Serie

Skribent

Patrik Jonsson

2 november 2017 | 20:00

Ordlista för att förstå tv-serienörden

Har det verkligen gått så långt att man numer ska behöva ett slags gloshäfte för att förstå en tv-serieknarkare? Detta beror så klart på vem man frågar, men nog börjar det bli mer och mer krångligt alltid.
Ett slags fackspråk för tv-serienördar? För en tio-femton år sedan hade jag förmodligen bara skrattat åt påståendet. Idag ser det dock helt annorlunda ut, faktum är att jag faktiskt då och då stöter på människor som inte till fullo förstår vad jag yrar om. Som inte riktigt hänger med i svängarna då jag verkligen går igång, och efter lite eftertänksamhet har jag också full förståelse för det.

Det kan ju vara lite som; "Igår såg jag piloten av "Game of Thrones" och den var helt fantastisk!". Sedan möts man av en frågande blick; "Vänta nu, sa du inte att "Game of Thrones" handlade om tuttar och drakar, vad har då en pilot där att göra, nu förstår jag inte?" Precis, och pratar man om en "cliffhanger" är det kanske inte helt långsökt att få för sig att Stallone gjort en tv-serie baserad på sin succéfilm?

Okej, nu kanske detta var ett par extrema exempel. Det finns dock väldigt många människor som inte har en aning om vad du surrar i då du upphetsat och ivrigt börjar fördjupa dig kring dina favoritserier, tro mig.

Här har jag därför skapat en liten ordlista för alla er som vet med er att ni inte riktigt har full koll på tv-serievärlden. Skriv ut, plugga på, stoppa den i bakfickan och känn dig trygg!

"Pilotavsnitt"

Vi drar lite passande igång med det ack så berömda pilotavsnittet, eller i riktiga hardcorekretsar även kallad "piloten". Ett pilotavsnitt är alltså det allra första avsnittet av en serie. Det är dock i grunden även ett slags utvärderingsavsnitt som tv-bolagen granskar innan de bestämmer sig för ifall avsnittet och resten av serien ifråga ska sändas eller inte.

"Showrunner"

Showrunner är en term som ofta används i den amerikanska och brittiska tv-industrin, den har dock även letat sig hit till svenskan. Eller ja, till svengelskan då. En showrunner är den som är ansvarig för den dagliga verksamheten av tv-serier, helt enkelt the boss of it all.

"Miniserie"

Detta är alltså inte en tv-serie som behöver vara speciellt liten eller nätt, en miniserie kan också vara en riktigt stor, bombastisk och påkostad serie. Mini i sammanhanget avser att serien ifråga är begränsad, med andra ord att den endast består av en säsong. Till exempel av tio avsnitt som har en tydlig början, en tydlig mitt och ett tydligt slut. Exempel på miniserier är "Band of Brothers" och "Roots".
 
 
"Limited Event Serie"

Detta är ett relativt nytt påfund som har ungefär samma innebörd som en "miniserie". Skillnaden är att en Limited Event Serie har potential att, trots att den är begränsad, få en fortsättning. Detta ifall serien ifråga visar starka tittarsiffror. En begränsad tv-serie som kan få en fortsättning, go figure, men så ligger landet. Ett exempel på en "Limited Event Serie" är "Heroes Reborn".

"Spoiler"

Detta är naturligtvis ett ord ni även kan hitta i en massa andra sammanhang; film, böcker, tv-spel och så vidare. Termen är dock mycket starkt förknippad med just tv-serier då det nämligen innebär ett slags avslöjande. Till exempel ett stycke text som berättar väldigt ingående vad som hänt (eller händer) i ett serieavsnitt du inte sett. Ser du *spoilervarning* ska du alltså se upp!

"Reboot"

Även reboot är en term som också används bland film och tv-spel och betyder rakt av omstart. En tv-serie som klassas som en reboot startar helt enkelt om en äldre serie från början, ofta med nya skådespelare i rollerna och med nya infallsvinklar. Ett par exempel på tv-seriereboots är "Charlies Änglar" och "Hawaii Five-0".
 
 
"Procedural"

Procedural är ännu ett sådant där engelsk ord som på den senaste tiden hittat hit till Svea. En procedural är kort och gott en tv-serie med helt fristående avsnitt. Vill man försvenska det säger man en "ett-fall-i-veckan-serie"och här hör serier som "CSI" och "Criminal Minds" hemma. Motpolen är kanske inte helt långsökt en"följetångsserie", det vill säga en tv-serie där handlingen istället spänner över flera avsnitt.

"Vinjett"

Vinjett kan man även stöta på i böckernas värld, då vi snackar om tv-serier innebär det dock något helt annat. I tv-seriesammanhang är en vinjett själva inledningen av en tv-serie. Egentligen en slags minifilm i sig, där inte helt sällan namnen på skådespelare samt skapare presenteras och detta ofta till musik; vinjettmusik. Det är inte alla tv-serier som har eller har haft en vinjett, men det är mycket vanligt förekommande.

"Seriefinal"

Detta handlar alltså inte om sport där till exempel både fotbollslag och hockeylag kan gå till just seriefinaler. I tv-serievärlden betyder en seriefinal ett avslutande av en serie. Kort och gott det allra sista avsnittet. Och om det handlar om en säsongsfinal? Ja då snackar vi om det allra sista avsnittet av en tv-seriesäsong.
 
 
"Spinoff"

Här har vi definitivt ett ofta förekommande ord; "spinoff"! Vad tusan är det då? Jo en spinoff är en tv-serie som i grunden är sprungen ur en annan tv-serie. Hänger ni med? En spinoff kretsar dessutom ofta kring en eller flera karaktärer från själva originalserien. Ett exempel på en mycket välkänd spinoff är "Frasier" där Kelsey Grammer fortsätter sina äventyr med sin karaktär Frasier Crane från "Cheers!" (som i detta fall alltså är ursprungsserien).

"Crossover"

En crossover har ni säkert också hört talas om och vad innebär detta då? En crossover är då en tv-serie korsar sina vägar med en annan, ofta rätt nära besläktad serie och detta gärna på samma ursprungskanal. Man skulle även kunna beskriva det som att några karaktärer från en serie "hälsar på" hos karaktärerna i en annan. Detta kan ibland även innebära att fler än två serier "drabbar samman". Det kan handla tre serier, eller till och med fyra, och då kallas det för "multi crossover"!
 
 
"Cliffhanger"

Nej, vi snackar som sagt inte om Stallone här, trots att även det så klart hade varit trevligt. En cliffhanger är ett mycket dramatiskt avslut på endera ett avsnitt eller en säsong av en tv-serie. Man lämnas helt enkelt vid stupets rand, suktandes efter att få veta mer av handlingen. Vad hände!? Fort, berätta, berätta!? Men nej, locket på, du får vänta till nästa vecka alternativt nästa år. Man skulle nästan kunna jämföra en cliffhanger med ett avbrutet samlag, jag vill dock gärna inte gå vidare in på det. Jag tror ni förstår ändå?

"Box Honour"

Även i tv-soffan kan man faktiskt bestämma sig för att binda vissa band. Box Honour innebär nämligen att man följer en tv-serie med sin partner, där själva huvudpoängen är att man lovar att INTE, under några omständigheter, se på några avsnitt i förväg. Absolut inte utan sin älskade. Trots att denna "ritual" icke innefattar blod, kan ett svek uppfattas nog så allvarligt, så pass opp!
 
 
"Bingetitta"

Eller på engelska "binge-watch". Jag har valt att avsluta denna ordlista med ett enda stort och långt maraton. Det är nämligen just ett maraton en "bingetittning"/"binge" innebär, då det handlar om att strecktitta på en eller flera tv-serier under en längre tid. Detta är ett fenomen som främst dykt upp efter att streamingtjänsterna ploppat upp som små svampar. Speciellt Netflix har skräddarsytt sina serier för just bingetittande. Detta genom att släppa säsongerna till sina serier vid ett och samma tillfälle, icke veckovis som ju är det mer gamla traditionella sättet.

Med bingetittandet lämnar jag alla er mer oinsatta till ert pluggande, jag hoppas ni har blitt, om inte mycket, så åtminstone lite mer upplysta.

Har ni exempel på fler knepiga och krångliga termer och ord relaterade till tv-seriernas värld? Det har ni säkerligen, dela med er vettja och språka av er här nedan!
| 2 november 2017 20:00 |