Hajen (1975)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Amity Island är ett fridfullt paradis där alla förbereder sig för den stora turistankomsten. Men när en ung kvinna hittas på stranden, död, och delvis uppäten får Polischef Brody för sig att det rör sig om en hajattack. Han vill genast stänga stränderna men blir stoppad av borgmästaren. Men när en pojke blir dödad av en enorm haj så lägger modern en belöning på 3 000 dollar till den som dödar hajen. Fler attacker sker dock, och då har Brody inget val än att ge sig ut på havet med en hajforskare och en råbarkad hajjägare för att en gång för alla döda besten ...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HAJEN

Skräckens mästerverk
Alla kan melodislingan man nynnar när man vill skrämma någon ur vattnet. Några enkla toner som kommit att representera ett av världens mest kända och fruktade rovdjur. Och den 35 år gamla filmen som gjorde hajar till den okända mördarfisk den idag kallas håller fortfarande, inte bara som rysare utan som det mästerverk den är.

Martin Brody (Roy Scheider) är nyinsatt polischef i den lilla kuststaden Amity som inlett ännu en sommarsäsong som populär badort. Då hittas en ung flicka död, troligen ett hajoffer och Brody försöker varna invånarna men hindras av en girig borgmästare. Fler offer skördas och en mäktig vithaj visar sig vara monstret som lurar i vattnet. Tillsammans med en kaxig fiskare (Robert Shaw) och ung marinbiolog (Richard Dreyfuss) tar sig Brody ut för att förgöra besten.

"Hajen", baserad på en lättglömd strandnovell av Peter Benchley och drabbad av en drös produktionsproblem (inklusive en icke-fungerande effekthaj och bråk mellan Dreyfuss och en alkoholiserad Shaw), hade alla odds emot sig att lyckas. Men tack vare toppentalanger både framför och bakom kameran, ledda av en ung och ambitiös Steven Spielberg, gick projektet med råga i hamn (eller till sjöss, om man ska vara bokstavlig).

Spielberg lyckas med konsten att kombinera en riktigt spännande skräckfilm med ett starkt äventyrsdrama uppstyrt av trovärdiga, intressanta karaktärer. Från en fantastisk, klassisk inledning (en av de bästa inom sin genre) till ett klockrent pangklimax så håller "Hajen" tittaren i ett järngrepp nästan konstant.Även dialogscenerna håller hög klass och tempo tack vare suveräna karaktärsskådespelare som förvandlar rollerna till figurer av kött och blod (stora namn valdes medvetet bort, tack och lov).

John Williams oförglömliga, Oscarbelönade musik skapar tillsammans med den briljanta om än oplanerade taktiken att fördröja hajens entré (p.g.a. problem med tekniska effekter represeteras hajen av sin fena och point-of-view-bilder fram till sent i filmen) ett av de mest minnesvärda, skrämmande monstren i filmhistorien. Trots att man sett filmen oräkneliga gånger innan sitter man som på nålar och hoppar till vid väl utvalda chockscener.

Trion Scheider, Shaw och Dreyfuss som tillsammans med titelfisken utgör hela sista tredjedelen av filmen är dessutom en extremt välcastad och intressant ensemble av typer där konflikter mellan storstadspolisen, den livserfarne sjömannen och bortskämde, naive forskaren triggar upp spänningen allt eftersom hajen blir aggressivare.

Klassiska scener och repliker känns naturligt tillhörande en fullt fungerande historia med lagom doser humor och drama som vet exakt vilka knappar den sak trycka på. Det är läskigt, spännande, välgjort och riktigt bra. Gör dig själv och se om den här godingen - möjligtvis inte precis innan en badsemester...

Senaste kommentarer
Ingevaldsson
Fantastik på så många sätt! Som flera andra skriver här, en härlig blandning av genrer. Spielbergs bästa film utan tvekan. Blir inte sämre av att världens bästa skådespelare Roy Scheider briljerar med sin fantastiska närvaro. 5/5.
evert
Fantastisk film på alla sätt. Imponerande blandning mellan genrer och ett bra utförande. Självklart även fantastisk musik av John Williams. 5/5, Spielberg är ett geni.
Anders Falun
Och charmig när Spielberg leker Hollywood där genom hela filmen blandar flera klassiska genrer mycket sofistikerat. Lite screwball comedy , musikal och western får alla plats i han skräckfyllda thrillèr ....
Visa fler (93)

Relaterade filmer