Into the Wild (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Into the Wild är den sanna historien om Christopher McCandless, en toppstudent på Emory University i Atlanta. Efter avslutad utbildning skänker han bort alla sina besparingar och välgörenhet och liftar till Alaska där han bosätter sig mitt i vildmarken. Into the Wild är regisserad av Sean Penn baserad på Jon Krakauers bästsäljande bok om McCandless.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: INTO THE WILD

En oförglömlig resa

Det som inte dödar dig gör dig starkare, brukar man säga, oftast utan att tänka på den mindre optimistiska innebörden - att ibland dödar det dig.  

Sean Penn, skådespelaren som ungefär vart femte år sätter sig i registolen, har hittat sin regikarriärs finaste material i den magiska men tragiska (och så gott vi vet, hundraprocentigt sanna) historien om Christopher McCandless.

Som nykläckt student valde McCandless bort den lovande karriär som öppnade upp sig, till förmån mot ett liv i avskildhet. Att klättra socialt var inget för Chris, han föredrog att bergsklättra. 20 år gammal donerade han alla sparpengar till välgörenhet, brände sina sista kontanter och, fast bestämd att leva utan kärlek och vänskap, tog han sitt pick och pack och drog mot Alaska.

Chris egna dagboksanteckningar har fått stå till grund för Krakauers roman, men en lika viktig berättare är hans syster Carine (Jena Malone). Hans historia börjar med resan mot Alaska medan hennes tar oss tillbaka till Chris studentdag år 1990. Den stolta familjen ser på hur sonen glatt tar emot sitt diplom, ovetandes om att han snart kommer att lämna dem alla utan ett ord, för att försöka finna sig själv i vildmarken.

Christopher dras lika mycket av äventyret som av det poetiska i att bli ett med naturen. Carine beskriver sin bror som en vänlig sökare, besviken på sina föräldrars ständiga bråk under sin uppväxt. Men trots Penns noggrannhet med detaljer (bussen som Chris övernattar i och truckföraren som bjuder på skjuts är desamma som McCandless mötte på sin resa för arton år sen), får vi ingen riktig känsla för vad som egentligen rör sig i grabbens skalle, eller vad planen eventuellt kan vara när han väl nått sitt mål.

Trots det är det 140 hänförande minuter. Manuset består av olika kapitel (utan att för den skull kännas för uppdelat), med sektioner tillägnade Chris flyktiga vänskap med de människor han stöter på på vägen, som Hal Holbrooks Oscarsnominerade karaktär och en 16-årig singer/songwriter (Kristen Stewart). Historien förs långsamt framåt mot ett slut som verkar oundvikligt, när vi följer Chris resa bort från den materiella välden. Med en underbar rollista i händerna på regissören Sean Penn kan man inte annat än låta sig svepas med av historien som enagerar, även om du känner till hur det hela slutade.

”Into the Wild” är en förvånansvärt konstnärlig film, som kombinerar starkt karaktärsdrama med otroliga naturbilder från Alaskas vildmarker som skulle få Werner Herzog grön av avund. Från alla de platser verklighetens Chris besökte bjuds det på grandiosa naturbilder laddade med känslan av frihet, men också något farligt och sorgset.

Vad som ändå imponerar mest är Emile Hirsch mogna framträdande. Han gör här sin finaste rolltolkning, med all den komplexitet rollen kräver för att man i ena stunden ska sympatisera med honom, i andra bara vilja skaka om honom och kräva skärpning. Hur frustrerande Chris ändå kan vara blir han någon som man som tittare djupt bryr sig om. Den fysiska förvandlingen är lika skrämmande. Under filmens två och en halv timme drar Hirsch en ”Cast Away” och tappar vikt tills han till slut blir obehagligt mager.

Att klippa både kreditkort och familjeband kan ses som en lika lockande som idiotisk tanke. På samma sätt är det inte alltid solklart om man ska se upp till McCandless mod och beslutsamhet, eller snarare skaka på huvudet åt den självdestruktiva tjurskallighet som genomsyrar grabbens hela karaktär.

Men genom Sean Penns kameralins ter sig livet i vildmarken bekymmersfritt och härligt som aldrig förr. Kanske är det just därför som sagan om Chris McCandless lever kvar inom dig, och växer, långt efter att biografens lampor tänts och den kalla svenska vardagen åter blir verklighet.

ONÖDIGT VETANDE Redan vid 8 års ålder hörde Emile Hirsch historien om Chris McCandless. Han mindes hur starkt den hade berört honom, när Sean Penn hörde av sig och ville ha honom till huvudrollen i ”Into the Wild”.

Senaste kommentarer
RDP
Höjer betyget från min 1a som jag gav den för ca 7 år sedan till en stark 4a:D
Robinjoh
Gripande och vacker film! 4/5
18949-0
Wow säger jag bara har inga ord hur vacker,underbar och sorglig denna filmen är satt fastklistrad framför tv:n i 2 och en halv timma utan att ens blinka kändes det somm. Sean Penn får en stor tumme upp när han bevisar att han är också en jäkel på att regissera så som han är på att skådespela. Bilden, Ljuset, atmosfären allt sitter på sin rätta plats, Filmen behövde knappt några repliker för att bli så grym som den var. Skådespelarna är fantastiska  Emile hirsch (som jag inte är säker ifall jag har sett i någon annan film) gör en av de bästa prestationerna jag har sett på länge, sättet han får publiken känna sig underhållande utan nästan några repliker alls utan med sina uttryck och känslor är gudomligt, Till och med Vince Vaughn överraskade mig rejält här.

 Otroligt rörd och filmen och den går absolut till toppen mina favoriter!
Visa fler (39)

Veckans populära filmer

Visa fler