Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 januari 2017 | 08:50

Oscarsgalan 2017: De blev snuvade på en nominering

Hallå Akademin! Var är Amy Adams, Tom Hanks och "Deadpool" bland de nominerade?
2017 års Oscarsnomineringar har släppts. Om en månad ska 24 Oscars delas ut för årets bästa insatser inom film. För de allra flesta är det en enorm ära, och en once-in-a-lifetime-upplevelse bara att bli nominerad till den gyllene gubben, som representerar filmvärldens finaste utmärkelse.

Men som vanligt blir några utan. Förhandsfavoriter som blir förbisedda, bortglömda, utknuffade. Nedan tycker MovieZines skribenter och läsare till om vilka skådisar och filmer som blivit snuvade på sin nominering i år. 

1. Amy Adams för ”Arrival”


Trots att sci-fi-dramat ”Arrival” knep flera välförtjänta nomineringar, missade man en av de viktigaste ingredienserna för filmens framgång. Amy Adams, som bär upp hela filmen i huvudrollen, borde ha blivit nominerad för sin insats. Gärna istället för Meryl Streep (”Florence Foster Jenkins”) som säkert hade klarat sig utan sin 20:e (!) nominering. Femfaldigt nominerade Adams väntar fortfarande på sin första Oscar.



2. Tom Hanks för ”Sully”


Tom Hanks behöver nog inte sörja, han har redan två Oscars hemma och säkerligen också en reserverad plats längst fram vid scenen. Men efter ännu en stark och verklighetsbaserad roll i dramat ”Sully” räknade många med att han skulle plocka hem en nominering i år. Clint Eastwood-filmen kan dock vinna för Bästa ljudredigering (klen tröst).



3. Alicia Vikander för ”Fyren mellan haven”


Vi jublade alla högt när Alicia tog hem förra årets Oscar för ”The Danish Girl”. Men vi hoppades på att se henne återvända på röda mattan tack vare det hjärtskärande dramat ”Fyren mellan haven”. Motspelarna Michael Fassbender och Rachel Weisz har också blivit förbisedda av de allra flesta galor i vinter.



4. ”Nocturnal Animals” i fler kategorier


Inom redaktionen har vi debatterat flitigt huruvida Mel Gibsons ”Hacksaw Ridge” förtjänar sina 6 Oscarsnomineringar. Vi hade hellre sett Tom Fords stiliga thriller ”Nocturnal Animals” kandidera för fler priser. Det är inte minst en miss att Michael Shannon dyker upp i kategorin Bästa manliga biroll, istället för Aaron Taylor-Johnson (som VANN en Golden Globe för sin roll i filmen).



5. ”Silence” i fler kategorier


Martin Scorseses hjärteprojekt ”Silence” floppade hårt på amerikansk bio. Ett religiöst drama på nästan tre timmar kräver visst tålamod från publiken. Men många kritiker är överens om att det döljer sig ett smärre mästerverk bakom titeln. ”Silence” nominerades enbart för Bästa foto, men vi är vana vid att se Scorsese sopa mattan med konkurrenterna när guldgubbar ska delas ut. Bästa film och Bästa regi hade på förhand känts som en självklarhet.



6. ”Elle” för Bästa icke-engelskspråkiga film


Visst blir vi extra glada över att se en svensk film dubbelt nominerad i år. Men frågan är om inte Hannes Holms ”En man som heter Ove” borde lämnat över sin plats till Paul Verhoevens ”Elle”. Huvudrollsinnehavaren Isabelle Huppert blev iallafall uppmärksammad med en nominering för Bästa kvinnliga huvudroll för den obekväma franska hämndthrillern.



7. ”Hitta Doris” & "Trolls" för Bästa animerade film


Disney behöver inte gråta, de representeras av både ”Zootropolis” och ”Vaiana” på årets Oscarsgala. Men visst saknas polarna Pixar på listan, särskilt med tanke på att första filmen ”Hitta Nemo” vann den här Oscarn för 13 år sen. När vi ändå är inne på ämnet: var är "Trolls" med sin innovativt fulsnygga, scrapbook-inspirerade look?



8. ”Deadpool” som Bästa film


Okej, det var ett longshot - även om många filmbloggar där ute hoppades in i det sista på att se ”Deadpool” nämnas i Oscarssammanhang. Våldsamma actionkomedier och superhjältar går sällan hem hos Akademin, men året efter "Mad Max: Fury Roads" storslam kunde man ändå hoppas på mirakel. ”Deadpool” blev dock nominerad för Bästa film på Golden Globe-galan, och man hade gärna sett den galne karaktären ställa till med bus på röda mattan.

Large 4de2c2348420ad45098df05811b86e43 efd11e7a5cfcb95c1e571846dcecba4e deadpool2

…och var är de kvinnliga regissörerna?


Nu när #OscarsSoWhite-kritiken tystnat, är det dags att vi pratar om #OscarsSoMale. Än en gång syns bara snubbar bland de nominerade för Bästa regi. Visst, man kan skylla på att Hollywood ser ut som det gör och att kvinnor sällan får bita i de där mest intressanta filmprojekten. Men vi hade gärna sett Ava DuVernay nominerad för dokumentären ”Det 13:e tillägget”, eller varför inte Maren Ade för tyska succékomedin ”Min pappa Toni Erdmann”. Andrea Arnolds ”American Honey” har också blivit helt förbisedd i år.




Tyck till: vilka andra hade ni velat se bland de nominerade i år?
| 25 januari 2017 08:50 |