House of Cards 2013-

Drama Thriller
USA
60 MIN
Engelska
House of Cards poster

Synopsis

Den politiske rådgivaren Francis Underwood känner till alla hemligheter i Washington - och är villig att förråda och eliminera vem som helst för att bli president. Bygger på den brittiska förlagan "Maktens män" från 1990.
Ditt betyg
4.1 av 1,398 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg
SÄSONG
1
2
3
4
5
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
01
Chapter 1
2013-02-01
02
Chapter 2
2013-02-01
03
Chapter 3
2013-02-01
04
Chapter 4
2013-02-01
05
Chapter 5
2013-02-01
06
Chapter 6
2013-02-01
07
Chapter 7
2013-02-01
08
Chapter 8
2013-02-01
09
Chapter 9
2013-02-01
10
Chapter 10
2013-02-01
11
Chapter 11
2013-02-01
12
Chapter 12
2013-02-01
13
Chapter 13
2013-02-01

Recensent

Rebecca Unnerud

5 mars 2015 | 12:45

Älskade, hatade Frank Underwood

Kevin Spacey gör en av sina bästa roller som maktgalne Frank Underwood. Rebecca Unnerud recenserar säsong 1-3 av "House of Cards".
Maktens korridorer i Washington är spelplatsen för den sluge och skrupelfria kongressledamoten Francis "Frank" Underwood. Serien tar avstamp när han blir snuvad på en utlovad utrikesministerpost och bestämmer sig för att hämnas i form av manipulationer och konspirationer mot alla som kommer i hans väg. Serien bygger på en brittisk förlaga med samma namn vilken sändes på BBC 1990, som i sin tur baserades på en roman av Michael Dobbs. Med "House of Cards" testade Netflix ett helt nytt koncept för serietittande genom att släppa en hel säsong på en gång och efter den lyckoträffen har streamingsajten levererat högkvalitativa serier. Bakom "House of Cards" finns en rad tunga namn, inte minst en av världens bästa regissörer (David Fincher) som har regisserat de första avsnitten och därmed sätter nivån.

Jag älskar politiska konspirationer på film och TV, de blir ofta skickliga och spännande thrillers. Jag skulle kunna räkna upp hur många titlar som helst men exempelvis "Alla presidentens män", "Maktens män" (filmens producent och manusförfattare Beau Willimon är samma som till "House of Cards"), "De andras liv", "JFK", "State of Play", "The Ghost Writer", "Call Girl", "Brottet", "Kinasyndromet", "Pelikanfallet", "Argo", "Maratonmannen" och "I skottlinjen" är några av mina favoriter. "House of Cards" besitter minst lika mycket spänning och smarthet som nämnda titlar. Den är enormt påkostad med snyggt foto, stämningsfull musik, välskrivet manus med rappa repliker men det som imponerar mest och som gör att serien inte "bara" är mycket bra är skådespelarinsatserna.

Kevin Spacey är verkligen i sitt esse och gör en av sina hittills bästa roller, kanske den allra bästa? Karaktären är iskall precis som handlingen i sig. Det är just osäkerheten kring vad Frank har för planer för att ta sig till den högsta positionen som gör att serien känns oerhört oförutsägbar och spännande. Hans sätt att tala till oss gör att det känns som att vi befinner oss i samma rum som honom och vare sig vi vill det eller inte blir vi hans medbrottslingar. 

Claire (underskattade Robin Wright som också gör sitt livs roll) jobbar inledningsvis med välgörenhet när vi möter henne och hon är minst lika maktgalen och manipulativ som sin man. I andra och tredje säsongen utvecklas Claire markant och kräver en egen maktposition och är nästan mer hänsynslös och taktisk än Frank. Hon vill lyckas och vågar stå på sig men tappar samtidigt inte bort sin egen moral, detta blir tydligt i Ryssland när hon går emot sin man och president Petrov (Lars Mikkelsen). Petrov är verkligen en Putin-karikatyr men i Mikkelsens briljanta spel blir han ändå mänsklig och en figur att känna många motbjudande känslor inför. Michael Kellys Doug Stamper, Franks högra hand, är tillsammans med Frank och Claire den bästa karaktären. Han är mycket obehaglig i sitt mimikfattiga sätt att betrakta och följa order utan att någonsin tveka. Rachel Brosnahans Rachel var med redan i säsong ett men i andra säsongen har hennes karaktär fördjupats och med sitt stiliserade skådespeleri lyckas hon väcka sympati. Sympati väcks också för Freddy, vars hak Frank går till för att äta revbensspjäll, som har en stor roll i ett av avsnitten där ingen mindre än Jodie Foster står som regissör. 

Det bästa är att birollerna har fått så pass stort utrymme att vi får lära känna dem på ett djupare plan, även om de aldrig kommer bli annat än brickor i Franks spel. Det finns många biroller att sakna från de tidigare säsongerna men två nya ansikten i den tredje, journalisten Kate Baldwin (Kim Dickens från ”Gone Girl”) och Heather Dunbar (Elizabeth Marvel), är roliga att följa i deras mod att ifrågasätta Frank och hans agenda. 

Äktenskapet mellan Frank och Claire är helt klart seriens bästa kort. Tillsammans smider de planer men även var för sig mot varandra. Samspelet mellan dem är kusligt bra och deras relation är odefinierbar. Deras relation blir ännu mer vacklande när det kommer in en författare i bilden som ska skriva en bok om Franks arbete men det blir snarare än rannsakan över Frank och Claire och deras relation. Det är väldigt intressant med manligt/kvinnligt-aspekten i denna serie för alla tankar om att en man skulle vara på ett visst sätt och en kvinna på ett annat raseras fullständigt. 

Tredje säsongen har inte samma chockmoment (även om det finns ett par sådana) som de andra säsongerna. Det känns som en mellansäsong som krattar upp för en fjärde och kanske mer händelserik säsong. Samtidigt är det fortfarande lika välgjort och karaktärsutvecklingen på Doug och Claire är bättre än någonsin. Även ett intressant sidospår gör att serien fortfarande är väldigt underhållande och gjord för att binga trots att tempot stundtals är långsamt. 

”House of Cards” ligger och balanserar mellan en fyra och en femma men Kevin Spacey och hans Frank gör det svårt att sätta annat än en fullpoängare. Det är något vackert med huvudkaraktärer som man hatar att älska och som man hejar på. Ja, Walter White - jag tittar på dig också.
| 5 mars 2015 12:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera House of Cards
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu