Firefly (2002)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Malcom Raynolds är en gammal krigsveteran och kapten på transportskeppet Serenity. Han och bestättningen på skeppet livnär sig genom att transportera allt från personer till olagligt gods. En dag plockar de upp doktorn Simon Tam som har med sig en mystisk last. Lasten visar sig vara hans syster River, och de är båda högst upp på alliansens "most wanted"-lista. Nu måste de hålla sig undan alliansens radar, samtidigt som de fortsätter med sina vanliga affärer.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

SÄSONG 1

S01 E01

The Train Job

2002-09-21

S01 E02

Bushwhacked

2002-09-28

S01 E03

Our Mrs. Reynolds

2002-10-05

S01 E04

Jaynestown

2002-10-19

S01 E05

Out of Gas

2002-10-26

S01 E06

Shindig

2002-11-02

S01 E07

Safe

2002-11-09

S01 E08

Ariel

2002-11-16

S01 E09

War Stories

2002-12-07

S01 E10

Objects in Space

2002-12-14

S01 E11

Serenity

2002-12-21

S01 E12

Heart of Gold

2003-06-24

S01 E13

Trash

2003-07-22

S01 E14

The Message

2003-07-29

RECENSION: FIREFLY

Vilda västern i yttre rymden
Från Joss Whedon, mannen som gav oss en vampyrdräpande cheerleader i high school, kom sedermera den här vilda västern-serien i yttre rymden. Eller science fiction-historien i westernmiljö. Dessa skapelser har inte mycket gemensamt, mer än sin höga kvalitet och sin beroendeframkallning. Denna skröna om en grupp laglösa rymdfarare på ständig flykt undan taskiga typer ses således helt på egen risk.
En hyggligt bra bit in i framtiden har människan övergivit det här solsystemen för ett annat, med många fler planeter och månar att bo på (i många fall terraformerade för ge lättare ge livsuppehållane förutsättningar). "Firefly" följer en grupp rymdfarare, flera av vilka kämpade på den förlorade sidan i ett stort inbördeskrig, som nu måste leva i utkanten av samhället och sitt solsystem, som gör sitt bästa för att överleva. Inte alltid inom lagens råmärken. Ganska ofta långt utanför.

"Firefly" led av att ligga på ett bolag som inte visste vad de skulle göra med serien. Hur de skulle promota den. Därför visades avsnitten i fel ordning, på dödsdömda tider (den ökända "friday night death slot"), eller inte alls. Trots det, och trots att Joss Whedon tillsammans med sin kumpan Tim Minear tvingades göra om den fantastiska piloten, är det 14 mer eller mindre helgjutna avsnitt som producerades och finns kvarlämnade till eftervärlden. Faktum är, att det "Firefly" står för en av de mest helgjutna förstasäsonger jag någonsin skådat, åtminstone fram till dess och framför allt för en säsong som var tänkt att ha över tjugo avsnitt. Jag är ett stort fan av Joss Whedon och hans serier överlag, absolut, men ingen av de andra har hittat sin form så snabbt som den här. Imponerande. Och det skulle inte förvåna mig om vi till stor del har Tim att tacka för det.

I det stora hela må jag föredra Joss men Tim Minear har en historia av att vara inblandad i kortlivade serier som trollbinder snabbt. Varken "Wonderfalls" eller "The Inside" klarade sig mycket längre än dussinet avsnitt vardera, det är ändå två fullt fungerande, oerhört lyckade, och väldigt speciella serier. Jag tror inte Minear får tillräckligt mycket av äran för "Firefly".

Så vad är det då som lyfter denna rymdwestern upp till någonting extra? Upplägget, för det första. Klassisk western på ett helt nytt sätt, det märks, men det är också en genomtänkt värld som målas upp, med tydliga interna regler, och en frånvaro av flera klassiska science fiction-element (såsom rymdvarelser och möjligheten att resa snabbare än ljuset) gör att den här visionen av framtiden känns mer realistisk, jordnära, och angelägen än mycket annan science fiction (det här säger jag som ett stort fan av genren ifråga.

Och för det andra karaktärerna. Karaktärer, relationer, sådant som är klara styrkor hos både Whedon och Minear, dessutom gestaltade av perfekt utvalda skådespelare. Nathan Fillion (numera mest känd från dussindeckaren "Castle"), Gina Torres, Alan Tudyk, Summer Glau, och alla de andra i besättningen, de fyller inte bara sina roller utan skänker även stark trovärdighet åt relationerna. Det är knappast underligt att fans mer än tio år efter seriens debut och för tidiga död fortsätter känna starkt för besättningen, fortsätter hoppas på en fortsättning (biofilmen "Serenity" från 2005, lyckades visserligen knyta ihop trådar men gav också sanslös mersmak).

Med en sådan dragningskraft, med en så väntad seperationsångest, kan man tro det vore bättre att undvika "Firefly" helt. Icke. För serien är värd smärtan, och vi kan alltid återbesöka avsnitten när allt är över. Vi kan alltid se om. Om och om igen.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
naDah
Många gör misstaget att tro att det är en science fiction med westerninslag när det i själva verket är en western som råkar utspelar sig i rymden.
Emeric Carlsson
Ser inte vad som är så bra med denna. Den är som vilken annan proceduralserie som helst. Karaktärsstereotyper och buskishumor. Nöjer mig med 2/5.
Kevin E
Kan tillägga att det var ett tag sen jag såg serien (2 år kanske) men har den som en 4 av 5 här på moviezine, ska nog snart ta att se om den igen.
Visa fler (7)

Veckans populära serier

Visa fler