Skribent

Alexander Dunerfors

29 april 2014 | 17:01

Så är planerna för Comic Con Stockholm

Höstens premiär på Kistamässan blir bara en försmak. Redan år 2015 växer sig svenska Comic Con större.

Comic Con - inte bara för serietidningsnördar. Här ska alla som älskar film, TV, anime, manga, TV-spel, brädspel och cosplay hitta något som passar dem. Så är tanken bakom många av de Comic Cons som redan finns ute i världen (årliga jättemässan i San Diego är den mest kända). I höst kommer konceptet till Sverige.

Under fyra höstlovsdagar med start 30 oktober öppnar Kistamässan upp för Comic Con Stockholm, som en utveckling/ersättning för tidigare spelmässan Gamex. Redan innan sommaren planerar arrangören Artexis att släppa hälften av innehållet.

Förhoppningen är att besökarna ska få smaka på lite av det mesta inom popkultur:

- Traditionellt sett har Comic Con varit till för serietidningar, men det har på senare år blivit en samlingsplats för modern popkultur. Vi jobbar med att hitta balansen mellan anime, film, TV, cosplay, steampunk och serier... Där har man mixen som enligt mig är Comic Con, säger Bryan Cooney, en av arrangörerna från MCM Comic Con.

Storbritanniens motsvarigheter lockar årligen 350.000 besökare. Bland gästerna på Londons Comic Con har man kunnat skryta med namn som Harrison Ford, Ben Kingsley, Nick Frost och Simon Pegg, bara för att nämna några.

Enligt Cooney pratar man med både filmdistributörer och TV-bolag för att ta hit stjärnor eller skapa event kring populära serier som "True Blood", "The Walking Dead", "Falling Skies" och "Teen Wolf". Svenska skådespelerskan Katia Winter (aktuell i "Sleepy Hollow") har uttryckt intresse för att gästa mässan i höst.

Vi som följer Comic-Con i San Diego får alltid många spännande nyheter kring kommande filmer. Hur är möjligheten att få en del av det till Stockholm?

- Att få hit skådespelare och regissörer blir alltid svårt. Stockholm ligger inte högt på deras lista. Men om de är ute på turné, och studion tycker att det är värt det, så... Vad gäller innehåll så är det faktiskt lättare. Oktober är till exempel tre veckor innan nästa "Hunger Games". Vi kan fråga om Lionsgate om de vill förhandsvisa 60 sekunder av filmen som ingen annan har sett. De kanske också kan använda detta event för att tillkännage nya saker. Ett filmbolag kanske kan släppa en exklusiv poster bara för Stockholm, som "Sagan om Ringen" har gjort för San Diego.

Du nämner flera aktuella TV-serier, men finns det chans att ta hit någon från gamla kultserier?

- Jadå, det handlar bara om vem som är tillgänglig. Idag satte jag på TV:n och där var "Stargate Atlantis". Folk kanske vill träffa någon från den serien? Det är skådespelare som har varit överallt utom Sverige, det vore nytt för dem. Vi har haft gäster från "Babylon 5", "Star Trek", "Stargate", "Firefly", "Highlander"... San Diego blandar nytt med klassiskt, så absolut, det är mycket möjligt.

Och Comic Con Stockholm är här för att stanna. Redan till nästa års upplaga flyttar man till större lokaler på Älvsjömässan. 

- Vi börjar bra, men vi kommer att växa. Vi planerar en stor show för 2015, säger Bryan Cooney till MovieZine.

Prislappen? Den är inte huggen i sten än, men det kommer bli något dyrare än föregångaren Gamex, har vi fått veta. Räkna med närmare 200 kr för en dag och närmare 300 kr för alla fyra dagar. Biljetterna kan släppas redan i augusti.

| 29 april 2014 17:01 |