NEDRÄKNING

Skribent

MovieZine

25 februari 2016 | 07:00

MovieZine tippar Oscarsgalan: Bästa kvinnliga huvudroll

I år går Oscarn till en kvinna som aldrig tidigare varit nominerad, men som vi hoppas få se mycket mer av framöver.
Gamla rävar, unga stjärnskott, Oscarsvinnare och förstagångs-nominerade. Kategorin Bästa kvinnliga huvudroll bjuder på en salig blandning av talanger, och här är det riktigt svårt att tippa vem som vinner. Men vi tror vi har hittat favoriten...

Cate Blanchett, "Carol"
Tvåfaldige Oscarsvinnaren Cate Blanchett spelar titelrollen i Todd Haynes hyllade drama om två homosexuella kvinnor i 1950-talets New York. Vann sin första statyett för sin biroll i "The Aviator" och sin andra för sin huvudroll i "Blue Jasmine". Kul kuriosa: trots att Blanchett fick nomineringen för Bästa kvinnliga huvudroll och motspelerskan Rooney Mara för Bästa kvinnliga biroll, har Mara egentligen mer speltid i filmen.

Brie Larson, "Room"
Brie Larson har gjort tv- och filmroller sedan slutet av 90-talet, men det skulle dröja fram till 2013 innan hon fångade uppmärksamhet med "Short Term 12". I snart bioaktuella "Room" spelar hon en mamma som kämpar för att göra livet behagligt för femårige sonen, trots att de lever i fångenskap. En roll som gett henne bland annat en Golden Globe och en BAFTA, och inte minst hennes första Oscarsnominering.

Jennifer Lawrence, "Joy"
Jennifer Lawrence abonnerar mer eller mindre på nomineringar. Detta är hennes fjärde på sex år, och hon vann för "Silver Linings Playbook". I "Joy" återförenas hon för tredje gången med regissören David O. Russell och spelar en verklig företagskvinna som uppfann en mirakelmopp. Kan Lawrence sopa mattan med konkurrenterna i år också?

Charlotte Rampling, "45 år"
Veteranen i gänget, 70-åriga Charlotte Rampling, har överraskande nog bara just fått sin första Oscarsnominering. Lika överraskande är kanske att hennes insats i Andrew Haighs drama "45 år" inte gett så många andra priser, så en seger på Oscarsgalan känns dessvärre inte trolig.

Saoirse Ronan, "Brooklyn"
Saoirse Ronan blev en av de yngsta Oscarsnominerade någonsin för "Försoning" år 2008. Nu har hon hunnit bli 22 år gammal och hoppas åter på vinst, den här gången med dramat "Brooklyn". Filmen har gett Saoirse många nomineringar men inga större priser.

MovieZine tippar: Brie Larson


Årets nominerade kvinnor har alla gjort fina insatser och det är svårt att välja en som sticker ut. Men om vi går på fakta, och det är antalet priser under galorna som leder fram till Oscars, så pekar allt mot Brie Larson. Välförtjänt, då hennes prestation i "Room" är något man inte glömmer i första taget.

Vem tror du tar hem Oscarn för Bästa kvinnliga skådespelare, och vem hoppas du på?
| 25 februari 2016 07:00 |