Fyren mellan haven (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Tom Sherbourne, en fyrvaktare, och hans fru Isabel lever vid kusten i västra Australien. En dag hittar de en död man och ett ensamt spädbarn i en livbåt som blivit uppspolad på stranden. De bestämmer sig snabbt för att ta sig an den lilla flickan som sitt eget barn. Några år hinner passera innan de stöter på en kvinna som har förlorat sin dotter och sin man till sjöss under samma tid som Tom och Isabel hittade sin baby ... Baserad på succéboken med samma namn.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FYREN MELLAN HAVEN

Alicia briljerar ännu en gång
”Fyren mellan haven” är ett vackert, välspelat och inte minst otroligt berörande drama om ett tungt ämne. Filmen handlar om barnlängtan när barnen aldrig kommer och Alicia Vikander briljerar i sin roll.
Kritiken och mottagandet av Derek Cianfrances senaste film "Fyren mellan haven" med Alicia Vikander och Michael Fassbender har varit minst sagt blandad här i Venedig, men också oförtjänt hård emellanåt kan jag tycka. Visst, detta är inget mästerverk och några påtagliga brister finns i framförallt tempo, men filmen är sanslöst gripande och framförallt gör samtliga skådespelare väldigt väl ifrån sig.

Filmen handlar om paret Tom och Isabell som bor ute på en ö. Han är fyrvaktare och hon hans fru. De längtar efter barn, men efter flera missfall känns drömmen om en familj långt borta. En dag flyter en förlist båt i land och i den finns en liten baby. Isabell och Tom tar ett beslut som får svåra konsekvenser för alla inblandade.

”Fyren mellan haven” är en väldigt gripande film och flera scener så starka att jag har svårt att sitta still. Alicia är otäckt övertygande som den sörjande mamman utan barn och hon gestaltar med absoluta bravur ångesten och rädslan att förlora det man egentligen inte ännu har. De som säger att hon spelar över i detta har ingen aning själva hur det känns att drabbas av det hennes karaktär i filmen drabbas av. Jag vet och Alicia speglar fruktansvärt väl det jag själv tyvärr har upplevt och känt, varför det blir nästan för jobbigt stundvis. Också Michael Fassbender är perfekt som hennes fyrvaktande make och deras spirande romans känns verkligen äkta och visade ju sig också vara väldigt mycket på riktigt.
 
Filmmanuset baseras på boken av M.L. Stedman med samma namn och även om det är en väldigt bra adaption av förlagan så har en del gått miste i översättningen. Jag hade velat ha lite mer av det klassiska köttet på karaktärernas ben och saknar någon i skildringen av dem som personer. Motsägelsefullt nog tycker jag att filmen är en aning för lång och hade velat se några scener kortas av. Helt säker är jag inte på vad jag skulle vilja ta bort, men tempot sackar en aning någonstans halvvägs och mitt fokus blir splittrat när en sidointrig, som samtidigt egentligen är den huvudsakliga röda tråden, presenteras.

”Fyren mellan haven” är en fantastiskt fin film om förlåtelse och lojalitet. Budskapet om att förlåta istället för att leva med bitterhet i hjärtat är verkligen värt att ta till sig. Bildspråket, skådespelarna, musiken, ja det mesta samspelar väl och det blir emellanåt ohyggligt hjärtknipande. Tårarna rinner flera gånger om och det är med ett hulkande jag till sist lämnar salongen. 
Senaste kommentarer
mickemetal
Grät en skvätt i slutet  = det bästa betyget en film kan få!
DonnieD
Briljante Cianfrance som står bakom mästerverket "The Place Beyond The Pines" och fantastiska "Blue Valentine". Därtill min favorit Fassbender och Vikander. Hög pepp på denna, svårt och toppa de två tidigare filmerna i samma genre men om någon kan så är det Cianfrance.

Veckans populära filmer

Visa fler