eftersnack

Skribent

Melody Sasha Ohlsson

5 juli 2023 | 19:30

Eftersnack: "Secret Invasion" slarvar bort Emilia Clarke

Veckans eftersnack handlar om tre stjärnskott och två stjärnfall i Marvels "Secret Invasion". Här är skådespelarna som briljerar och de som gör oss besvikna.
I denna veckas eftersnack om "Secret Invasion" går vi igenom den stora behållningen i serien, nämligen skådespelarna och deras karaktärer. Det finns de stjärnskott som lyser upp "Secret Invasion" likt Norrskenet men även stjärnfall som får en att vilja göra en Karen och ringa produktionen med en nedskriven utskällning redo.
 
Marvel-serien är nu halvvägs igenom sin första, och troligen, enda säsong. Hittills har det bjudits på högt och lågt, förhoppningar och besvikelser, chocker och försök till överraskningar som tog en millisekund att räkna ut (att Gravik lurade G’iah angående planet exempelvis - kunde det vara mer uppenbart?).
 
Det tredje avsnittet är enligt mig det svagaste hittills. Det är liksom något som saknas, kanske mer fokus på dynamiken mellan de faktiska huvudpersonerna istället för ett side mission som inte byggde upp någon direkt spänning.
 
Kanske är det att det känns som att Marvel försöker ge tittarna brutal action men ändå upplevs hålla tillbaka eller kanske är det bara en generell brist på spänning och originalitet i en story som återskapas för hundrade gången på tv.
 
Nåja, ännu finns tre avsnitt kvar med potential att lyfta "Secret Invasion" till vad den kan och borde vara - låt oss hoppas att det blir så.
 
Men nu till seriens stora stjärnor: de skådespelare som klär lika väl i sina roller som Skrullerna gör i valfri människokostym. För det är trots allt tack vare dem som "Secret Invasion" fortfarande är en serie som håller sig ovanför nivån för godkänt.
 
Här är de tre bästa castingvalen:
 
 

1. Olivia Colman i rollen som Sonya Falsworth

 
Sonya Falsworth är en brittisk MI6-agent och gammal vän till Nick Fury. Hon spelas av välrenommerade Olivia Colman som inte heller i sin debut i MCU gör någon besviken: hon är perfekt i rollen som den skarpa, sarkastiska och iskalla kvinnan.
 
Det är hennes karaktär som bjuder tittarna på välbehövliga skratt när hon fyrar av ännu en rapp och dräpande kommentar samtidigt som hon visar sin pondus som såväl agent som kvinna under tortyrscenen med en skrull, seriens hittills mest brutala scen.
 
Olivia Colman är seriens riktiga stjärna och jag hoppas verkligen att vi får se mer av Sonya Falsworth i framtida MCU-projekt.
 
 

2. Kingsley Ben-Adir som Gravik

 
Andraplatsen på listan innehas också av en debutant i MCU, nämligen seriens antagonist. Gravik är en lika sadistisk som smart skrull som genom tålamod, hårt arbete och mod har blivit sitt folks inofficiella ledare. Nu är han redo för både hämnd och krig med sin grupp av superskruller bakom sig.
 
Kingsley Ben-Adir tar sig an rollen som sociopatiskt mastermind mycket väl och lyser alldeles extra i scener där hans karaktär får utmana, provocera och manipulera. För varje avsnitt porträtterar han Graviks makthunger och förblindning av hämnd bättre och bättre.
 
Det är sådana här skurkar jag vill se mer av, Marvel! Rena skitstövlar, helt enkelt.
 
 

3. Samuel L. Jackson som Nick Fury

 
Allas vår gamle Nick Fury har ju alltid framhävts på bästa sätt av veteranen Samuel L. Jackson. I "Secret Invasion" gör han inget undantag: det är samma hårdnackade yttre, mer eller mindre (mest mindre) subtila hot och tuffa oneliners som alltid.
 
Skillnaden nu är att vi för första gången får se en privatare version av Nick Fury: den gifte mannen, den som älskar någon, den som har någon att förlora.
 
Samuel L. Jackson visar den Nick Fury vi hade föreställt oss i en sådan situation: en envis man som inte gärna visar sig sårbar eller talar om sina känslor, men också den lojale äkta mannen som dröjer kvar med blicken på sin fru med både kärlek och oro i ögonen och som använder skämt eller hårda ord för att skydda sina starka känslor.
 
Det är en välkommen utveckling hos en karaktär vars tidigare främsta känsla varit frustration.
 
 

Cobie Smulders och Emilia Clarke slarvas bort

 
Om det här är stjärnskotten i castingen så finns det även stjärnfall, närmre bestämt två. Inte för att skådespelarna i sig inte är duktiga - nej, utan för att de castades till roller där de inte fick en möjlighet att visa upp sin talang.
 
Jag talar givetvis om Cobie Smulders som Maria Hill och Emilia Clarke som G’iah.
 
Cobie Smulders må ha fått spela sin, ypperligt bra, version av Maria Hill i tidigare MCU-produktioner men i "Secret Invasion" används hon endast som en reservdel i första avsnittet för att sedan dödas av utan några större reaktioner. #JusticeForMariaHill
 
 
Emilia Clarke å andra sidan fick en bra start som dubbelagenten G’iah och ledde tittarna till flera intressanta scener som öppnade upp för olika teorier. Tyvärr behandlade Gravik henne ofta som ett kryp under skon och hennes utrymme i scener förminskades såväl genom det som genom manusets fokus på att hon mest skulle smyga omkring istället för att faktiskt agera - eller ens prata.
 
Jag hade mina förhoppningar om att hon skulle ha en nyckelroll mot slutet av serien men tji fick jag då hon gick samma öde till mötes som Maria Hill och sköts till döds av Gravik i slutet av avsnitt tre.
 
Har vi massiv tur så var det någon annan skrull som låtsades vara henne men det känns som en chans lika stor som att jag blir castad som nästa kvinnliga superhjälte i MCU...
| 5 juli 2023 19:30 |