Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 december 2011 | 12:01

Topp 10: Brads bästa

Brad Pitt vann nyligen New York Film Critic Circles pris för Bästa manliga huvudroll, för både "Tree of Life" och "Moneyball", och det ryktas att han kan vara aktuell för sin första Oscarsstatyett nästa år.

Det kan vara på tiden då skådespelaren (och producenten), av okunniga ansedd som talanglöst ögongodis, gjort en mängd intressanta roller under sin nästan 25-åriga karriär. Här är några av hans bästa.

10. "True Romance" som Floyd

En minimal men väldigt rolig och minnesvärd biroll som den stenade rumskompisen till Michael Rapaport, barndomskompis till Christian Slaters huvudkaraktär i thrillern av Tony Scott (vars bror Ridley regisserade Pitt i "Thelma & Louise" två år tidigare) med manus av Quentin Tarantino (som regisserade Pitt i "Inglorious Basterds" 16 år senare). Det var Pitts egen idé att karaktären skulle vara pårökt och aldrig lämna soffan, och han hittade själv mössan i en container.

9. "Thelma & Louise" som J.D.

Pitt var faktiskt tredjevalet (framtida motspelaren George Clooney provspelade fem gånger utan lycka), som liftaren Geena Davis har en het men ödesdiger natt i sänghalmen med, i Ridley Scotts klassiska feministfilm. Ironiskt nog hoppade William Baldwin av för att den roll i "Eldstorm" som Pitt förlorat. Tur var väl det då denna film satte både Pitt - och hans tvättbräda - på Hollywoodkartan.

8. "Seven" som David Mills

Första samarbetet med David Fincher innebar en uppoffring av en huvudroll i "Apollo 13". Rollen som pensionsklare polisen Morgan Freemans sidekick (som Denzel Washington nobbade) i en av 90-talets bästa - och kändaste - seriemördarthrillers var klart värt det. Han träffade även blivande fästmön Gwyneth Paltrow under filmen, bröt en arm och hotade hoppa av ifall filmens slut ändrades.

7. "Inglourious Basterds" som Aldo Raine

Pitt tackade ja till rollen som den skalperande ledaren för de judisk-amerikanska nazistjägarna efter fem flaskor vin med Quentin Tarantino. Trots en ganska tidsbegränsad roll och både franska och tyska stjärnor som motspelare så blev han filmens affischnamn och glänste med härlig söderdialekt och - i en minnesvärd, komisk scen - usel italienska.

6. "Burn After Reading" som Chad Feldheimer

Bröderna Coen skrev rollen med Pitt i åtanke efter att ha sett en gammal reklamfilm där han hade liknande, 80-talsinspirerade frisyr. Som olycksdrabbad, korkad gyminstruktör utövade Pitt en sällan sedd komisk ådra och stal showen från veteraner som John Malkovich, Frances McDormand och George Clooney. BAFTA-nominering.

5. "Babel" som Richard Jones

Pitt var ett stort fan av mexikanske regissören Alejandro González Iñárritu och gav upp en av huvudrollerna i "Departed" för att spela Cate Blanchetts man, försatt i en hopplös situation när hans fru blir skjuten på deras semester i Marocko. I en lysande, internationell ensemble vågade Pitt för första gången spela sin 43-åriga ålder utan smickrande makeup. Golden Globe-nominering.

4. "Snatch" som Mickey O'Neil

Pitt såg Guy Ritchies hårdkokta, brittiska debut "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" och bad om en roll i hans kommande film. Då han inte kunde bemästra London-dialekten så fick han spela en irländsk boxare tillika morsgris med obegriplig vokabulär. Pitt var rädd att rollen skulle jämföras med boxarrollen han strax innan gjorde i "Fight Club" men bevisade återigen att han jobbade väl med heta utstickarregissörer.

Med stämpeln som Hollywoods nya favorithunk så bevisade Pitt sig själv som en stabil karaktärsskådespelare när han spelade snabbkäftad dårhuspatient, vilket belönade honom med både Golden Globe och Oscarsnominering. Terry Gilliam var rädd att Pitt, som mottog en onormalt låg lön för rollen, inte skulle klara av den rappa dialogen och sände honom till en språkcoach men insåg att det i slutändan räckte med att frånta hans cigaretter.

2. "Kalifornia" som Early Grayce

Liksom motspelaren David Duchovny kom denna film strax innan deras stora genombrott, och ironiskt nog var Pitts dåvarande flickvän Juliette Lewis största stjärnan. En svart, brutal seriemördarthriller där ett roadtrippande par plockar upp Pitt, i en roll som skulle göra Rutger Hauer i "Liftaren" mörkrädd. Liksom i senare "Fight Club" så besökte Pitt tandläkaren för att fixa rätt glugg till karaktären.

1. "Fight Club" som Tyler Durden

I andra samarbetet med David Fincher gjorde Pitt en av sina mest ikoniska roller som den kaxige, hårdföre och våldsamme antagonisten som tvingar kontorsråttan Edward Norton att starta en hemlig klubb för aggressiva män. Pitt, som uppmanade själv sina föräldrar att inte se filmen  (p.g.a. innehållet), var liksom Norton full på riktigt i scenen där de spelar golf och förberedde sig inför rollen genom att ta lektioner i bl.a. boxning, lära sig UFC-programmering och få en av sina tänder kantstött hos en tandläkare.

Bubblare:

"Benjamin Buttons otroliga liv", "Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford", "Ocean's Eleven", "Där floden flyter fram", "Höstlegender", "The Mexican", "En vampyrs bekännelse", "Sleepers".

Dessa kan du skippa...

"Cutting Class", "Ocean's Twelve", "Ocean's Thirteen", "Troja", "Ett farligt förslag", "Cool World", "Mr & Mrs Smith".

| 4 december 2011 12:01 |