Film

Skribent

Jakob Åsell

20 juli 2020 | 15:30

"Tenet" är för lång för Kina

Christopher Nolans storfilm bryter mot Kinas säkerhetsregler mot virusspridning.
Kinesiska myndigheter ämnar att börja återöppna biografer i områden med låg risk för smittospridning med start 20 juli. Detta görs dock inte utan säkerhetsåtgärder, där den mest unika regeln berör filmernas speltid. För att hålla nere tiden som publiken utsätts för varandras närhet i salongerna får ingen film som visas i Kina ha en speltid längre än två timmar, skriver IndieWire.
 
Christopher Nolan, som redan har haft det tufft med att planera en bred release för sin högt emotsedda storfilm "Tenet" får nu ännu ett hinder att övervinna. Hans senaste actionthriller klockar nämligen in på speltiden 150 minuter.  "Tenet" hade tidigare planerad biopremiär 12 augusti, vilket nu är uppskjutet i väntan på ett nytt datum.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
John David Washington och Robert Pattinson i "Tenet"
 
Med tanke på att "Inception"- och "The Dark Knight"-regissörens tre senaste filmer har tjänat in mellan 8-18 procent av sin globala omsättning i Kina så är landet en oerhört viktig marknad, inte minst då "Tenet" är Nolans mest påkostade film hittills."Interstellar" var en stor succé i Kina, som stod för 122 miljoner dollar av filmens globala intäkter på 668 miljoner dollar.
 
Det är inte helt ovanligt att Hollywoodfilmer klipps ned för att följa den kinesiska censuren. Men tanken på att Christopher Nolan frivilligt skulle kapa en halvtimme från sin senaste storfilm för att följa dessa regler känns väl i dagsläget som science-fiction. Premiären lär oavsett dröja då "Tenet" just nu står utan premiärdatum.
 

Läs även: Är "Tenet" egentligen en uppföljare till "Inception"?

| 20 juli 2020 15:30 |