Film

Skribent

Fabian Nordlander

16 juli 2014 | 18:00

Snabbguide till biosommaren 2015

Dinosaurier, manliga strippor, Marvelhjältar och minioner ska underhålla biopubliken nästa sommar.
Sedan "Hajen" åt upp all konkurrens biosommaren 1975 och sabbade en hel generation ungar, har filmbolagen slagits om att släppa deras största film under sommarloven. Om ni trodde att filmåret 2014 var illa, har ni inte sett något än. År 2015 kommer likna två föräldrar med barnvagnar som slåss om platsen på bussen, det kommer bli en otäck fight. Men om vi bortser från "Star Wars", James Bond, "Mission: Impossible" och "Hunger Games"-finalen, kommer det fortfarande vara en saftig sommar. Låt listan guida dig genom den tjocka djungeln av D-vitaminbrist.

Avengers: Age of Ultron (24 april)Filmen som återförenar Marvels (relativt) största hjältar när de slåss mot advokaterna som vill ha tillbaka sina X-Men-karaktärer Quicksilver och Scarlet Witch.

Se den om:
Du känner att Marvel inte kan göra något fel. Fan, de lyckades till och med att få det där vandrande trädet Vin Diesel att bli intressant igen. Den där karaktären Groot var ju också intressant. Även att du finner Joss Whedons ord vara gospel.

Skippa för Allsången om:
Barnet inom dig dog med Bambis mamma.

Mad Max: Fury Road (maj)Efter att regissören George Miller ockuperat sin tid med att dataanimera dansande pingviner i "Happy Feet", ska han tillbaka till den filmen som gjorde honom känd. En steppande Tom Hardy i oljeregn med ett hagelgevär förväntas.

Se den om:
Det spelar ingen roll vilket kön eller sexuell läggning du har, mixen av Tom Hardy och olja är för oemotståndlig att missa. Detta är något du kan berätta för barnbarnen. 

Skippa för Allsången om:
Detta betyder att polarisen smälte och "Happy Feet" är en uppstoppad trofé på någons motorhuv.

Jurassic World (12 juni)Dinosaurierna är tillbaka efter den stora utrotningen. Alltså inte kometen, Joe "Jurassic Park 3" Johnston nämligen.

Se den:
Det är en nöjespark som går fel. Det är dinosaurier. De äter människor. Barn gråter. Vad mer vill du seriöst ha?

Skippa för Allsången om:
Du har inte förlåtit filmseriens dödande av Newman, John Hamilton och advokater. Du är alltså lika själlös som dem.

The Fantastic Four (19 juni)20th Century Fox har fortfarande inte gett upp på serietidningsvärldens minst fantastiska gäng. Låt oss glömma filmhistoriens version av Stockholms blodbad och börja om.

Se den om:
Du älskar serietidningen och har fortfarande hopp om att detta inte är en produkt av licenskrig, utan en film lika kärleksfullt gjord som Pågenbröd.

Skippa för Allsången:
I en värld av Avengers, X-Men och Batman mot Superman, är kanske inte ett gäng bestående av en latexman, osynlig kvinna och en talande sten så fantastisk.

Terminator: Genesis (26 juni)Efter två decennier av ruttna uppföljare och fackanmälda Christian Bale, så rebootar man serien. Arnold är tillbaka och kommer nu kunna se sönderskjuten ut utan smink. 

Se den:
Khaleesi är Sarah Connor, Arnold är tillbaka utan CGI-kopior och Kristanna Loken verkar inte synas till.

Skippa för Allsången:
Arnold har under tiden varit guvernör, impregnerat städerskor och deltagit i "Expendables"-filmer. Hur mycket mer skada kan egentligen mannen göra?

Minioner (3 juli)Universal förstod det 20th Century Fox aldrig förstod med "Ice Age", att göra en egen film åt de lustiga sidokaraktärerna. Så medan ekorren Scrat sitter arbetslös på en parkbänk med sitt missbruk (kom igen, nöten är en metafor), badar Miniorerna i pengar.
Se den:
Pruttpistoler galore!
Skippa för Allsången om:
Karaktärerna påminner dig om den där feberdrömmen du hade efter besöket på det där sushi-stället alla varnade dig för.

Ant-Man (17 juli)Filmen som legat i pre-production sedan 2006 och senare föll på ansiktet efter att regissören Edgar Wright hoppade av en månad innan filmning. Shortcomings...
Se den om:
Bara tanken att Paul Rudd är en superhjälte är lustigt nog, kanske inte på rätt sätt dock. 

Skippa för Allsången om:
Du köper hellre en Cornetto i solidaritet.

Ted 2 (17 juli)Uppföljaren till en av de mest inkomstbringande komedierna någonsin. "Family Guy"-skaparen är tillbaka för ett nytt äventyr som kommer överraska oräkneligt många föräldrar som köper DVD:n till sina barn i tro om annat.

Se den om:
"Family Guy" är din religion, "Simpsons" är sämst och all konstruktiv kritik är en kränkning. 

Skippa för Allsången om:
Mark Wahlbergs ansikte får dig att ifrågasätta din egen intelligens och du gillar inte mixen av Dirk Diggler och teddybjörnar.

Magic Mike XXL (juli)Publiken såg något de gillade och betalade i massor, så här kommer nästa. Lite som på en riktig strippklubb.

Se den om: 
Du föredrar den vuxna versionen av fiskdamm på födelsedagskalas och hoppas att skrev kommer juckas i 3D.

Skippa för Allsången om: 
Du var nöjd med den mängden av Matthew McConaughey i stringtrosor du fick, men ett varv till kommer vara i vägen och distraherande för ditt "True Detective"-tittande.

Assassin's Creed (augusti)Michael Fassbender producerar och agerar i denna adaption från tv-spel. Följ med världens minst diskreta lönnmördare i detta historiska actionepos när han gång på gång gömmer sig i lägligt placerade hövagnar.

Se den om:
Michael Fassbender må inte ha dolt så här mycket av sig själv tidigare, men det är fan värt det ändå.
Skippa för Allsången om:
TV-spelsfilmer gick bara utför efter "Super Mario Bros".

Mer att se fram emot på bio sommaren 2015:

Action i "Fast & Furious 7" (10 april), a-cappellasång i "Pitch Perfect 2" (10 maj), Disneyäventyr i "Tomorrowland" (22 maj), animerade "Monster Trucks" (29 maj), nostalgisk comeback för "Entourage" (juni), Sacha Baron Cohen i "Grimsby" (31 juli), barnvänliga rysaren "Goosebumps" (7 augusti), Pixars "Inifrån och ut" (28 augusti)
| 16 juli 2014 18:00 |