Eclipse 2010

Eclipse poster

Synopsis

Tredje delen i Stephenie Meyers berättelse om Bellas och Edwards omöjliga kärlek. En våldsam seriemördare härjar i Seattle och en ondskefull vampyr fortsätter sin jakt för att ta ut sin hämnd på Bella. Samtidigt tvingas hon att välja mellan sin älskade Edward och sin vänskap med Jacob. Och valet riskerar att blåsa liv i den urgamla kampen mellan vampyrer och varulvar. Men Bella har också ett annat val att göra - det mellan liv eller död. Men vad är vad?
Ditt betyg
2.7 av 1,559 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lisa Olsson

28 juni 2010 | 23:28

Stark kemi men tjatigt

Det eviga triangeldramat fortsätter i Twilight-filmernas tredje del ”Eclipse”. Kemin mellan huvudpersonerna är starkare här men berättelsen upprepar sig för mycket vilket blir tjatigt.

I ”Eclipse” får Bella och Edward äntligen vara som nästan vilket par som helst, förutom att de inte gör något värre än att småhångla lite. Men ingen lycka varar för evigt. Dels dras Bella fortfarande till muskelknippet och varulven Jake och dels är den rödhåriga vampyren Victoria ute efter henne. Som om inte det räckte så härjar en grym vampyrarmé i närheten av Forks.

Ny Twilightfilm betyder ny regissör och den här gången är det David Slade som har dragit i trådarna. Han är mest känd som regissör till ”Hard Candy” men har även gjort vampyrfilmen ”30 days of nights”. Ett proffs på blodtörstiga vampyrer kan man tro. Trailern ökade dessutom hoppet om lite mer vampyraction. De förväntningarna infriades dock inte. Först i slutet av filmen blir det tillräckligt spännande för att man ska dras med ordentligt.

Större delen av filmen går dock fortfarande åt till prat, tyvärr om samma saker som det pratades om i ”New Moon”. Bella vill att Edward förvandlar henne till vampyr men han vill inte. Istället tjatar han om att de ska gifta sig så att de äntligen kan ha sex, gammaldags som han är. Dessa upprepningar drar tyvärr ned filmen som annars som helhet skulle ha fungerat ganska bra.

Team Jacob lär bli större efter ”Eclipse”. Jag vet inte om det är karaktären eller att Taylor Lautner är en bättre skådespelare men det blir lite roligare när han är med istället för att bara titta på Edward Dysterkvist. Jacob har utvecklats medan Edwards karaktär står stilla.

Det som David Slade lyckas bättre med än sina föregångare är kemin mellan de tre huvudpersonerna, alltså även mellan Edward och Jacob. Det är underhållande när de gnabbas och ständigt utmanar varandra medan Bella slits mellan dem som en gummisnodd. Det känns mer trovärdigt i ”Eclipse” än vad det har gjort tidigare. Här levereras till och med roliga repliker som Jakes påpekande till Edward, ”I’m hotter than you” när han får äran att värma en frusen Bella. Eller Edwards undran om Jake äger några tröjor överhuvudtaget. Det kan man förresten verkligen fråga sig. Men killen är ju ”het” så han behöver nog ingen tröja.

Vampyrfamiljen Volturi dyker även upp i ”Eclipse” men tyvärr inte någon längre stund. De är helt klart mer roande än Cullens. Mer av dem och färre scener som bara är upprepning skulle göra ”Eclipse” till en bättre film. Nu känns den istället onödigt seg för att ibland glimra till ordentligt, dock alldeles för sällan. Helhetsintrycket räcker inte riktigt till ett högre betyg även om David Slade gör vissa bitar bättre än de tidigare Twilight-regissörerna.

| 28 juni 2010 23:28 |