Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 april 2024 | 12:00

Stephen King firar 50 år som författare - 5 filmer vi verkligen ser fram emot

Skräckmästaren Stephen Kings popularitet är större än någonsin och en rad olika filmatiseringar är på väg. Här är fem som vi ser extra mycket fram emot.
Stephen King är alltid ett spännande om än osäkert kort när det kommer till film. Det finns suveräna filmatiseringar som ”Carrie”, ”The Shining”, ”Stand By Me” och ”Lida” men även bottennapp som ”Children of the Corn”, ”Graveyard Shift” och ”The Mangler”.
 
I nuläget är hela 13 (!) olika filmer baserade på den 50-årsfirande författarens verk i olika stadier av produktion, de flesta fortfarande som tidiga planer. Men med starka förlagor, regissörer och skådespelare så är det minst fem som vi speciellt ser fram emot.
 
 

1. The Life of Chuck

 
Mike Flanagan har med titlar som ”Oculus”, ”Hush”, ”The Haunting of Hill House” och ”Huset Ushers undergång” blivit en av våra mest pålitliga skräckfilmsskapare. Han har redan levererat två grymma King-filmatiseringar - ”Geralds lek” och ”Doctor Sleep” - så vi litar på att denna håller måttet också. Dessutom spelar alltid sevärda Tom Hiddleston huvudrollen, en man som reser tillbaka i tiden efter sin död.
 
Under sina tillbakablickar blir han besatt av en tidigare student som verkar ha speciella krafter. En spännande ensemble inkluderar Mark Hamill, Chiwetel Ejiofor, Karen Gillan, Matthew Lillard och gamla ”Terror på Elm street”-stjärnan Heather Langenkamp. Baserad på en novell ur samlingen ”Blod säljer”.
 
 

2. The Long Walk

 
Den dystopiska boken från 1979 med svenska titeln ”Maratonmarschen” utspelas i en mörk, alternativ framtid där det årligen hålls en stor tävling där 100 pojkar deltar och ska utan avbrott gå så länge som möjligt. Misstag eller sänkta tempon bestraffas med varningar och efter tre sådana avrättas man. Ett spännande upplägg som nu får liv i händerna på Francis Lawrence, som efter flera ”Hunger Games”-filmer nu återgår till sina ruggiga rötter från ”Constantine” och ”I Am Legend”.
 
 

3. The Monkey

 
Det är en imponerande ensemble som samlats för filmatiseringen av Kings novell "Den förskräckliga apan" från 1980. Theo James (”White Lotus”) spelar huvudrollerna som tvillingbröder vars upptäckt av en leksaksapa leder till flera brutala dödsfall. De gör sig av med apan och går skilda vägar men flera år senare börjar människor dö igen och de inser att de måste förstöra den destruktiva leksaken.
 
Oz Perkins (”The Blackcoat's Daughter”, ”I Am the Pretty Thing That Lives in the House”) regisserar och i andra roller ser vi Tatiana Maslany (”She–Hulk: Attorney at Law”), Elijah Wood, Colin O’Brien (”Wonka”), Rohan Campbell (”Halloween Ends”) och Sarah Levy (”Schitt’s Creek”).
 
 

4. The Running Man

 
1982 års roman ”Den flyende mannen”, släppt under Kings pseudonym Richard Bachman, filmades redan 1987 med Arnold Schwarzenegger. Men filmen floppade och var inte särskilt trogen förlagan, något som Edgar Wright noterade. Därför ska han nu göra boken rättvisa med en ny filmatisering och med tanke på hans spännande CV är vi spända.
 
Även denna utspelar sig i framtiden där stora klasskillnader delat upp mänskligheten och utvalda tävlar i ett TV-program där de antingen kan vinna pengar - eller förlora livet.
 
 

5. Salem’s Lot

 
En av de senaste årens mest otursförföljda filmer. Vampyrhistorien som tidigare filmats som miniserie 1979 och 2004 blev färdig redan 2022 men premiären har skjutis fram två gånger på grund av olika anledningar. I fjol blev det klart att den släpps direkt på streaming men utan något satt datum.
 
King har själv hyllat filmen och ifrågasatt varför den aldrig kommer. I mars annonserade man att den äntligen kommer och nu är bara frågan exakt när. Kings godkännande är självklart ett gott tecken och förväntningarna är höga på rysaren om en författare (Lewis Pullman) som upptäcker att hans hemstad befolkats av blodsugare.
 
Vilka Stephen King-filmer ser du fram emot?
 

Läs också: Varför pratar inte fler om TV-versionen av Stephen Kings 80-talsklassiker?

 
| 7 april 2024 12:00 |