Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 april 2013 | 11:01

"Hobbit-filmerna går åt ett riktigt mörkt håll"

Richard Armitage berättar för MovieZine om vad som väntar Thorin i "Hobbit: Smaugs ödemark"

Med Blu-raypremiären av "Hobbit: En oväntad resa" alldeles runt hörnet träffade vi Richard Armitage, för att pumpa honom på information om de kommande filmerna. 

Armitage är mest känd för rollen som krigaren Thorin Oakenshield, men där han sitter framför mig på ett hotell i London känns han knappt igen, utan sitt skägg.

- Snart är det dags att låta det växa ut igen, skrattar han och medger att det är skönt att inte bli igenkänd överallt.

Du har fått den bästa rollen, som ledardvärgen.

- Ja, han är en intressant och komplex karaktär. Han har en spännande resa framför sig. Det finns mycket att göra med honom.

Hur fortsätter hans resa?

- Det intressanta med Thorin är instinkten som drar honom till bergen, hans nobla avsikt att ta tillbaka sitt hemland för sitt folk och sätta sig på tronen. Det handlar delvis om att göra vad hans far misslyckades med. Det som händer när han kommer till berget är att han blir uppslukad av girighet, och guldet i drakens näste påverkar honom. Han blir irrationell och möjligen galen, som sin farfar. Han vet att risken finns, så han beger sig mot bergen med en viss rädsla. Det är en komplicerad resa. Men det påverkar också hans relation med de andra, och med Bilbo Baggins. Som vi ser i slutet på första filmen har deras relation börjat ta en god form. Men alla de personliga relationerna kommer att förstöras.

Det hörs verkligen att det blir dystrare framöver.

- Ja, det är på väg åt ett riktigt mörkt håll.

Hur var hela upplevelsen för dig, att filma i 18 månader på Nya Zeeland?

- Det var ett riktigt privilegium att få uppleva det magnifika landet. Också att se den första filmen, och försöka urskilja vad som är riktigt och vad som är digitalt. Jag kan inte se skillnaden. Men vi var på inspelningsplatser en väldigt lång tid, och jag fick uppleva några av de mest fantastiska platser, berg och hav. Det var ett och ett halvt år som förändrade mitt liv.

Vad var det värsta då?

- På ett personligt och själviskt plan var det lite obekvämt att bära kostymen och allt hår. Men det är minimalt jämfört med alla fördelar. Det är inget att klaga på.

Din vän James Nesbitt kallade sminket och prostetiken för "en jävla mardröm".

- Jaså? Haha, jag kom ihåg att jag tänkte tanken redan när vi provfilmade. "Det här kommer bli jobbigt". Men jag kunde låta det bli distraherande, eller helt och hållet slå det ur mitt huvud. Det blir nästan som meditation, man får fokusera på det man ska göra. Det är som när en atlet fokuserar på att vinna, och inte på sina skador eller att det gör ont.

Du har visst några scener mot en svensk skådespelare.

- Mikael Persbrandt, ja. Han spelar en av mina favoritkaraktärer! Tyvärr var vi inte i samma rum när vi spelade in våra scener. Hans karaktär är så mycket längre än vi, så vi repeterade tillsammans och sen var han i ett anslutande rum, mot greenscreen. Sen länkade de samman bilderna så att det ska se ut som om vi är i samma rum. Men det fina med Mikael är hans distinkta röst, vi lyssnade på honom i hörsnäckan och det var lätt att föreställa sig vad han gör med karaktären. Han spelar visst teater i Sverige? Han har en bra röst, och hans look är fantastisk. Jag älskar karaktären.

Har du alltid gjort det?

- Ja, det har alltid varit min favoritdel i boken när de kommer fram till hans stuga. Jag gillade tanken på en formskiftare, och att han inte har någon kontroll över sig själv när han skiftar. Jag gillar också att han är en av de få välvilliga figurerna i Midgård, men ändå riktigt farlig.

Såg du om "Sagan om Ringen"-filmerna när du fick rollen?

- Jag såg om den på plats, Peter Jackson höll en screening för oss alla. Jag gillar inte att se saker på liten skärm, jag föredrar bioduken. Att se de remastrade filmerna i deras förlängda versioner på stor duk var grymt. Det får man aldrig chansen till annars. Jag har alltid gillat filmerna och litade på Peter.

Hade du läst "Bilbo"?

- Jag läste boken när jag var sju. Jag tror att den lästes för mig i skolan. Sedan gjorde jag en scenuppsättning när jag var tretton, och spelade alv. Så den har funnits länge i min fantasi. Det var intressant att återvända som 40-åring och studera karaktären som jag älskat så länge, och se alla nya nyanser och sidor av honom.

Tackade du ja direkt?

- Ja. Det kom som en sådan överraskning först. Jag visste att jag relaterade till karaktären och att jag gjorde en bra provfilmning, men förstod inte hur de skulle välja en 1,80 lång man till att spela dvärg. Jag kanske inte heller var tillräckligt gammal. Men vi tyckte att hans ungdom var potentiellt viktig om han skulle bli kung. Det lyfte storyn.

Vad är din favoritscen i första filmen?

- Örnarna. Vi såg ju ingenting av det där när vi filmade. Där fanns bara en grön låda med en grön krok. Att se det färdiga resultatet när de flyger över himlen, med den vackra musiken till, när dvärgarna räddas... Hela den sekvensen blev väldigt rörande, tycker jag.

Vad kommer härnäst för dig?

- Jag börjar odla mitt skägg i mars, och sen åker vi tillbaka för tio veckor. Jag har också spelat in en film förra året, "Black Sky", och skulle vilja göra mer teater. "Black Sky" är en specialeffektsfilm av Steven Quale, som varit James Camerons assistent. Det är en storbudgetfilm, den första tornadofilmen sedan "Twister".

Tävla om "Hobbit: En oväntad resa" på Blu-ray!

"Hobbit: En oväntad resa" släpps på Blu-ray och DVD måndagen 8 april. "Hobbit: Smaugs ödemark" går upp på bio den 11 december.

| 7 april 2013 11:01 |