Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 september 2014 | 20:00

Såg du tabbarna i sommarens storfilmer?

Ju större budget desto mer utrymme för misstag. Varken "Transformers", "Turtles" eller "Guardians of the Galaxy" kom undan observanta tittare.
Här är några av misstagen som går att hitta i sommarens största biofilmer.


När lilla April filmar runt på labbet år 1999 visar kameran en bluetooth-ikon. Bluetooth fanns inte på den tiden. 

Vern borde inte se Aprils mobilnummer när hon ringer och ber om skjuts, eftersom hon ringer från en telefonkiosk.

Det skiftar mellan regn, ösregn och ingen regn alls när April följer efter Fotklanen i hamnen.

Handlingen lämnar ett stort frågetecken, nämligen: vad hände med giftet i tornet? Nedräkningen stoppades men tornet rasar och giftet borde spridas över New York. Men skäldpaddorna är fullt upptagna med att rädda April och giftet glöms bort helt.


X-Men: Days of Future Past
En stor del av filmen utspelar sig år 1973 = som upplagt för misstag eller förbisedda fakta. Till exempel 747-400 jetliner, ett flygplan som inte fanns förrän 1988. Den freestyle som Quicksilver lyssnar på lanserades först 1979. "Star Trek"-klippet kommer från en version som fick restaurerat bild, ljud och effekter år 2006.

När Pentagon visas säger textskylten "Washington, DC". Pentagon ligger egentligen i Arlington, Virginia (men det var nära). 

Och nej, Quicksilver (Evan Peters) kunde knappast lyssna på "Time in a Bottle" i den där snygga scenen med fängelserymningen. Möjligen en sekund av låten totalt. Han rör sig superfort och bandet hade inte kunnat spelas i rätt hastighet för honom.


Transformers: Age of ExtinctionI filmen har alla Hong Kong-bilar ratten på vänster sida. Men Hong Kong har vänstertrafik precis som Storbritannien, så ratten borde sitta till höger.

När Attinger (Kelsey Grammer) presenterar vad som hänt med Autobots, håller han upp en bild på Ironhide. Han anges ha blivit dödat i strid och syntes senast i Chicago. Men Ironhide deltog aldrig i Chicago-striden i "Transformers: Dark of the Moon", han dödades iredan tidigare i Washington av Sentinel Prime.

När Lucas (T.J. Miller) parkerar utanför biografen speglas någon ur filmteamet i bildörren.


Apornas planet: UppgörelsenSorry, men: oavsett hur intelligenta apor blir så kan de inte tala som människor. Deras stämband är helt enkelt inte skapade för det.

Vid flera tillfällen ser man karaktärer hoppa över en klassisk spärr när de går in på en pendeltågsstation. Egentligen har San Franciscos BART-stationer modernare spärrdörrar som glider upp. 

När Malcolm (Jason Clarke) tar farväl av Ellie (Keri Russell) i deras rum, lägger han händerna runt hennes ansikte och kysser henne. I nästa bild är hans händer inte där.


22 Jump StreetSchmidt (Channing Tatum) tappar tamburinen när han ställer upp i slam poetry-tävlingen. I nästa klipp är den tillbaka på pallen.

När Schmidt och Jenko (Jonah Hill) besöker psykologiprofessorn, säger namnet på dörren Michael P. Murphy. Senare hänvisar polischefen Hardy till honom som Carl Murphy.

När Schmidt och Jenko spelar upp en kamera-feed på en surfplatta i studenthuset hörs det ljud fastän en mute-ikon syns på plattan.


Förr eller senare exploderar jagI mailet från Van Houtens assistent föreslår hon datumet 5 maj för deras möte. Just den dagen firas Nederländernas befrielsedag, så staden borde vara full av festglada människor och inte riktigt så lugn som i filmen. 

Håll koll på mobiltelefonen som Hazel (Shailene Woodley) använder. Ibland är det bara en vit iPhone, och ibland har den ett grå skyddsskal.

När Gus (Ansel Elgort) vaknar upp på hotellet i Amsterdam står klockan på 9:11, men lite senare visar den 8:49.  Okej? Inte okej.


Guardians of the GalaxyI en scen ändras Glenn Closes frisyr mellan olika tagningar.

Texten på lappen från Peter Quills mamma är inte densamma som läses upp i voice-over.

Peter Quill (Chris Pratt) säger felaktigt att låten "Hooked on a Feeling" är från 1973. Visserligen har den gjorts i flera versioner sedan originalet 1968, men just Björn Skifs version som hörs i filmen släpptes 1974.

Det är osannolikt att hans Walkman klarar sig oskadd genom en rymdskeppskrasch. Men man kan också undra hur hans kassettband med alla gamla godingar håller så bra efter 26 år.


Edge of Tomorrow
När Cage (Tom Cruise) möter generalen på hans kontor pratar de om den kommande "Operation Downfall". Men generalens kartor är markerade med kodnamnet "Operation Ruby Tuesday".

Kartan i början av filmen är även den full med fel. Huvudstaden i Kroatien anges vara Ljubljana, som egentligen är i Slovenien. Budapest är felplacerat, och huvudstaden i Schweiz bör ju vara Bern och inte Zürich.

I en scen där Cage åter träffar Rita (Emily Blunt) på träningscentret (detta är efter händelserna i lanthuset) är korridorerna bakom honom fyllda med soldater. När han går iväg är alla korridorer tomma.

Man kan se hur killen som roper "Bloody hell, it's Full Metal Bitch!" står och bara väntar på sin tur innan han går fram och säger repliken.


Källor: MovieMistakes.com, IMDb.com

Vilka tabbar har du upptäckt i årets filmer? Kommentera nedan.
| 23 september 2014 20:00 |