Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

14 mars 2014 | 21:01

"Orange Is the New Black" byter Emmy-kategori

Vid årets Golden Globe-gala tävlade Jenji Kohans dramedi i dramaklassen (och förlorade), men till Emmy-galan blir det annorlunda.

Enligt The Hollywood Reporter har Netflix en ny strategi för att få så bred spridning och så många vinstchanser som möjligt på Emmy-galan: de placerar "Orange Is the New Black" i komedikategorin istället. Genom att göra så slipper dessutom streamingtjänsten att tävla mot sig själv, då de även har det politiska dramat "House of Cards" med i leken.

Kategoribytet är inget oväntat drag, då just dramagenren är fullproppad med alltigenom starka kort. Utöver "House of Cards" förväntas AMC:s "Breaking Bad" nomineras för sina sista åtta avsnitt. Dessutom kan - beroende på vilket håll HBO väljer att gå - superhyllade "True Detective" hamna där (alternativet är annars i bästa miniserie). Också aktuella: de tre Showtime-serierna "Homeland", "Ray Donovan" och "Masters of Sex", samt HBO:s "Game of Thrones", "The Newsroom" och "Boardwalk Empire".

THR gissar att i komediklassen kommer "OITNB" nu möta redan gamla beprövade serier som ABC:s fyrfaldigt Emmy-prisade "Modern Family",  HBO:s "Veep" samt CBS "The Big Bang Theory". Möjligen också "Girls", även den HBO-baserad. Med Tina Fey och hennes "30 Rock" ur vägen öppnar det upp Taylor Schilling, som spelar huvudrollen i "OITNB".

- Jenjis vision har varit kompromisslös och även om serien tar upp seriösa ämnen, så gör den det med humor. "Orange" blandar komedi och drama i en unik mix i sina timslånga avsnitt och den låter sig inte så lätt kategoriseras, säger en talesperson för Neflix i en kommentar till kategoribytet.

Emmy-galan äger rum måndagen den 25 augusti i år. Nomineringarna brukar offentliggöras i mitten av juli.

Läs om ändringarna i årets Emmy-gala (på engelska) »

"Orange Is the New Black" är tillbaka med säsong två den 6 juni på Netflix.

| 14 mars 2014 21:01 |