Lista

Skribent

Andreas Samuelson

1 december 2023 | 19:00

Mördare, demoner och onda dockor - Vi listar 2023 års bästa skräckfilmer!

Det var gott om mördare och psykopater i årets utbud av skräckfilm. Men den bästa var uppföljaren i en klassisk franchise.
Med undantag för Ghostface och ”Evil Dead”-demonernas återvändande till bioduken så var skräckåret fullt av fräscha originaltitlar. Och publiken strömmade till skräckisarna som drog in generöst med pengar i år.
 
Även om framgångsrika rysare som ”Five Nights at Freddy’s”, ”The Nun II”, ”Insidious: The Red Door” och ”The Pope’s Exorcist” inte kvalar in bland årets bästa så finns det gott om sevärda, ruggiga rysare från året som gått.
 
 

13. Konferensen

 
Det är inte ofta som en svensk titel lyckas platsa på denna lista men desto roligare är det att denna våldsamma Netflix-rulle bjöd på så pass festlig skräckunderhållning (till skillnad från andra, mindre lyckade blågula alternativ). En lekfull slasher i svenska skogen med trötta kontorsarbetare (spelade av skickliga Dramaten-skådespelare med en hejdlöst kul Adam Lundgren i spetsen) som slaktas på diverse, brutala sätt. 
 
 

12. Influencer

 
Mindre uppmärksammad men desto mer sevärd satir kring narcissistiska sociala medier-profiler, stöpt i cyniskt våldsam ”Ensam ung kvinna söker”/”Handen som gungar vaggan”-format. Följer en Instagram-glad influencer (Emily Tennant, ”Kingdom Hospital”) som på sin Thailand-semester lär känna en mystisk kvinna (Cassandra Naud, kommande ”It's a Wonderful Knife”) med skrämmande avsikter.
 
 

11. Totally Killer

 
Skräckkomedin som anklagades plagiera 2014 års ”The Final Girls” har faktiskt sin egna, fräcka stil och en kul story som närmare landar en slasher-variant av ”Tillbaka till framtiden”. Efter att en ökänd seriemördare attackerat hennes mamma, åker en tonåring (charmiga Kiernan Shipka, ”The Chilling Adventures of Sabrina”) tillbaka till 1980-talet för att stoppa honom.
 
 

10. Scream VI

 
Det senaste (och sista?) äventyret med Ghostface tog plats i storstädernas storstad, New York, och det blev tacksam jakt och slakt i de fram tills nu outnyttjade miljöerna. Här utvecklade man överlevande karaktärer till fullo, med en välkommen comeback för Hayden Panettiere från del fyra. Dessutom skruvade man upp franchisen med att bryta flera regler, som en inspirerad inledning samt en första, minnesvärd telefonscen för Courteney Cox.
 
 

9. Infinity Pool

 
Efter ”X” och dess uppföljare ”Pearl” har Mia Goth etablerat sig som ny skräckdrottning och hennes insats i Brandon Cronenbergs skruvade science fiction-rysare breddar bara på reportoaren. Hon är suverän som en allt annat än mental stabil beundrare av avdankad författare (Alexander Skarsgård) på en våldsamt eskalerande mardrömssemester. Äckligt, konstigt och fascinerande i typisk Cronenberg-anda.
 
 

8. Piggy

 
Om du missat denna, lilla spanska pärla så är det nattsvart skadeglädje för alla som uppskattar ”Carrie”-liknande tonårshämnd. Denna är dock mer av den realistiska men desto mer otäcka sorten där en överviktig, olycklig enstöring (Laura Galán) bevittnar sina jämnåriga mobbare kidnappas av en psykotisk seriemördare. Tänkvärd psykologisk skräck om hur trakasserier inte alltid kräver en hämnd men ett behov för utlopp av frustrationer.
 
 

7. Swallowed

 
Ännu en sevärd om än - bokstavligen - svårsmält liten indieskräckis för de mindre känsliga tittarna. Två bästa vänner firar den enes avfärd mot Los Angeles för en porrfilmskarriär men ett försök att tjäna pengar genom knarksmuggling resulterar i helvetisk natt med läskiga insekter och en psykotisk knarklangare ("Terror på Elm street 2”-stjärnan Mark Patton i flamboyant comeback!). Oförutsägbar, intensiv och välspelad - men varning för närapå fysiskt outhärdliga äckeleffekter.
 
 

6. No One Will Save You

 
En näst intill dialogfri långfilm om en ung kvinna som under en natt jagas av hotfulla utomjordingar i en småstad - går det? Ja, med regissören Brian Duffield bakom rodret och uthålliga stjärnan Kaitlyn Dever framför kameran blir det en vild, spännande science fiction-skräckis med gott om adrenalin men även en emotionell karaktärsutveckling som berättar en tragisk bakgrundshistoria med subtila medel.
 
 

5. The Blackening

 
Ska man vara krass - en afroamerikansk ”Scream”. Ska man ge den en mer rättvis beskrivning - en kul, smart och spännande skräckkomedi som leker med både slasher-filmens klichéer men även genrens stereotypiska svarta karaktärer. Här samlas ett gäng vänner i en stuga i skogen för en festhelg men finner sig snart tvingade att delta i en sadistisk lek av en mystisk, hotfull mördare.
 
 

4. M3gan

 
Chuckys tuffaste rival anlände och hon var inte att leka med. Efter en hetsig kampanj online fick vi äntligen filmen om Model 3 Generative Android - en högteknologisk robotdocka som blir sällskap åt en flicka som nyligen mist föräldrarna i en olycka. Men hon är också en skrämmande effektiv mördare och psykopat. En tänkvärd, underhållande ”Den onda dockan”-variant för AI-generationen.
 
 

3. Talk to Me

 
Där nya installationer av ”Exorcisten” och ”Insidious” misslyckades att ingjuta nytt liv i besatthet/demon-genren så anlände denna australienska godbit som en frisk fläkt. En ovanligt läskig rysare om en balsamerad hand som kan framkalla döda andar och blir en populär gimmick hos festande ungdomar - men naturligtvis inte utan våldsamma konsekvenser. En befriande originell variation på temat som lyfts av en fantastisk insats av nykomlingen Sophie Wilde i huvudrollen.
 
 

2. Pearl

 
”X” var en av fjolårets största överraskningar och regissören Ti Wests prequel är minst lika bra. Här får Mia Goth återigen briljera, denna gång i titelrollen när denna psykotiska bondflicka på 1910-talet drömmer om livet som musikalstjärna men är redo att göra sig av med dem som står i hennes väg. En fantastisk skruvad psykopat-slasher med ett inspirerat musikalnummer och en insats av Goth som får Kathy Bates i "Lida” att likna en dagisfröken.
 
 

1. Evil Dead Rise

 
En av 1980-talets mest kultförklarade franchises gjorde comeback med pompa och ståt när denna fristående uppföljare intog biograferna. De elaka, våldsamma demonerna som terroriserat Bruce Campbell i tre filmer dök denna gång upp i ett höghus och gjorde slarvsylta av en intent ont anande familj och deras grannar. Ett svindlande blodbad med fyndiga effekter och en suverän insats av Alyssa Sutherland. En perfekt, modern splatter och värdig fortsättning på en klassisk filmserie.
 
Vilka är dina favoritskräckisar från i år?
| 1 december 2023 19:00 |