Film

Skribent

Alexander Dunerfors

1 juli 2014 | 20:15

Nu kommer Spielberg-boxen som fansen väntat på

I höst släpps åtta av regissörens tidiga filmer i en samlingsbox, varav fyra ges ut för första gången på Blu-ray.

Med en karriär som sträcker sig över 40 år har Steven Spielbergs namn blivit synonym med blockbusterns framfart. Hans samlade livsverk har spelat in mer pengar än vad någon annan filmskapare lyckats med, vilket gör honom till tidernas mest framgångsrika regissör. Men när han inte håvar in pengar varvar han sina banbrytande storfilmer med välspelat drama och Oscarsvinnare. 

Den 14 oktober, lagom till höstens mörka filmkvällar alltså, kommer Universal ut med The Steven Spielberg Director´s Collection, där fokus ligger på några av regissörens tidigare verk. Flera av filmerna har inte kommit ut på Blu-ray förrän nu.

De 8 titlarna som ingår är:

Duellen (1971)

Dennis Weaver spelar en resande försäljare som får problem med en efterhängsen truckis, i TV-filmen som blev Steven Spielbergs långfilmsdebut. För första gången på Blu-ray.

Tjejen som spelade högt (1974)

En desperat mor (Goldie Hawn) iscensätter både bankrån och kidnappning för att återförena sin familj. För första gången på Blu-ray.

Hajen (1975)

Ofta kallad för den första blockbustern, är det här thrillern om en somrig idyll som får en hungrig haj på halsen.

1941 - Ursäkta, var är Hollywood? (1979)

Dan Aykroyd och John Belushi har huvudrollerna i denna krigsparodi om händelser efter Pearl Harbor-attacken. Både bioversionen och en förlängd version ingår, och släpps för första gången på Blu-ray.

E.T. (1982)

Henry Thomas och Drew Barrymore är barnen som hittar en ny liten vän i trädgården. Han heter E.T. och vill bara ringa hem. 

Always (1989)

Richard Dreyfuss spelar en våghalsig pilot som offrar livet för en vän, men får chansen att återvända till jorden och hjälpa sin flickvän (Holly Hunter) att gå vidare. För första gången på Blu-ray.

Jurassic Park (1993) & The Lost World (1997)

De två Spielberg-regisserade delarna i serien om djurparken där saker och ting spårat ur. John Goldblum, Sam Neill och Julianne Moore är några av huvudrätterna… jag menar, huvudrollerna.

För en regissör av Steven Spielbergs kaliber är åtta filmer naturligtvis bara grädden på moset. Det finns många fler att kolla in. Frågan är om det är bara rättigheter som hindrade ”Närkontakt av tredje graden” och ”Schindler’s List” från att få plats i boxen? Förhoppningsvis sparar man på några av godbitarna till en andra samlingsbox om något år. Vi vet ju att den här kommer slitas ut fort.

I USA kostar boxen 99 dollar, alltså ca 670 kronor. Universal har ännu inte svarat oss på vad det svenska priset blir.

Vilka filmer vill ni se i en Spielberg-box? Kommentera nedan.

| 1 juli 2014 20:15 |