Fyren mellan haven 2016

Drama
USA
132 MIN
Engelska
Fyren mellan haven poster

Synopsis

Fyrvaktaren Tom Sherbourne och hans fru Isabel lever vid kusten i västra Australien. En dag hittar de en död man och ett ensamt spädbarn i en livbåt på stranden. De bestämmer sig snabbt för att ta sig an den lilla flickan som sitt eget barn. Några år senare stöter de på en kvinna som har förlorat sin dotter och sin man till sjöss under samma tid som Tom och Isabel hittade sin baby ... Baserad på succéboken med samma namn.
Ditt betyg
3.4 av 146 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Light Between Oceans
Biopremiär
2 december 2016
DVD-premiär
14 april 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

4 september 2016 | 15:00

Alicia briljerar ännu en gång

”Fyren mellan haven” är ett vackert, välspelat och inte minst otroligt berörande drama om ett tungt ämne. Filmen handlar om barnlängtan när barnen aldrig kommer och Alicia Vikander briljerar i sin roll.
Kritiken och mottagandet av Derek Cianfrances senaste film "Fyren mellan haven" med Alicia Vikander och Michael Fassbender har varit minst sagt blandad här i Venedig, men också oförtjänt hård emellanåt kan jag tycka. Visst, detta är inget mästerverk och några påtagliga brister finns i framförallt tempo, men filmen är sanslöst gripande och framförallt gör samtliga skådespelare väldigt väl ifrån sig.

Filmen handlar om paret Tom och Isabell som bor ute på en ö. Han är fyrvaktare och hon hans fru. De längtar efter barn, men efter flera missfall känns drömmen om en familj långt borta. En dag flyter en förlist båt i land och i den finns en liten baby. Isabell och Tom tar ett beslut som får svåra konsekvenser för alla inblandade.

”Fyren mellan haven” är en väldigt gripande film och flera scener så starka att jag har svårt att sitta still. Alicia är otäckt övertygande som den sörjande mamman utan barn och hon gestaltar med absoluta bravur ångesten och rädslan att förlora det man egentligen inte ännu har. De som säger att hon spelar över i detta har ingen aning själva hur det känns att drabbas av det hennes karaktär i filmen drabbas av. Jag vet och Alicia speglar fruktansvärt väl det jag själv tyvärr har upplevt och känt, varför det blir nästan för jobbigt stundvis. Också Michael Fassbender är perfekt som hennes fyrvaktande make och deras spirande romans känns verkligen äkta och visade ju sig också vara väldigt mycket på riktigt.
 
Filmmanuset baseras på boken av M.L. Stedman med samma namn och även om det är en väldigt bra adaption av förlagan så har en del gått miste i översättningen. Jag hade velat ha lite mer av det klassiska köttet på karaktärernas ben och saknar någon i skildringen av dem som personer. Motsägelsefullt nog tycker jag att filmen är en aning för lång och hade velat se några scener kortas av. Helt säker är jag inte på vad jag skulle vilja ta bort, men tempot sackar en aning någonstans halvvägs och mitt fokus blir splittrat när en sidointrig, som samtidigt egentligen är den huvudsakliga röda tråden, presenteras.

”Fyren mellan haven” är en fantastiskt fin film om förlåtelse och lojalitet. Budskapet om att förlåta istället för att leva med bitterhet i hjärtat är verkligen värt att ta till sig. Bildspråket, skådespelarna, musiken, ja det mesta samspelar väl och det blir emellanåt ohyggligt hjärtknipande. Tårarna rinner flera gånger om och det är med ett hulkande jag till sist lämnar salongen. 
| 4 september 2016 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Att se Fyren mellan haven är ett koncentrationsprov. Tack och lov inte på bio i mitt fall. Väldigt långsamt tempo men vackra miljöer som gjorde det hela mindre plågsamt att ta sig igenom. Jag har inte läst boken men tyvärr har jag nu sett filmen. Min övertygelse är att de "gripande" händelserna bättre låter sig beskrivas i litteratur än Alicia Vikanders teatraliska snörvlande. Michael Fassbender klarar att förmedla ett brett känsloregister utan närbilder på tårar och snor. Alicia kan inte det.
Läs mer
4
Bok succén som nu blivit film, missade boken men om den var hälften så bra som filmen är den ett mästerverk. Ett riktigt tårdrypande drama, fram med näsdukarna, det är stundtals så hjärtslitande att det nästan är omöjligt att sitta still. En fyrvaktare och hans fru mister ett barn och saknaden är olidlig, när en skeppsbruten båt slås mot land finner dem ett barn liggandes där i och tar det svåra beslutet att behålla det som sitt eget, men som alla djupa hemligheter poppar dem alltid upp till ytan igen och slutet blir ett känslosvall där ingen sida har rätt och alla beslut är svåra för alla inblandade.... Mycket fin och blev bättre ju längre in i filmen man kom....betyget blir en svag 4a... Cast: Alicia Vikander, Michael Fassbender, Rachel Weisz mfl... aaaa
Läs mer