Film

Skribent

Alexander Kardelo

31 mars 2013 | 18:01

"Persbrandt är kul att festa med"

MovieZine pratar hattar, lösskägg, Beorn och mycket mer med "Hobbit"-aktuelle James Nesbitt.

Irländaren James Nesbitt är ett välbekant ansikte i hemlandet och Storbritannien, där han medverkat i många stora TV-serier och filmer. För resten av världen blev han dock mer känd när han flyttade till Nya Zeeland, drog på sig lösskägg och gav sig ut på en oväntad resa tillsammans med Bilbo Bagger.

Vi träffade Nesbitt i London för att prata om den Bluray-aktuella filmen, hans upplevelser på inspelningen, galna fans och vad som väntar framöver. Bara någon dag tidigare blev det klart att "Hobbit: En oväntad resa" tjänat in en miljard dollar på biografer världen över.

Hur känns det för dig som varit en del av en sådan succé?

- Tja, vad det har betytt är att väldigt många har gått och sett filmen, över hela världen, och förhoppningsvis har gillat den och förtrollats av den. Både unga människor och vuxna som upptäckt barnet inom sig.

Det finns typ 100 dvärgar i filmen. Vilken av dem spelar du?

- Jag är Bofur, den optimistiske, rolige och modige. Han är en kul karaktär att spela, en kul snubbe.

Hur fungerar det att skapa tretton karaktärer med olika personligheter?

- Det var utmaningen, som jag tycker Peter Jackson lyckades så bra med. Att göra dem till individuella karaktärer. Alla skådespelarna ombads ta med lite av sig själva till karaktärerna, så det var en underbar möjlighet för mig.

Det måste ha tagit tid med all makeup och kostymer?

- Herregud, ja. Det var tufft. Det är en lång process, ibland går man upp fyra på morgonen för att gå till jobbet. Processen kunde ta tre timmar. Det var jävligt tufft. Men det hjälper en att hitta karaktären.

Hur har hela den här resan varit för dig?

- Det bästa var nog att få ta med familjen till Nya Zeeland. Du vet, Midgård är underbart, Peter Jacksons vision är otrolig, men Nya Zeeland! Extraordinärt. Som förälder berikade det mitt liv, det var speciellt att vara där med mina barn. Livstakten är mycket lugnare, landskapet tar andan ur en. Himlen är ljus, människorna är varma och kulturen inbjudande. Hela paketet.

Hur länge var ni på Nya Zeeland?

- 18 månader. Det var en lång tid. Vi åker tillbaka i maj och jag ser fram emot det. Vi ska bland annat filma The Battle of Five Armies. Men jag tror också att man kompletterar en del, nu när filmen blev en succé har de nog mer pengar att spendera... Jag kan tänka mig att Peter får möjligheten att filma fler scener nu som han hade velat filma. Vi kan nog bli kvar där ett tag.

Ser man tillbaks på originaltrilogin blir det mörkare och mer allvarligt...

- Jag tror att tonen i den här också kommer att förändras. Det måste bli så. Resan har ju bara börjat. Det kommer utmaningar. Men jag är väldigt spänd på film nummer två, det händer mycket i den. Det finns mycket rädsla, desperation och svårigheter, men den blir också upplyftande.

Alla i Sverige ser ju fram emot att se Mikael Persbrandts roll.

- O ja! Vilken kille. Han är en otrolig karaktär och en briljant skådespelare. Han har en otrolig närvaro, men är också en kul kille att gå ut och festa med. Han är rolig. Han har allt, som en riktig filmstjärna. Som en gammaldags filmstjärna.

Vad kan du berätta om hans karaktär?

- Beorn ser fantastisk ut! Ni har väl inte sett några bilder än...? Han är hur stor som helst och ser helt otrolig ut. Hans huvud, man kan knappt tro det. Han bär också prostetik men hans otroliga blå ögon syns.

Vad var din favoritscen när du såg filmen för första gången?

- Jag älskade scenen mellan Gandalf och Galadriel, när de pratar om Bilbo. Hon ifrågasätter varför han valdes, och får svaret att Gandalf såg mod i honom. Ian McKellen är otrolig där.

När såg du originaltrilogin för första gången?

- Jag såg "Sagan om Ringen" först när jag fick min roll i "Hobbit", kan du tänka dig det? Det var inte min genre, inte riktigt min grej. Men jag älskade dem, och att jag upptäckte dem. Han är en sådan visionär. Det var lite överväldigande att se innan vi precis skulle börja spela in. "Herregud, jag ska få jobba med den här killen...!"

Fick du behålla Bofurs fåniga hatt?

- Haha, nej. Jag fick behålla mitt vapen. Men hatten får jag nog behålla sen, efter att vi spelat in allting. Jag hoppas att jag får den. Men jag får bilder skickade till mig från människor över hela världen, som har gjort hatten själva.

Om du fick hänga en dag med en av karaktärerna ur filmen, vem skulle det bli?

- Det skulle få bli Bombur, min bror i filmen. Han är en livsnjutare, han älskar god mat, vin och kvinnor.

"Hobbit: En oväntad resa" släpps på Blu-ray, DVD och VOD måndagen 8 april.

| 31 mars 2013 18:01 |