X-Men Origins: Wolverine 2009
Action Thriller
USA
Engelska
X-Men Origins: Wolverine poster
Synopsis
Wolverine försöker med alla medel ta reda på hans förflutna och sanningen om sitt ursprung. Hans läkefaktor, klor och hans skelett av adamantium är resultatet av Weapon X-programmet, där han ofrivilligt blev forskarnas försökskanin i deras strävan att utveckla den perfekta soldaten. Av Professor X får han den information han behöver för att kunna söka efter sanningen om Weapon X-programmet.

Fox har avfärdat alla rykten om en eventuell ”X-Men 4” och lägger istället allt krut på att komma igång med ”Wolverine”, en första spin-off av de populära mutantfilmerna. Wolverine är en av de intressantaste karaktärerna i X-Men och hamnar ofta i fokus. Valet av regissör föll på Gavin Hood, som stod bakom Oscarsvinnande dramat "Tsotsi".

Hugh Jackman gestaltade Wolverine i samtliga X-Men-filmer och spelar även här den svårtyglade mutanten. Så snart Jackman är klar med inspelningen av ”Australia” drar man igång med ”Wolverine” och ambitionen är att ha filmen klar för biopremiär till sommaren 2009.
Ditt betyg
3.0 av 1,781 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg
Info
Originaltitel
X-Men Origins: Wolverine
Biopremiär
DVD-premiär
14 oktober 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
15 år
Recensent
29 april 2009 | 15:35

Snyggare, hårdare, bättre

Bland mutanter och missfoster är den kloförsedde Wolverine sannerligen en av de mest färgstarka. Hårig, muskulös och macho. Sinnebilden av man. När så X-Men blev biotrilogi var det bara en tidsfråga innan hårbollen Logan fick sin egen rulle. Och det är hårdexplosiv action i dess mest underhållande form.

Minns ni hur det var att bläddra i de där serietidningarna? Spindelmannen. X-Men. Mega Marvel. Efter att man med förväntansfull längtan hängt vid brevlådan fick man sin belöning. Jag kan inte förneka att den där förväntan lyste med sin frånvaro inför "X-Men Origins: Wolverine". Möjligtvis en schyst popcornrulle men inte mer än så. Men Hugh Jackmans machomutant bjuder som på gamla goda tider, på en underhållande belöning.

Med Marvelvärldens snyggaste intro inleds den mörka historien om Wolverine (Hugh Jackman). Mutanten med sin otroliga läkekraft och klor à la top chef - släng dig i väggen Edward Scissorhands. Onekligen den mänskligaste historien bland Marvels alla karaktärer, får vi följa vår hjälte från 1800-talets Kanada till dagen då hans älskade faller offer för hans nemesis överste Stryker. När Wolverine så ger sig ut på bärsärkarhämnd tar historien sin början på adrenalinstint allvar.

Kanske är det min stora förtjusning i mutanter och superhjältar, för trots att "X-Men Origins: Wolverine" lider av effektspill (Adamantiumklor är inte snyggt) och levererar en relativt simpel historia finns det mycket att gilla. Högexplosiv action, bitvis riktigt snyggt och inte minst en riktig mutantfest. Här får vi stifta bekantskap med (något modifierade) gamla godingar som Gambit (Taylor Kitsch), The Blob (Kevin Durand) och Sabretooth (Liev Schreiber). Nördfaktorn är med andra ord ganska hög.

Och "X-Men Origins: Wolverine" har sin tydliga målgrupp. Finnig pubertetsunderhållning av manligt kön. För det här är sannerligen de grabbiga mutanternas film. Det slåss, det röks, det dricks och... nämnde jag att det slåss en del? Allt medan den mer tillbakadragna men självklart mer dramatiska delen tillskrivs kvinnorna eller ja, kvinnan. Men jämlikt eller ej, Hugh Jackmans flexade muskler lär locka en bred publik och inte minst är han djuriskt bra i sin roll som Wolverine.

Serietidningarnas era har visserligen sedan länge gått mot ett slut i vårt it-samhälle. Det här är det närmsta vi seriefiler kommer den nostalgiska barndomen utan att behöva bläddra i våra omsorgsfullt inplastade nummer.