Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 september 2017 | 21:00

5 heta tv-premiärer du inte vill missa i september

September markerar starten på tv-hösten 2017. Här hittar du premiärdatum för hela 31 september-serier, varav fem välförtjänt lyfts fram lite extra!
Sommaren 2017 blev visst den kallaste sedan 1862 - lyckligtvis har jag en het lista med säsongspremiärer att inleda hösten med. Det finns alldeles för många spännande serier att lyfta fram i en enda artikel, men fem får lite extra utrymme - i hopp om att rädda dem från att försvinna in i mängden.
 
Bubblare som nästan tog sig in på topp 5 var exempelvis; "Fear the Walking Dead", "Better Things", "Bojack Horseman", "Alias Grace", "Gåsmamman", "Vice Principals" och "Outlander". Premiärdatum för samtliga av dessa hittar du en bit längre ned i artikeln.
 

1 sep: "Narcos" (Netflix)

 
 
Jag har fått kika på hela säsongen av "Narcos" tredje säsong i förväg, och är mäkta imponerad över hur lätt de tagit historien vidare från Pablo Escobars inledande säsonger. Cali-kartellen saknar visserligen en riktigt urstark frontfigur, likt  den som möjliggjorde Wagner Mouras fantastiska porträtt av Escobar.
 
Lyckligtvis gör svenske Matias Varela ("Snabba Cash", "Assassins Creed") en av säsongens starkaste rollprestationer, i en av de två huvudrollerna. Han spelar drogkartellens säkerhetschef och ställs därför på kollisionskurs med Pedro Pascals karaktär, DEA-agenten Javier Pena. Pascal tar också över som seriens narratör.
 

8 sep: "Hassel" (Viaplay)

 
 
Jag har fått tjuvkika på halva säsongen av Viaplays nya serie, "Hassel", inför premiären. Ola Rapace sköter sig galant som en hårdnackad "tänk utanför boxen"-typ av polis. Det enda som spelar någon roll är att han får fram sanningen, kosta vad det kosta vill.
 
I vanlig ordning är det lite svårt för en ny serie att dra igång en säsong med ett fantastiskt första avsnitt. Inledningsvis kändes serien (oroväckande) aningen stereotypisk och mellanmjölkig - men som tur var fortsatte jag att titta och är nu helt fast i Roland Hassels mörka värld.
 

11 sep: "The Deuce" (HBO Nordic)

 
 
Här är en av höstens allra starkaste nykomlingar, "The Deuce". Jag har fått se hela säsongen i förväg och kan inte annat än att ge den min starkaste rekommendation. 
 
Även om serien må vara ny, är gänget bakom kulisserna allt annat än nykomlingar i branschen. Med "The Wire", "Show Me a Hero", "Generation Kill", "Treme" och "The Pacific" bland sina tidigare projekt, är David Simon och George Pelecanos tillbaka med en ny hit hos HBO.
 
Både Maggie Gyllenhaal och James Franco (som spelar två tvillingbröder) bjuder på riktigt starka rolltolkningar, när historien om legaliseringen av porrbranschen och livet som prostituerad runt Times Square i New York (från tidigt 70-tal fram till mitten av 80-talet) ska berättas.
 
Det första avsnittet har redan lagts ut av HBO Nordic som en smygpremiär och går att ta del av på direkten. För egen del växte serien mer och mer efter varje avsnitt - så fortsätt titta!
 

24 sep: "Star Trek: Discovery" (Netflix)

 
 
Okej, här har jag inte ens sett en sekund mer än vad som finns tillgängligt för alla. CBS har också skjutit upp premiärdatumet vid flera tillfällen, vilket kan vara en varningsklocka så god som någon. Det kan mycket väl bli flopp av "Star Trek: Discovery"...
 
Det är däremot CBS All Access som ligger bakom serien, CBS valde att lägga den i sin streaming-app, istället för hos Showtime (som ägs av CBS) där exempelvis "Twin Peaks: The Return" landade tidigare under sommaren. CBS All Access lyder under samma streamingregler som Netflix, Amazon och HBO och kan därför ta ut svängarna i sitt berättande mer än vad de hade kunnat göra i sin vanliga hemkanal.
 
Jag hoppas att de utökade friheterna i berättande, de många Star Trek-fansens ökända petighet (parat med CBS önskan att leva upp till förväntningarna) och faktumet att Netflix köpt de globala rättigheterna, är tillräckligt för att "Star Trek: Discovery" ska bli den succé jag hoppas på.
 

25 sep: "Top of the Lake: China Girl" (BBC/SVT Play)

 
 
Den första säsongen av Oscarsvinnaren Jane Campions ("Pianot") utsökta "Top of The Lake" togs emot väldigt väl. En Golden Globe-vinst för Elisabeth Moss skådespel parat med ett flertal nomineringar på Emmygalan samma år. 
 
Fyra år senare är Jane tillbaka med en andra säsong, som premiärvisades i sin helhet på filmfestivalen i Cannes - med unisona hyllningar som följd.
 
Det här är en av dem där serierna som tar lite tid på sig, vilket gör att den inte är för alla. Om du däremot gillar fantastiskt skådespel, ett sinnessjukt vackert foto och en garanterat välskriven handling - då är det här en serie för dig.
 

Andra säsongspremiärer under september:

 
 
5 september: 
 
8 september: 
"Bojack Horseman" (Netflix)
 
10 september: 
"Outlander" (Starz/Viaplay)
"The Orville" (Fox) - Ny!
 
11 september: 
"Fear the Walking Dead" (HBO Nordic) - fortsättningen av den tredje säsongen.
 
12 september:
"Tin Star" (C More)
 
13 september
"South Park" (Comedy Central)
 
14 september: 
"Better Things" (FX/HBO Nordic)
 
15 september: 
"American Vandal" (Netflix) - Ny!
 
17 september: 
"Vice Principals" (HBO Nordic)
 
20 september:
"The Good Place" (NBC)
 
21 september: 
"Gotham" (FOX)
 
22 september:
"Fuller House" (Netflix)
 
25 september:
"Alias Grace" (Netflix) - Ny!
"Young Sheldon" (CBS) Ny!
 
26 september:
"Bull" (NBC)
"This Is Us" (NBC/Viaplay)
 
27 september:
"Empire" (FOX)
 
28 september:
"Big Mouth"(Netflix) - Ny!
"Gåsmamman" (C More)
 
29 september:
 
Hösten är här! Vilken av september-serierna har du längtat efter mest?
| 1 september 2017 21:00 |