Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 januari 2024 | 12:00

Satan, vilket skräckår! 25 rysare vi ser fram emot 2024

2024 ser ut att bli ett härligt för alla skräckfans. Vi har gott om lovande originaltitlar att se fram emot men även efterlängtade uppföljare och reboots.
Om 2023 var bevis på något var det att skräckfilmen var långt ifrån död. Filmer som ”Five Nights at Freddy’s”, ”Scream VI” och ”The Nun II” gjorde succé på biograferna. Men även originaltitlar som ”M3gan” och ”Talk to Me” visade att det finns utrymme för nytt, färskt blod.
 
2024 ser ut att bli ett om möjligt ännu bättre år för genren med en lång rad spännande titlar att se fram emot. Inte oväntat ser vi gott om uppföljare och reboots av både klassiska och moderna franchiser. Men även nya, lovande projekt från begåvade filmskapare.
 

1. Your Monster (31 januari)

 
 
Melissa Barrera fick som bekant sparken från ”Scream VII” men fans kan istället se fram emot denna romantiska skräckkomedi där hon spelar huvudrollen. Hon spelar en skådespelare som efter en cancerdiagnos och ett avslutat förhållande finner tröst hos ett läskigt men charmigt monster (Tommy Dewey) som bor i hennes garderob. Bygger på en kortfilm.
 

2. Lisa Frankenstein (9 februari, USA)

 
 
Oscarsvinnaren Diablo Cody (”Juno”) gör comeback som filmförfattare och med sin första rysare sedan underskattade ”Jennifer’s Body”, och det ser ut att bli riktigt kul. Utspelas 1989 då en goth-tjej (Kathryn Newton) återuppväcker ett viktorianskt lik (Cole Sprouse) i bästa Frankenstein-stil och försöker förvandla honom till sin drömman. Regidebut för skådespelaren Zelda Williams (”Teen Wolf”).
 

3. Winnie-The-Pooh: Blood and Honey 2 (15 februari)

 
 
Vi har alla hört om - och vissa av oss mindre lyckligt lottade sett - slasher-filmen baserad på Nalle Puh, som blev allmän egendom 2022. Trots att den av många ansågs vara förra årets sämsta film så drog den in pengar och nu kommer tvåan. Inte mycket är känt om historien mer än att Christopher Robin återvänder och får tillsammans med Nalle och Nasse (vars anleten uppgraderats) sällskap av Tigger och Uggla.
 

4. Night Swim (23 februari)

 
 
En annan kortfilm som nu blir långfilm i händerna på skräckjättarna Blumhouse. Här är det en familj som upptäcker att poolen i deras nya hem är hemsökt av en ond ande. Trailern såg spännande ut men tyvärr har den inte fått något vidare mottagande av amerikanska kritiker. Wyatt Russell och Oscarsnominerade Kerry Condon spelar föräldrarna.
 

5. Imaginary (7 mars)

 
 
Se upp Chucky och M3gan - nu kommer teddybjörnen Chauncey! Ännu en Blumhouse-rysare, denna följer en kvinna som hittar sin gamla leksak i sitt barndomshem och snart upptäcker att den har lömska planer för styvdottern. Trailern ser lovande ut men man får hoppas att regissören Jeff Wadlow (”Fantasy Island”, ”Truth or Dare”) lyckas bättre än tidigare. DeWanda Wise (”Jurassic World Dominion”) spelar huvudrollen.
 

6. Hantering av odöda (15 mars)

 
 
Äntligen kommer "Låt den rätta komma in"-författaren John Ajvide Lindqvist zombieroman till vita duken, i norsk form med handlingen förflyttad från Stockholm till Oslo. "Världens värsta människa"-stjärnorna Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie är två av flera sörjande som ser sina avlidna närstående vakna på bårhus och kyrkogårdar. Att Lindqvist själv skrivit manus tillsammans med regissören Thea Hvistendahl är ett gott tecken och trailern ser kuslig och stämningsfull ut.
 

7. The First Omen (5 april)

 
 
Efter fjolårets ”The Exorcist: Believer” är det dags för en annan 1970-talsklassiker att dammas av, nämligen ”Omen”. Nu får rysaren om barnet som visar sig vara Satan en prequel. Här skickas en amerikansk kvinna till en kyrka i Rom där hon upptäcker konspiratoriska planer på Antikrists födelse. Religiösa rysare blir inte alltid lyckade (som vi sett med ”Exorcisten”-filmerna) men trailern ser inte helt åt helvete ut (ursäkta ordvitsen). Nell Tiger Free (”Game of Thrones”) spelar huvudrollen.
 

8. Immaculate (25 april)

 
 
Mer religiös skräck, denna gång psykologisk sådan. Sydney Sweeney (”Euphoria”, ”White Lotus”) spelar huvudrollen som en djupt troende, ung kvinna som får uppdrag i kloster på italienska landsbygden. Väl där upptäcker hon att det nya hemmet ruvar på otäcka hemligheter.
 

9. Return to Silent Hill (prel. 26 april, USA)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En reboot av skräckfilmerna baserade på de populära TV-spelen, återigen i regi av franska Christophe Gans som även gjorde originalversionen från 2006. Denna bygger på ”Silent Hill 2” och handlar om James (Jeremy Irvine) som separerats från sin själsfrände men får ett mystiskt brev som leder honom till titelstaden. Att Gans återvänder är ett någorlunda gott tecken - det kan inte bli värre än uppföljaren "Silent Hill: Revelation”...
 

10. The Strangers: Chapter 1 (17 maj, USA)

 
 
De maskerade mördartrion är tillbaka i den här fristående uppföljaren, som är den första delen i en ny trilogi som släpps under året. Handlingen följer ett par vars bil får motorstopp på väg till sitt nya hem. De tvingas ta in på ett Airbnb och ni kan gissa vad som händer sedan... Regissören Renny Harlin gör comeback i skräckgenren och Madelaine Petsch (”Riverdale”) och Froy Gutierrez (”Teen Wolf”) spelar huvudrollen. Ett tidigt klipp från filmen ger prov på att filmen verkar ha återskapat de tidigare filmernas ruggiga stämning.
 

11. The Watchers (7 juni)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ishana Shyamalan (TV-serien ”Servant”), dotter till M. Night, gör sin långfilmsdebut med den här rysaren baserad på en roman av A. M. Shine. En konstnär (Dakota Fanning) går vilse i en skog i Irland och efter att ha hittat tre främlingar blir de alla förföljda av mystiska varelser om nätterna. Inget material har släppts än men vi håller tummarna att Shyamalan ärvt sin fars talanger vi sett i hans bättre filmer.
 

12. A Quiet Place: Day One (28 juni)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
John Krasinskis filmer om de ljudkänsliga monstren får en prequel, denna gång i regi av Michael Sarnoski (”Pig”) och med nya huvudrollsinnehavare, inklusive Oscarsvinnaren Lupita Nyong'o, Joseph Quinn (”Stranger Things”) och Alex Wolff (”Hereditary”). Krasinski har denna gång varit med och skrivit storyn, och delade bilder från ett besök på inspelningen. Blir intressant att se vad de kan göra med konceptet men talangen bakom och framför kameran kan sannolikt ro det i hamn.
 

13. Trap (2 augusti)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Även M. Night Shyamalan själv släpper ny skräck, denna gång en thriller om en pappa (Josh Hartnett) som tar med sin son på en popkonsert och där blir inblandad i något - troligen - skrämmande drama. Regissörens dotter tillika R&B-sångerskan Saleka Shyamalan spelar popsångerskan. Alltid spännande att se vad Shyamalan har att erbjuda genren och fjolårets ”Knock at the Cabin” var sannerligen ett bevis på att han inte helt tappat stinget.
 

14. Speak No Evil (9 augusti)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Blumhouse (igen) producerar den här amerikanska remaken av den danska rysaren. Den här gången spelar James McAvoy och Mackenzie Davis (”Blade Runner 2049”) föräldrarna vars bekantskap med en familj de mött på semestern utvecklas till en mardröm. Det är alltid lite underligt att göra en nyinspelning på en sådan dagsfärsk film för amerikaner som inte kan läsa undertexter, speciellt med tanke på att originalet var en av 2022 års bästa filmer. Men brittiska regissören har iallafall en stadig meritlista med filmer som ”Eden Lake” och ”The Woman in Black”.
 

15. Alien: Romulus (16 augusti)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Tveklöst årets film för alla hängivna ”Alien”-fans, speciellt då originalets regissör Ridley Scott producerar och själv lovordat uppföljaren. Denna utspelas mellan de två första filmerna och teamet från ”Aliens” har återvänt för att skapa de läbbiga xenomorpherna. Att Fede Álvarez (”Evil Dead”-remaken, ”Don’t Breathe”) regisserar är ett annat lovande tecken.
 

16. Saw XI (27 september)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Jigsaw gjorde en förvånansvärt sevärd comeback i fjolårets ”Saw X” och mer betydelsefullt drog filmen in gott om stålar. Så mindre oväntat är nu en elfte film på G och fastän nästan ingen information finns om handling så kan vi troligen lita på att återse John Kramer (Tobin Bell) igen. Med tanke på att hans sidekicks Samantha (Shawnee Smith) och Hoffman (Costas Mandylor) dök upp sist så lär det finnas utrymme även för dem.
 

17. Smile 2 (18 oktober)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
”Smile” var en av 2022 års största överraskningen i skräckgenren, som en färsk originaltitel som skrämde en imponerande stor publik. Nu kommer en del två som lär fortsätta utforska förbannelsen som gör att folk begår självmord med ett leende på läpparna. Originalets regissör Parker Finn återvänder medan Naomi Scott (”Aladdin”) spelar huvudrollen.
 

18. The Wolf Man (25 oktober)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter framgången med ”The Invisible Man” så fortsätter ”Saw”-skaparen Leigh Whannell att utforska Universals klassiska filmmonster med sin egen variant på ”Varulven”. Inte mycket info finns om handlingen mer än att en man försöker skydda sin familj från en varulv. Christopher Abbott (”Poor Things”) och Julia Garner (”Inventing Anna”) spelar huvudrollerna.
 

19. Terrifier 3 (25 oktober)

 
 
Den blodiga lågbudgetrullen om mordiska Art the Clown blev ett populärkulturellt fenomen när uppföljaren blev en oväntad framgång. Nu är det dags för mer slakt i tredje delen som fortsätter där förra slutade och sedan utspelas kring julen. De tidigare filmernas Damien Leone regisserar återigen och överlevande karaktärer och skådespelare återvänder även dem. Återstår att se om de kan toppa förra filmens rekordbrutala mordscener.
 

20. Nosferatu (25 december)

 
 
När en av filmhistoriens äldsta skräckklassiker putsas upp känns det tryggt att Robert Eggers (”The Witch”, ”The Lighthouse”) sitter i registolen. Ingen tvivlar heller på att vår egen Bill Skarsgård kommer att göra ett utmärkt jobb i titelrollen som den sluge vampyrgreven. Dessutom med en imponerande ensemble bestående av Nicholas Hoult, Lily-Rose Depp, Aaron Taylor-Johnson, Emma Corrin och Willem Dafoe som galen vampyrjägare.
 

21. The Conjuring: Last Rites (inget spikat datum)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Om du trodde att vi var färdiga med paranormala utredarna Ed (Patrick Wilson) och Lorraine Warren (Vera Farmiga) så trodde du fel... De återvänder ännu en gång för hittills hemliga spökerier. Då det ser ut som om Taissa Farmiga (Veras riktiga syster) dyker upp som syster Irene från ”The Nun”-filmerna så är det inte omöjligt att det kan vara relaterat. David Leslie Johnson-McGoldrick (som skrivit ”Aquaman”-filmerna och flera ”Conjuring”-filmer) regisserar.
 

22. Longlegs (inget spikat datum)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Regissören Oz Perkins (son till Anthony) har blivit något av indieskräckens älskling med filmer som ”The Blackcoat's Daughter” och ”Gretel & Hansel”. Därför är det extra spännande att han slår sig samman med självaste Nicolas Cage, som fortsätter sin oförutsägbara karriär inom skräckgenren. Här spelar han en FBI-agent som försöker hitta en seriemördare med kopplingar till det ockulta.
 

23. MaXXXine (inget spikat datum)

 
 
En av genrens mest efterlängtade uppföljare, som fortsätter historien etablerad i 2022 års ”X” och dess prequel ”Pearl”. Mia Goth är tillbaka som titelskådespelaren som åker till Los Angeles på 1980-talet med drömmar om att bli stjärna. Men snart sker mord på löpande band - vem är mördaren? Förväntningarna är höga men allt pekar på att Ti West kan knyta ihop säcken på vår tids kanske bästa skräcktrilogi.
 

24. Salem’s Lot (inget spikat datum)

 
 
Den otroligt otursförföljda filmatiseringen av Stephen Kings roman, tidigare filmad 1979 och 2004. Premiären har skjutits upp gång på gång men nu ser det ut som om vi äntligen får se rysaren om en författare som upptäcker att hans hemstad befolkats av vampyrer. Gary Dauberman (”Annabelle Comes Home”) regisserar och Lewis Pullman (”Top Gun: Maverick”) spelar huvudrollen.
 

25. They Listen (inget spikat datum)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Blumhouses femtielfte skräckis i år, en annan rysare vars premiär skjutits upp. Handlingen är ännu hemlig men det är onekligen spännande att se vad regissören Chris Weitz (”Om en pojke”, ”New Moon”) ska göra i skräckgenren. Dessutom med en sevärd ensemble bestående av Katherine Waterston (”Fantastiska vidunder”), John Cho, Riki Lindhome (”Knives Out”), Havana Rose Liu (”Bottoms”) och veteranen Keith Carradine (”The Power of the Dog”, ”Fear the Walking Dead”).
 
Vilka skräckfilmer ser du fram emot i år?
 
| 14 januari 2024 12:00 |