Brooklyn (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Lockad av det lovande Amerika lämnar Eilis Irland, och tryggheten i hennes mammas hem, för New Yorks kustremsa. Hemlängtan försvinner snabbt när Eilis blir djupt förälskad. Men snart blir hennes nya liv avbrutet av hennes förflutna och hon måste välja mellan två länder och människorna i dem.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BROOKLYN

Fina tekniska detaljer kan inte dölja filmens brister
"Brooklyn" är ett vackert porträtt av 1950-talets New York och Irland, och en ärlig skildring av hur det är att varken höra hemma här eller där. Men trots att berättelsen innehåller de nödvändiga bitarna så saknas fyllningen – det som gör att vi inte bara förstår protagonistens dilemma utan verkligen kan leva oss in i det.
Eilis Lacey (Saoirse Ronan – "Försoning", "Hanna") är en ung kvinna i Irland vars framtidsutsikter inte är särskilt ljusa. Hon jobbar ett uselt skift i en butik som styrs av en riktig ragata, och killarna visar henne inte mycket intresse. I ett försök att ge henne en chans i livet, fixar hennes äldre syster, Rose, en kontakt som leder till arbete på andra sidan Atlanten, och Eilis ger sig ensam iväg med sikte på Brooklyn. 

Väl där lider hon av fruktansvärd hemlängtan, tills hon träffar italienaren Tony (Emory Cohen – "The Place Beyond the Pinnes") på en dans. Plötsligt får livet mening igen och kärleken till nya pojkvännen gör att hon klarar av att vara så långt borta från sin familj. 

Men en tragedi tvingar Eilis tillbaka till Irland, och under vistelsen där ter sig allting annorlunda. Nu är hon den världsvana tjejen från New York och drömmen om arbete och make verkar helt plötsligt vara en möjlighet även här, där hon får vara nära sin familj. Eilis står plötsligt inför det största beslutet hon någonsin kommer att behöva ta. 

Att lämna sitt gamla liv bakom sig var helt klart en större sak på 50-talet än det är idag. Då visste man inte om man skulle få se sina nära och kära igen, brev tog veckor att komma fram och telefonsamtal var något ytterst ovanligt. I "Brooklyn" får vi ta del av allt detta svåra – från båtresan över med sjösjuka och hemska reskamrater till hur utmanande det kan vara att anpassa sig till den mer glättiga amerikanska kulturen. Filmen ger oss allt detta utan att det blir för nostalgiskt. 

Men när det kommer till vår protagonists motiveringar, så är de alltför otydliga. Det är självklart att Eilis relation till Tony får henne att känna sig mer hemma i USA, men trots att han är en gullig kille är det oklart vad som får deras förhållande att fördjupas så snabbt. Eilis verkar inte ens själv särskilt övertygad. 

På samma sätt är det svårt att förklara hennes agerande när hon väl är tillbaka i Irland. Visst är det tufft när livet är splittrat mellan två olika världsdelar, men man måste ju ändå ta konsekvenserna av de beslut man tagit. 

Eilis verkar snarare låta sig föras hit och dit och det är ödet som får bestämma vilken bana hennes liv ska ta. Hennes obeslutsamhet gör att hon beter sig ganska illa mot de personer som står henne nära, något som inte bara drabbar Tony, utan även hennes mamma och irländske flirten Jim (Domhnall Gleeson – "Ex Machina", "About Time") . Det gör henne mänsklig, ja visst, men det blir också riktigt svårt att sympatisera med henne, något "Brooklyn" förlorar på.

Filmen bygger på en bok, och brittiske författaren Nick Hornby (känd för böckerna "Om en pojke" och "High Fidelity" bland annat) har varit med och omvandlat den till manus. Det är alltid svårt att trycka ihop en roman till mindre än två timmar på vita duken, och jag tror att det är här en del av fördjupningarna som hade behövts, har gått förlorade. 

Men "Brooklyn" gör ändå ett gott jobb. Skådespeleriet är riktigt övertygande, framför allt från Ronan. Det visuella – garderob, miljöer, foto – är otroligt bra gjort, och man får verkligen hänga med till 50-talets Brooklyn och Irland och uppleva hur det var. 

Allt är inte heller bara pina och plåga. Framför allt scenerna från huset där Eilis inackorderas har en skön ådra av komik mellan de inhysta flickorna, som vet hur man flirtar, bitchar och äter pasta som riktiga italienare. 

Jag är inte helt såld på att "Brooklyn" är det mästerverk som många andra verkar tycka. Teknikaliteterna till trots så är det handlingen och karaktärernas kemi som framför allt gör filmen för mig – och på det planet drar "Brooklyn" ett för kort strå. 
Senaste kommentarer
Filmrullen
Wow! Saoirse Ronan lyser så otroligt starkt i den här filmen. Tänk att hon bara var 20 år och ändå kunde ge en så bra prestation.
Filmen "Brooklyn" ligger på en fyra, men Ronans insats är klart en femma.
Kalis Svar på Filmrullen för
Ja visst är hon toppen! Ska bli spännande att se hennes nästa projekt!
Kalis
Väldigt bra film som gör att man får upp ögonen för Saoirse Ronan!
Kalis Svar på Kalis för
Som DonnieD beskriver så pendlar filmen mellan en stark trea eller svag fyra, men jag väljer att ge den en svag fyra.
DonnieD
Sänker till trean efter omtitt. Budskapet är inte riktigt så starkt som jag minns.
Visa fler (4)

Veckans populära filmer

Visa fler