Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 februari 2014 | 10:01

Nedräkning till Oscarn: Bästa ljudredigering

Om bara två veckor ska filmvärldens finaste pris delas ut för 86:e året i rad. Vi räknar ner med en daglig titt på alla de stora kategorierna.

Att redigera en films ljud är ibland en lika stor utmaning som att klippa själva filmen i sig. Vare sig det handlar om båtar som kolliderar till sjöss, piraters högljudda diskussioner, en astronaut som krockar med en satellit, soldaters vapen som smattrar eller en jättelik drakes väldiga uppenbarelse. De nominerade är...

"All is Lost" - Steve Boeddeker, Richard Hymns

Film: Robert Redfords enmansshow om en ensam seglare som har en dramatisk nära-döden-upplevelse när han båt kolliderar med en container ute på Indiska Oceanen.
Tidigare Oscars: Hymns har nominerats åtta gånger tidigare, varav han vunnit för "Indiana Jones och det sista korståget", "Jurassic Park" och "Rädda menige Ryan".

"Captain Phillips" - Oliver Tarney

Film: Verklighetsbaserat om somaliska pirater hotar att kapa ett lastfartyg på afrikanska kusten och tar dess kapten som gisslan.
Tidigare Oscars: -

"Gravity" - Glenn Freemantle

Film: En medicintekniker gör sin debut ute i rymden tillsammans med en erfaren astronaut men deras rymdfärja förstörs av spillrorna från en exploderas satellit.
Tidigare Oscars: Freemantle är tidigare nominerad för "Slumdog Millionaire".

"Hobbit: Smaugs ödemark" - Brent Burge

Film: Äventyret fortsätter i uppföljaren till "Hobbit: En oväntad resa" där Bilbo med vänner möter faror i både hotfulla skogar och svindlande berg.
Tidigare Oscars: -

"Lone Survivor" - Wylie Stateman

Film: Mer verklighetsbaserat om Navy SEAL-soldaters uppdrag att fånga eller döda en talibanledare i Afghanistan men möter en hel armé.
Tidigare Oscars: Stateman har varit nominerad för "Född den fjärde juli", "Cliffhanger", "En geishas memoarer", "Wanted", "Inglorious Basterds" och "Django Unchained".

De fem senaste årens Oscarsvinnare i kategorin Bästa ljudredigering:

"The Dark Knight", "The Hurt Locker", "Inception", "Hugo Cabret" och "Skyfall"/"Zero Dark Thirty".

Vem tror du på som vinnare? Kommentera nedan.

| 17 februari 2014 10:01 |