Hajen 1975

Hajen poster

Synopsis

Semesterorten Amity Island förbereder sig för turistsäsongen. Men när en ung kvinna hittas död på stranden, delvis uppäten, misstänker polischef Brody en hajattack. Han vill genast stänga stränderna men stoppas av borgmästaren. Fler attacker sker dock, och då har Brody inget val än att ge sig ut på havet med en hajforskare och en råbarkad hajjägare för att en gång för alla döda besten ...
Ditt betyg
3.6 av 2,081 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

7 november 2010 | 18:54

Skräckens mästerverk

Alla kan melodislingan man nynnar när man vill skrämma någon ur vattnet. Några enkla toner som kommit att representera ett av världens mest kända och fruktade rovdjur. Och den 35 år gamla filmen som gjorde hajar till den okända mördarfisk den idag kallas håller fortfarande, inte bara som rysare utan som det mästerverk den är.

Martin Brody (Roy Scheider) är nyinsatt polischef i den lilla kuststaden Amity som inlett ännu en sommarsäsong som populär badort. Då hittas en ung flicka död, troligen ett hajoffer och Brody försöker varna invånarna men hindras av en girig borgmästare. Fler offer skördas och en mäktig vithaj visar sig vara monstret som lurar i vattnet. Tillsammans med en kaxig fiskare (Robert Shaw) och ung marinbiolog (Richard Dreyfuss) tar sig Brody ut för att förgöra besten.

"Hajen", baserad på en lättglömd strandnovell av Peter Benchley och drabbad av en drös produktionsproblem (inklusive en icke-fungerande effekthaj och bråk mellan Dreyfuss och en alkoholiserad Shaw), hade alla odds emot sig att lyckas. Men tack vare toppentalanger både framför och bakom kameran, ledda av en ung och ambitiös Steven Spielberg, gick projektet med råga i hamn (eller till sjöss, om man ska vara bokstavlig).

Spielberg lyckas med konsten att kombinera en riktigt spännande skräckfilm med ett starkt äventyrsdrama uppstyrt av trovärdiga, intressanta karaktärer. Från en fantastisk, klassisk inledning (en av de bästa inom sin genre) till ett klockrent pangklimax så håller "Hajen" tittaren i ett järngrepp nästan konstant.Även dialogscenerna håller hög klass och tempo tack vare suveräna karaktärsskådespelare som förvandlar rollerna till figurer av kött och blod (stora namn valdes medvetet bort, tack och lov).

John Williams oförglömliga, Oscarbelönade musik skapar tillsammans med den briljanta om än oplanerade taktiken att fördröja hajens entré (p.g.a. problem med tekniska effekter represeteras hajen av sin fena och point-of-view-bilder fram till sent i filmen) ett av de mest minnesvärda, skrämmande monstren i filmhistorien. Trots att man sett filmen oräkneliga gånger innan sitter man som på nålar och hoppar till vid väl utvalda chockscener.

Trion Scheider, Shaw och Dreyfuss som tillsammans med titelfisken utgör hela sista tredjedelen av filmen är dessutom en extremt välcastad och intressant ensemble av typer där konflikter mellan storstadspolisen, den livserfarne sjömannen och bortskämde, naive forskaren triggar upp spänningen allt eftersom hajen blir aggressivare.

Klassiska scener och repliker känns naturligt tillhörande en fullt fungerande historia med lagom doser humor och drama som vet exakt vilka knappar den sak trycka på. Det är läskigt, spännande, välgjort och riktigt bra. Gör dig själv och se om den här godingen - möjligtvis inte precis innan en badsemester...

| 7 november 2010 18:54 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
En skräckfilms klassiker! Man kan säga att denna film var lite av starten till den stora skräckfilms framgången! Om man tar bort Phsycho, Fåglarna och Exorcisten!
Läs mer
5
För exakt 41 år sen var det en film som gjorde hela världen rädd att ge sig ut i vattnet. Och den betydde nästan slutet för många hajarter. Men trots allt det där så lyckades Spielbergs mästerverk med hjälp av John Williams kända ledmotiv komma in i filmhistorien som en av dem mest kända skräckfilmerna genom tiderna. "Hajen" som den heter på svenska eller "Jaws" som jag föredrar är inget annat än ett mästerverk. Spielberg lyckades kombinera obehaglig musik och ren och skär terror i en o samma film. Historien är löjligt enkel: En enorm vithaj terroriserar en liten semesterö och en trio av omaka gubbar ger sig ut för att förgörs besten. Det kunde ha blivit en riktig b-film men icke! Som jag anser det är det här en av dem bästa skräckfilmerna som någonsin. Hitchcock hade säkert rusat till bion för att se den. Jag ger den här filmen en stark 5:a tack vare av den är så legendarisk. Jag säger bara det. Se den här filmen! Men kanske inte innan du ska gå och bada...
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu