Film

Skribent

EvaEpic

23 april 2012 | 10:01

Skrämmande effekter i "The Woman in Black"

Det svenska produktionsbolaget Filmgate har gjort de visuella effekterna till många storfilmer, bland annat bioaktuella "The Woman in Black" och "Iron Sky".

MovieZine pratade med Malin Persson, office manager och coordinator på Filmgate om rysaren "The Woman in Black" och de andra filmerna de arbetat med.

Hur tidigt blev ni inblandade i filmen?

- Detta var ett projekt där vi fick möjligheten att vara med i ett mycket tidigt skede eftersom vi arbetat med producenter, klippare och även regissören tidigare. Vi arbetade bland annat på regissören James Watkins föregående film "Eden Lake" från 2008. "The Woman in Black" arbetade vi med under ett helt år, allt från planering, on-set supervision och själva arbetet med effekterna. Att producera effekterna arbetade vi med i ungefär 6 månader totalt.

Hur och med vad arbetade ni?

- Filmgate, vfx bolaget, arbetade med de visuella effekterna till filmen under ledning av Håkan Blomdahl (Guldbaggevinnare för bästa visuella effekter i "Kronjuvelerna").  Filmgate försedde produktionen med konceptbilder i ett tidigt skede för att skapa en bild av hur det skulle se ut. Vi fanns med på inspelningen för "on set supervision" för att skapa bästa möjliga förutsättningar för efterbearbetet. Slutmålet var att skapa en historiskt trovärdig miljö. Detta uppnåddes genom att ett flertal "miljöeffekter" användes, vi skapade dimma, regn, vegetation, terräng, nya bakgrunder såsom nya himlar. En annan viktig del var att ta bort sådana element som inte var tidsenliga, exempelvis telefonstolpar. Vi arbetade även för att se till att filmen blev mer skrämmande. Vi skapade den ö där dödsboet finns och för att stärka känslan av isolering tog vi bort kringliggande öar och det man kunde se av fastlandet. Vi placerade skådespelare i ett brinnande hus samt såg till att filmens antagonist såg riktigt otäck ut. Vi skapade över 300 effekter till "The Woman Black".

Har ni arbetat med liknande projekt innan?

- Filmgate har arbetat med långfilm sedan 2006. Sedan starten har vi hunnit med över 60 filmer i 11 olika länder. Vi har specialiserat sig på compositing, matte painting och set extension. Vårt mål har alltid varit att skapa så osynliga effekter som möjligt. Detta för att skapa ett högt produktionsvärde för filmen. Några av de filmer som Filmgate har i sin resumé är "The Raven""Melancholia" och "Isdraken". Vi gjorde även den stora slutscenen i "Iron Sky", vilket var en ganska lång scen, närmare bestämt 8 minuter av atomkrig, en sprängd måne osv.

Är "The Woman in Black" ert största projekt hittills?

- Detta är vårt största projekt hittills i antalet biobesökare, utan konkurrens. Vi är självklart väldigt stolta över denna produktion och vi tror att den svenska publiken kommer att uppskatta den lika mycket som den engelska och amerikanska publiken gjort. Även om "The Woman in Black" är ett stort projekt med sina 300 effekter är det inte vårt största projekt om man räknar antalet effekter. Där har vi ett tidigt Filmgate projekt som tar hem det, Kenny Starfighter-filmen "Kenny Begins" med över 600 effekter totalt.

| 23 april 2012 10:01 |