Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 december 2014 | 18:00

Vilka är "Hobbit"-dvärgarna under skägget?

Vill man smälta in i Tolkiens Midgård så väntar många långa timmar i sminkstolen varje dag.
Bakom de massiva skäggen och imponerande lösnäsorna döljer sig några av TV-världens och teaterscenens stora veteraner, både från Europa och Nya Zeeland. En del har jobbat med Peter Jackson förut, andra gör sina första stora filmroller i "Hobbit"-trilogin. Så här ser de 13 dvärgarna ut till vardags. 



Fili spelas av Dean O'Gorman, 38 år gammal från Nya Zeeland. Under 90-talet spelade han Iolaus i TV-serien "Hercules", den med Ryan Gosling. Närmast syns han som Kirk Douglas i verklighetsbaserade "Trumbo" mot Bryan Cranston.



Kili spelas av Aidan Turner, 31-årig irländare. Du kanske också har sett honom som vampyr i TV-serien "Being Human", eller i filmen "The Mortal Instruments". Han är yngst av dvärgskådespelarna.



Oin spelas av John Callen. Britten är äldst i gänget med sina 68 år. Han har varit som flitigast på teaterscenen, men han har också lånat ut sin röst till ett hundratal dokumentärer och tusentals reklamfilmer.



Gloin spelas av Peter Hambleton. 60 år gammal är han en av Nya Zeelands scen-veteraner, men har också flera TV-filmer och serier på meritlistan. 



Dwalin är spelad av skotske film- och TV-veteranen Graham McTavish. Vi känner igen 53-åringen från biroller i filmer som "Ali G Indahouse" och "Colombiana". 



Balin spelas av Ken Stott, 59 år från Skottland. Han har medverkat i filmer som i "Dödsleken" och "En dag", bland mycket annat. 



Bifur är spelad av William Kircher, 56 år gammal från Nya Zeeland. Han har en rad TV-roller bakom sig men under 90-talet la han skådespeleriet på hyllan för att bland annat sjunga. År 2006 kom han tillbaks till filmvärlden, och bara några år senare ringde Peter Jackson.



Bofur spelas av James Nesbitt. Den 49-årige irländaren är kanske det mest kända namnet i dvärgligan. TV-serien "Cold Feet" och filmen "Bloody Sunday" är två av anledningarna.



Bombur spelas av Stephen Hunter, han är 46 år och född i Nya Zeeland men har mest jobbat i Australien. Han blir ofta castad i komiska roller, och "Hobbit"-filmerna blev inget undantag. 



Dori spelas av Mark Hadlow. Den 57-årige skådespelaren och komikern kommer från Nya Zeeland och har faktiskt redan jobbat ihop med Peter Jackson vid två tillfällen. Han syntes redan 1989 i Jacksons andra långfilm "Meet the Feebles" och har en roll i "King Kong" från 2005.



Nori spelas av Jed Brophy, 51 år gammal nyzeeländare. Han kan kalla sig för en riktig Peter Jackson-veteran och har spelat i allt från "Braindead" till "King Kong", och var dessutom orc i "Sagan om konungens återkomst".



Ori spelas av Adam Brown. För den 34-årige britten blev "Hobbit"-filmerna hans första filmroll. 



Sist men inte minst har vi Thorin Oakenshield, spelad av Richard Armitage. 43-åringen från England syntes också i "Captain America" och årets katastroffilm "Into the Storm", och en pytteroll som pilot i "Star Wars: Episod I". Nu spelar han in thrillern "Sleepwalker".

Läs också:



| 12 december 2014 18:00 |