Millars våldsamma, tungt beväpnade och livsfarliga skolflicka vars mun ingen tvål i världen skulle kunna tvätta rent. Familjeföreningar och kritiker upprördes både över våldet och språket i filmen varpå Moretz svarade att hon skulle straffas med husarrest om hon någonsin pratade som i filmen privat och vågade inte ens yttra filmens titel i intervjuer.

Bubblare:

The Thing (Michael Chiklis) i "Fantastic Four"-filmerna
Hellboy (Ron Perlman) i "Hellboy"-serien
Green Goblin (Willem Dafoe) i "Spider-Man"
Lady Deathstrike (Kelly Hu) i "X2"
Bullseye (Colin Farrell) i "Daredevil"
Kato (Jay Chou) i "The Green Hornet"
Lex Luthor (Kevin Spacey) i "Superman Returns"
Danica Talos (Parker Posey) i "Blade: Trinity""
Emma Frost (January Jones) i "X-Men: First Class"
Agent Coulson (Clark Gregg) i "Iron Man", "Thor" och "The Avengers"
Ivan Vanko (Mickey Rourke) i "Iron Man 2"
Doc Ock (Alfred Molina) i "Spider-Man 2"
Damon Macready/Big Daddy (Nicolas Cage) i "Kick-Ass"
Beast (Kelsey Grammer) i "X-Men: The Last Stand"

Och de sämsta...

1. Hal Jordan/Green Lantern (Ryan Reynolds) i "Green Lantern"

Träbocken Reynolds hade utrustat sig med biceps, magrutor och ett hånflin - men saknade både talang och ett vettigt manus.

2. Patience Phillips/Catwoman (Halle Berry) i "Catwoman"

Stackars Oscarsvinnaren Berry erkände själv fiaskot genom att skamset ta emot kalkonpriset Razzie för Sämsta skådespelerska.

3. Matt Murdock/Daredevil (Ben Affleck) i "Daredevil"

Affleck ansågs kanske inte som kvalitetsskådis innan det här misslyckade äventyret men de tajta trikåerna med tillhörande horn gjorde inte saken bättre.

4. Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) i "Spider-Man"-serien

Fick man ett öre för varje gång Mary Jane hjälplöst befinner sig i fara och skriker så har man budgeten för hela trilogin tillsammans...

5. Venom (Topher Grace) i "Spider-Man 3"

Att rollsätta "That 70s Show"-Eric som en av Spindelmannens farligaste fiender var aldrig någon bra idé. Resultatet var i samma dåliga smak.

6. Blade (Wesley Snipes) i "Blade II" och "Blade: Trinity"

Första filmen kom 1998 och var en hyfsad vampyraction. Med två uppföljare blev svart skinnrock och solbrillor väldigt ocoolt.

7. Mr. Fantastic (Ioan Gruffudd) och Invisible Woman (Jessica Alba) i "Fantastic Four"-filmerna

Ett fantastiskt tråkigt superhjältepar i två fantastiskt tråkiga superhjältefilmer.

8. Wade Wilson i "Wolverine"

Hans speltid (liksom hans talang) var lyckligtvis begränsad men det gjorde dock rollfiguren desto mer meningslös och trist,

9. Harry Osborn (James Franco) i "Spider-Man"-serien

Francos begåvning går inte att förneka men som Spindelmannens bästis tillika rival kom han knappast till sin rätt.

10. Batman (Christian Bale) i "The Dark Knight"

"Batman Begins" och Bruce Wayne i all ära men den parodiskt basbetonade rösten Bale använde i uppföljaren höll inte.

Bubblare:

Resten av karaktärerna i "Green Lantern" och "Catwoman"
Ghost Rider (Nicolas Cage) i "Ghost rider"-filmerna
Elektra (Jennifer Garner) i "Daredevil" och "Elektra"
Rhodey (Don Cheadle) i "Iron Man 2"
Storm (Halle Berry) i "X-Men"-serien
Henri Ducard/Ra's Al Ghul (Liam Neeson) i "Batman Begins"
Rachel Dawes (Katie Holmes) i "Batman Begins"
Gwen Stacy (Bryce Dallas Howard) i "Spider-Man 3"
Shadowcat (Ellen Page) i "X-Men: The Last Stand"
Betty Ross (Liv Tyler) i "The Incredible Hulk"
Iceman (Shawn Ashmore) i "X2"

| 1 juli 2012 14:01 |