The Raven 2012

The Raven poster

Synopsis

En uppdiktad historia om Edgar Allan Poes sista dagar i livet, då han är på jakt efter en seriemördare, vars mord speglar hans egna skrivna historier. Polisen Emmett Fields gör en skrämmande upptäckt när en mor och en dotter hittas brutalt mördade i 1800-talets Baltimore, brottet är en kopia av ett påhittat mord beskrivet i den lokala tidningen och del av en samling noveller av Edgar Allan Poe.

Poe, som kämpar för att bli en riktig författare, blir utfrågad av polisen då ännu ett hemskt mord utförs. Även detta mord är inspirerat av en av Poes historier. Med vetskapen att det är en seriemördare i staden som använder Poes noveller som inspiration för sina hemska mord så tar Fields hjälp av Poe för att stoppa morden. Men när det verkar som någon som står Poe nära kan bli mördarens nästa offer försöker han själv lösa fallet innan det är för sent.
Ditt betyg
2.6 av 147 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Raven
DVD-premiär
19 september 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film

Recensent

Andreas Samuelson

9 augusti 2012 | 14:01

Spänning för stunden

John Cusack mjölkar sista droppen ur sin livsfilosoferande, sarkastiska persona i den här kombinationen av gotisk 1800-talsthriller och slasherfilm och påminner oroväckande alltmer om Nicolas Cage. Filmen är dock stundom småruggig även om den faller på en slarvig upplösning.

Mitt skräckfilmsälskande hjärta bultar lite extra stolt när man faktiskt vågar gå tillbaka till mer klassiskt rysarformat, liksom i den förvånansvärt hyfsade "The Woman in Black". Här har man involverat den verklige författaren och poeten Edgar Allan Poe, vars verk filmatiserats ett flertal gånger, ofta framgångsrikt av skräckfilmsveteranen Roger Corman.

Cusack spelar Poe på typiskt Cusack-sätt - som en filosofisk men smått bitter och arrogant enstöring. Han är alkoholiserad, pank och förälskad i den vackra Emily (Alice Eve), vars högt uppsatta militär till pappa (Brendan Gleeson) föraktar Poe. Filmen påstår sig teorisera om Poes mystiska och aldrig förklarade död genom att ta avstamp i en serie mord inspirerad av hans verk, som Poe tvingas utreda tillsammans med en detektiv (Luke Evans).

Det är egentligen ett ganska simpelt upplägg - en slags "Seven"-liknande seriemördarthriller som utspelas på 1800-talet och med en verklig historisk figur som hjälte, inte helt olikt den betydligt våldsammare och mer kommersiella "Abraham Lincoln: Vampire Hunter". Visst bör man uppskatta att filmskaparna i Hollywood leker med fantasin istället för att fortsätta spy ur sig remakes och uppföljare. Däremot blir denna konceptfilm, liksom "Abraham Lincoln", inte mycket mer än ett koncept och betyget blir inte mer än medel.

Förväntningarna är kanske lite för höga för att infrias: gamle favoriten Cusack (vars senare bedrifter dessvärre varit mindre minnesvärda...) spelar legenden Poe i en film av "V för Vendetta"-regissören McTeigue. Men filmen är lite väl slätstruken och klickar aldrig riktigt till. Man utnyttjar aldrig idén eller talangerna till fullo och verkar inte riktigt veta i vilken riktning filmen bör tas. Den hoppar ojämnt mellan mer lågmälda Poe-citat till oväntat blodiga och detaljrika mordscener som skulle göra Dario Argento grön av avund.

Största förvåningen är dock Cusacks lite halvhjärtade insats. Hans trötta uppsyn och tillfälliga överspel gör att han ofta påminner om Nicolas Cage, och inte på något bra sätt (om något sådant nu finns). Han är inte usel men man förväntar sig mer av någon av hans kaliber, och dessutom i en sådan ärofylld roll som Poe själv.

"The Raven" är dock i sig både spännande och även smått otäck ibland och det finns ett beundransvärt tempo där man besparar publiken på onödiga scener och utfyllnad. Filmen tappar luften dock i upplösningen där både mördarens identitet och slutklämmen känns lite slarvigt hopslängda. Den uppnår knappast samma Poe-känsla som Cormans gamla filmer från 60-talet men det är lättsmält spänning för stundens skull.

| 9 augusti 2012 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Raven