Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

27 juli 2023 | 16:00

Besvikelsen: "The Witcher"-upplevelsen förstördes "för fansens skull"

Den tredje säsongen av "The Witcher" delades upp i onödan och gav oss tyvärr ett ovärdigt avslut på Henry Cavills resa i huvudrollen som Geralt of Rivia.
Spoilervarning om du inte har sett hela den tredje säsongen av "The Witcher" ännu.
 
Jag var faktiskt ganska positivt inställd till den här tredje säsongen för en månad sedan. "Henry Cavill tar farväl av The Witcher på bästa sätt" skrev jag då. Vilket är varför jag nu kände mig extra manad att rätta mig själv, när säsongens tre sista avsnitt precis har släppts. För det här resulterade inte med en värdig avslutning på långa vägar. Men möjligtvis förklarar det varför Cavill kände sig manad att lämna serien som han vann över fansens förtroende för.
 
Om vi spolar tillbaka tiden några år, före den första säsongen hade släppts, så var det nämligen många som hånade Netflix för valet av Cavill i huvudrollen som Geralt of Rivia. Mads Mikkelsen, Anson Mount, Nikolaj Coster-Waldau och Viggo Mortensen stod på mångas önskelistor. Men efter att Cavill släppte fram sin inre spelnörd och gjorde klart för alla hur mycket rollen faktiskt betydde för honom och hur han sedan bevisade detta under den första säsongen, så vann han över de allra flesta kritikerna på sin sida.
 

Liam Hemsworth tar över rollen i säsong 4

 
Liam Hemsworth i "Most Dangerous Game". 
 
Det har därför varit en het potatis i försnacket kring den här tredje säsongen, faktumet att Cavill av olika anledningar hoppat av eller tvingats bort från serien. Vissa påstår att han ska ha varit svår att arbeta med och varit otrevlig mot flera kvinnor under inspelningarna, medan andra säger att så inte alls är fallet utan det ska snarare haft att göra med att Cavill inte gillade vägen manusförfattarna tänkte ta med "The Witcher" framöver.
 
Det har också snackats om att Cavill förväntade sig att få återvända fullt ut till Superman-rollen och valde mellan Superman och Geralt of Rivia. Men av olika anledningar kommer det alltså inte bli något mer av varken den ena eller andra rollen. 
 
Oavsett vilket så var jag nog inte ensam om att titta på den här tredje säsongen med vetskapen om att det skulle bli de sista "The Witcher"-avsnitten med Cavill, innan Liam Hemsworth tar över silverhåret och Geralt-rollen i den fjärde säsongen. Den första delen av säsong tre bådade gott, så mina förhoppningar inför de tre sista avsnitten höjdes faktiskt ett snäpp. Skulle vi kanske få någon förklaring till bytet i avslutet av säsongen, kanske någon liten extrascen i sluttexterna där Hemsworth klev in i rollen redan nu? Eller bara en riktigt imponerande insats från alla inblandade som kronan på verket?
 
Nej. Istället får vi ett avsnitt där Geralt skadas till en grad att han nästan dödas, ett där han inte är med och ett tredje där han som ett envist barn försöker återhämta sig tillräckligt för att gå och leta reda på Ciri ännu en gång. Och precis när han fått tillbaka tillräckligt med krafter för att ha ihjäl ett gäng soldater i en sista fajtscen, så tar vi farväl av skådespelaren. Lite snopet. Vad var egentligen meningen med att dela upp avsnitten på det här sättet?
 

Anledningen till uppdelningen av säsongen: "Vi ville ge det till fansen"

 
 
Den tredje säsongen av "The Witcher" var inte skriven eller inspelad med uppdelningen av den planerad. De två första säsongerna släpptes i ett svep och det var även planen för den tredje, tills de satt med klippningen efteråt och såg vad "Stranger Things" gjorde förra sommaren. Då påstås det att man blev inspirerade och ville göra uppdelningen "för fansens skull" även under den kommande "The Witcher"-säsongen.
 
I en intervju med TheVerge berättade "The Witcher"-producenten Steve Gaub att "i streamingvärlden existerar inte cliffhangers på riktigt eftersom du trycker på play [direkt efter att ett avsnitt är slut]. Du får inte den tillfredsställelsen av förväntan, diskussion och chatt online. Så vi ville ge det till fansen, och historien fanns där för att vi skulle göra det".
 
Men här håller jag verkligen inte med. Det fanns inte tillräckligt mycket handling i historien för att motivera det beslutet. Förra sommaren avslutade "Stranger Things" sitt sista avsnitt av första delen på säsongen med ett avsnitt på 1 h 40 min som avslöjade vem skurken för säsongen verkligen var. För att sedan pausa och låta oss tittare diskutera och leta upp alla ledtrådar som hade lotsat oss fram till just det ögonblicket. Därefter följde två ytterligare långfilmslånga avsnitt en månad senare som först förde ihop alla våra karaktärer och sedan bjöd på en gigantisk sista episk fajt i finalavsnittet och samtidigt öppnade upp för den sista säsongen.
 
Det var alltså detta som man från "The Witcher"-hållet såg medan man satt och klippte sin säsong och plötsligt tänkte "äsch, vi gör samma grej - för fansen!". Men helt utan att ha planerat för det på förhand och utan att ha gjort något särskilt med de tre sista avsnitten. Om det fanns ett bra ställe att pausa säsongen på så var det ju faktiskt direkt efter det sjätte avsnittet, men då hade det blivit ramaskri om vi bara fick det sjunde och åttonde avsnittet (som knappt hänger ihop) som avslutning. Så jag förstår varför man lade avbrottet i säsongen efter det femte avsnittet istället.
 

Det här var inte för fansens skull - det var för Netflix kvartalsrapport

 
Henry Cavill tar farväl av rollen som Geralt i den tredje säsongen av "The Witcher".
 
Men det finns verkligen ingen som kan övertyga mig om att det här var ett beslut som fattades för fansens bästa. Sommaren är en period när folk generellt sett tittar avsevärt mindre på tv, vilket är varför det allt som oftast är avsevärt färre stora premiärer under den perioden. Det är också en tid när vi lämnar ett kvartal (april, maj, juni) och hoppar in i nästa (juli, augusti, september) bakom oss samtidigt som många i regel brukar säga upp streamingtjänster och sticka på semester. 
 
Redan för ett år sedan så påtalade jag hur "passande" avbrottet mellan de två delarna av "Stranger Things"-säsongen placerades på två olika kvartalsrapporter för Netflix. Under en tid när företaget hade sina största problem på länge med att antalet prenumeranter minskade för första gången på nästan tio års tid. Men med tanke på att uppdelningen faktiskt fungerade för "Stranger Things", det blev en enorm hajp och folk snackade om serien i en månads tid innan de sista avsnitten skulle släppas... och fler prenumeranter än väntat stannade kvar över sommaren. 
 
Så när nu exakt samma sak, med i princip samma datum, sker för "The Witcher" så känns det här snarare som något Netflix har gjort för Netflix. Inte för fansen. För varken manusförfattarna, skådespelarna eller regissörerna hade något avbrott i säsongen i åtanke medan den skapades och spelades in. Det bestämdes efteråt, när Netflix såg hur positivt deras kvartalsrapporter påverkades av deras experiment året innan.
 
För oss fans, som hoppades få ett värdigt avslut för Henry Cavill eller som bara var sugna på en helt okej fantasyserie under sommarsemestern... så fick vi istället allt annat än detta. Det skulle inte förvåna mig om Netflix väljer att släppa "Wednesday" på ett liknande sätt, med en premiär för första halvan av serien i december och den andra i januari. Men då får vi väl åtminstone hoppas att seriens skapare har haft en aning om planerna på förhand och kan göra något bättre av det än "The Witcher"-gänget lyckades med nu.
 
 
Vad tyckte du om de tre sista avsnitten på årets säsong av "The Witcher"? Kommentera gärna nedan!
| 27 juli 2023 16:00 |