Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

10 juli 2014 | 11:00

Michael Bay: "Jag vill utmana mig själv i actionscenerna"

Han är filmhistoriens fjärde mest inkomstbringande regissör, men vägrar bli lat. Michael Bay berättar för oss hur han håller kvar intresset för film och action.
När Transformers nu åter landar på svenska biografer är det med en film som injicerar ny energi i den påkostade serien. Många nya skådespelare och robotar står framför kameran, men bakom den hittas samme man - Michael Bay. Men det var nära att "Transformers: Age of Extinction" fick klara sig utan honom, berättar han när MovieZine möter upp på en pressträff i Berlin. 

-  Jag hade inte tänkt göra den överhuvudtaget. Jag åkte till Singapore för att öppna åkturen som jag hade jobbat med, och såg tretimmarsköer med familjer och barn. Då kände jag att jag kunde väl försöka göra en till, men samtidigt designa om allt. Hade en ny regissör kommit in hade det blivit alldeles för komplicerat. Jag och Mark hade just spelat in "Pain & Gain", vi ville göra något mer ihop så jag baserade den här historien kring honom. På den vägen är det. Det var faktiskt en riktigt kul film att spela in. Det var tufft, men ingen überstress.

Hur känns det nu efter den fantastiska premiärhelgen?

- Jag har haft tur som regissör när det kommer till biointäkter. Det känns bra, men man får ta det som det kommer och tänka framåt. Det här är mitt jobb. Jag är glad att folk gillar filmen. Alla utom kritikerna. Publiken gillar dem, och det är dem jag gör film för.


Vad är hemligheten bakom den här framgången, med dina egna ord?

- Jag försöker göra filmer på ett lite annorlunda sätt. Jag vill utmana mig själv i actionscenerna. Med "Transformers" vill man ta med publiken på en åktur. Man får fråga sig själv hur man underhåller dem på bästa sätt. Men jag har också fantastiska medarbetare. Det krävdes 4000 personer att göra den här filmen. Jag vet inte om det finns något hemlig väg till framgång, mer än jobba hårt och var ödmjuk. Många som blir framgångsrika blir också lata. Jag vill upptäcka saker som är nya för mig, för att fortsätta vara intresserad av det jag gör. 

Är det svårt att övertala bilfirmor att ge dig bilar som du sedan kan krascha?

- Lamborghinin var lite klurig. Jag försökte förklara för dem att han inte är direkt ond utan en prisjägare… Bugati däremot flög över en bil till mitt kontor och frågade själva om jag ville använda den i filmen. Vi hade slutligen bilar till ett värde av 20 miljoner dollar. Det har varit trevligt att få använda dem gratis.

I "Star Trek" använder J.J. Abrams mycket lens-flares, i dina filmer ser vi många gnistor. Är det de nya lens-flares?

MB: Nej, nej. Men det är snyggt i 3D. Jag gjorde lens-flares långt före J.J. Abrams. Jag blev uttråkad.

Nu när du har gett fansen Dinobots, som många väntat på, vad tror du kommer härnäst?

- Vi öppnar upp för många scenarion som vi kan utveckla längre fram i serien. Som scenen med den märkliga alienhanden. Vad var det? Det finns många frågor.

Än vet vi inte om Michael Bay återvänder för en "Transformers 5", men det lutar onekligen åt det hållet. Under tiden, kolla in "Transformers: Age of Extinction" som just nu rullar på bio.

Läs också:

| 10 juli 2014 11:00 |