45 år 2015

Drama
Storbritannien
93 MIN
Engelska
45 år poster

Synopsis

En vecka innan Kate Mercers 45:e bröllopsdag får hennes man ett brev. Hans första kärleks döda kropp har hittats, nedfryst och bevarad i Alpernas glaciär. När det är dags för bröllopsfirandet inser de att det kanske inte finns något kvar att fira.
Ditt betyg
3.1 av 57 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
45 Years
Biopremiär
4 december 2015
DVD-premiär
18 april 2016
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Studio S Entertainment
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

10 februari 2015 | 11:00

Vardagsdramatik som knockar sin publik

Brittiske regissören Andrew Haigh har skapat ett intimt och välspelat drama om kärlek och svikna förtroenden i en relation mellan något så ovanligt (i film vill säga) som två gamla människor. Manuset berättar precis tillräckligt, så som bara riktigt bra manus gör. Inget sägs i onödan, men däremot är allt som sägs av betydelse.
Charlotte Rampling spelar Kate som sedan 45 år är gift med Geoff (Tom Courtenay). De har inga barn men många vänner och planerar tillsammans med dem en stor fest på sin stundande bröllopsdag. Allting vänds dock upp och ner när ett brev anländer och meddelar att man funnit kroppen av Geoffs ungdomskärlek Katya som försvann i de schweiziska alperna för närmare 50 år sedan.

”45 Years” handlar om det oändligt sköra i de stabilaste av relationer. Den handlar om hur lätt och framförallt snabbt allting man byggt upp under lång tid kan rasa om en spricka letat sig in i grunden. Livet och rutinerna har sin stilla gång för Kate och Geoff, men när en vindpust från Geoffs förflutna drar in hotas plötsligt bokstavligen hela deras relation och tillvaron de skapat, med full orkanstyrka.

Andrew Haigh som är personen bakom bland andra ”Weekend” och HBO-serien ”Looking” vänder här blicken från unga män i storstan och deras drömmar om romantik och riktar den mot ett åldrande par ute på landsbygden och deras romantik som en gång var. Han är inget mindre än en helt fantastisk filmskapare och kan verkligen detta med att bringa liv till de på papper mest anspråkslösa berättelser. Ömsint och med mängder av värme leder han oss in i historien och bjuder där på ett djup som kanske inte med blotta ögat först syns, men som sedan desto mer upplevs. Detta är en film om det som man alltså inte nödvändigtvis ser eller hör pratas om, men som vi ändå kan ana oss till då det outtalade i ”45 Years” tack vare vackert foto och en fenomenal ljudbild är så fenomenalt talande ändå.

Väldigt mycket är så klart också tack vare underbara Charlotte Rampling som sin något bistra uppsyn till trots, känns både känslig och otroligt mänsklig. Med små, subtila uttryck och med sitt karakteristiska minspel ger hon Kate och därmed också berättelsen ännu fler nyanser och en än mer mångbottnad grund. Även Tom Courtenay i rollen som hennes make Geoff gör allting helt rätt. Man sympatiserar också med honom och framförallt förstår hans lätt apatiska reaktion av det som händer.

Detta är ändå till sist Kates historia och på många sätt en karaktärsstudie av en trygg kvinna, vars livsval blir ifrågasatta av henne själv när hon ställs inför en mycket svår situation. Det är henne vi i varje scen får följa och henne vi i första hand kommer att med gråten i halsen känna med.

”45 Years” är en mycket gripande och väldigt stark film om människor och relationer, för människor med eller utan relationer. Det är kanske inte en film för dem som vill ha sina biljakter och sitt pang pang, men desto mer en film för oss som uppskattar lågmält skildrad vardagsdramatik och värdesätter en suggestiv spänning i den annars så alldagliga tystnaden.
| 10 februari 2015 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Pensionärs kärleksdrama om paret Kate (Charlotte Rampling) och Geoff Mercer (Tom Courtenay) som ska fira sin 45års bröllopsdag med vänner och bekanta, då ett brev kastar om hela deras liv, minnen och känslor...... Tyvärr lite långdragen, välspelat av dem båda, men storymässigt håller det inte filmen ut. Det enda jag gillar är att man visar kärleken mellan två äldre på ett fint sätt, åldern för kärlek har inga gränser även om det kan finnas fysiska problem, men tankar, känslor och värderingar är lika starka i ungdomen som på äldre dar.... Not my cup of thé så betyget blir en svag 3a..ska man visa känslor ska det vara dramatiskt så vi i publiken känner det också annars får det vara :) aaa
Läs mer