Film

Skribent

Mats Karlsson

4 juni 2010 | 18:26

Nedräkning till sommaren: Eclipse

Nästa sommarfilm går i kärlekens tecken och det är tredje Twilight-filmen som än en gång kretsar kring Bellas, Edwards och Jacobs äventyr.

Fansens stora film i sommar är onekligen den tredje Twilight-filmen "Eclipse". Filmserien som väldigt många antingen älskar eller hatar. Oavsett vilken grupp man tillhör har den verkligen skördat fina framgångar och inget tyder på att tredje filmen skulle bli något undantag.

Filmerna baseras på den amerikanske författaren Stephanie Meyers populära böcker som har sålt mer än 29 miljoner böcker och även blivit utnämnd till Årets författare av USA Today. Den första boken "Twilight" publicerades 2005 och blev ganska snart en försäljningssuccé och i april 2007 tog Summit Entertainment tillfället i akt och köpte filmrättigheterna.

Summit gav amerikanska regissören Catherine Hardwicke förtroendet att tackla filmatiseringen. Hardwicke hade tidigare regisserat "Lords of Dogtown" och "Tretton" och regissörsvalet ansågs vara aningen vågat. Men oron visades sig snart vara obefogad.

I november 2008 gick filmen "Twilight" upp på biograferna och en bättre inledning kunde inte Twilight-sagan få. Under premiärhelgen spelade filmen in 69 miljoner dollar i USA och innan filmen slutade gå på biograferna hade "Twilight" dragit in 192 miljoner och hela 408 miljoner dollar världen över. Inte illa för en film som hade den låga produktionskostnaden på 37 miljoner dollar. Här i Sverige sågs första filmen av hyggliga 207 000 biobesökare.

Det tog inte många dagar innan Summit gav klartecken för uppföljaren "New Moon", men Summit chockade fansen genom att byta ut Hardwicke mot Chris Weitz som regissör. Weitz som precis hade slickat sin sår efter "Guldkompassen" som blev allt annat än en succé. Han behövde dock inte lång betänketid och tackade snart ja till att göra uppföljaren till "Twilight".

Intresset för uppföljaren "New Moon" visade sig fortfarande vara riktigt starkt och filmen öppnade ännu bättre än föregångaren "Twilight". Under premiärhelgen spelade den in smått fantastiska 142 miljoner dollar i USA och de totala biointäkterna slutade på magnifika 296 miljoner och över hela världen drog den in 709 miljoner dollar. I Sverige blev det också en markant ökning på biobesökarna som slutade på 508 000 personer. Summit befann sig nu i ett guldläge där valet var väldigt enkelt, självfallet skulle de gå vidare och göra även tredje filmen "Eclipse.

Precis som med "New Moon" får vi en ny regissör till tredje filmen "Eclipse". Denna gång föll valet på britten David Slade som regisserade det magnifika dramat "Hard Candy" med Ellen Page i huvudrollen, men han har även hunnit med att färdigställa skräckrullen "30 Days of Night".

I huvudrollerna hittar vi fortfarande Robert Pattinson och Kristen Stewart, men vi får heller inte glömma bort Taylor Lautner som fick en betydligt mer framträdande roll i "New Moon" än vad han hade i "Twilight".  Med David Slade som regissör kan vi nog också förvänta oss mer genomarbetade rollkaraktärer än vad vi har hittills har fått sett.

Britten Robert Pattinson fick givetvis sitt stora genombrott i "Twilight", men han har faktiskt haft en roll i en annan framgångsrik filmserie, nämligen Harry Potter. I den fjärde filmen "Harry Potter och den flammande bägaren" samt i den femte filmen "Harry Potter och Fenixorden" spelade han Cedric Diggory. Förutom "Twilight"-filmerna och "Harry Potter" har han haft roller i "Little Ashes" och "Remember Me" som hade biopremiär i år.

Inte helt olikt Pattinson fick även Kristen Stewart sitt stora genombrott med "Twilight". Innan hela världen fick ögonen på Stewart har hon haft roller i "Jumper", "Into the Wild", "Zathura - Ett rymdäventyr" och i Finchers "Panic Room". Framöver kommer hon att vara med i "The Runaways" och "K-11".

Men inget triangeldrama utan en tredje part och i Twilight-sagan är det Taylor Lautner som har fått det angenäma uppdraget. Trots sin unga ålder (18 år) har han medverkat i alla tre Twilight-filmer och har redan sin framtid som skådespelare säkrad. Men han har faktiskt hunnit med att vara med i en annan film också och det var i Garry Marshalls "Valentine's Day" och framöver kommer han att synas i "Abduction".

I den första filmen lyckades Hardwicke att skapa personkemin mellan Pattinson och Stewart och det var något som var helt bortblåst i andra filmen som Weitz regisserade. Nu har dock Slade fördelen med att kärleksduon numera är ett par även i det verkliga livet.

Både "Twilight" och "New Moon" har självklart haft sina brister och filmerna har också fått ta emot hård kritik för det. Fansen däremot älskar allt som har med Twilight att göra och det spelar med största sannolikhet ingen roll hur slutresultatet blir, de kommer fortfarande avguda Pattinson, Stewart, Lautner och hela Twilight-fenomenet. Det blir väldigt intressant vad en så pass duktig regissör kan och verkligen får göra med "Eclipse". Ju större filmerna är desto stramare blir tyvärr tyglarna för regissören.

Men innan vi får chansen att ta del av trions romantiska äventyr i "Eclipse" finns det mycket material att värma upp med. I mars fick vi möjligheten att se dem första rörliga bilderna, då första trailern släpptes och redan månaden därpå kom andra trailern. Du kan se båda härnedan.

Stillbilder från filmen är inlagda i galleriet som du hittar här

Se trailer 1

Se trailer 1

Se TV-spot 1 på YouTube

Se TV-spot 2 på YouTube

Se TV-spot 3 på Yahoo

Se TV-spot 4 på MSN

Se TV-spot 5 på YouTube

Se featurette på YouTube

Hur pass peppad är du på "Eclipse"?

| 4 juni 2010 18:26 |