Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 april 2024 | 09:00

Stephen King firar 50 år som författare: "Svårt att tro det"

Hans debutroman "Carrie" släpptes den 5 april 1974.
Skräckförfattaren Stephen King får stor anledning att fira idag. Det är nämligen 50 år sedan "Carrie", hans debutroman, gavs ut. På den tiden jobbade han som high school-lärare i Maine, och skrev som en hobby om kvällarna. 
 
Boken om den mobbade flickan som gav igen med destruktiv kraft förändrade allt för den blott 26-årige King, och skulle bli början på en lång och imponerande karriär. Han har skrivit 65 böcker och mer än 200 noveller under de senaste femtio åren. Mer än 400 miljoner exemplar står i bokhyllor världen över, och har gett oss mardrömmar i årtionden.
 
Ett stort antal av böckerna och novellerna har filmatiserats med bravur - "Carrie" var först ut i Brian de Palmas regi år 1976. Ikoniska skurkar som Pennywise, Jack Torrance och Annie Wilkes har hittat sin givna plats i populärkulturen. Han kan också skryta med att "Nyckeln till frihet", världens bästa film enligt IMDb, bygger på en King-berättelse.
 
"Carrie fyller 50 år. Svårt att tro att jag lever och kan uppleva det" skrev Stephen King i sociala medier inatt.
 
 
Vilka är era favoritfilmer av Stephen King? Vilka böcker vill ni rekommendera? Fira King genom att lämna en kommentar nedan!
| 5 april 2024 09:00 |