Lethal Weapon 2016-2019

Action Komedi
USA
45 MIN
Engelska
Lethal Weapon poster

Synopsis

De omaka snutarna Riggs och Murtaugh är tillbaka i tv-serieversionen av actionkomedin från 80-talet.
Ditt betyg
3.5 av 90 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
Pilot
2016-09-22
02
Surf N Turf
2016-09-29
03
Best Buds
2016-10-06
04
There Goes the Neighborhood
2016-10-13
05
Spilt Milk
2016-10-20
06
Ties That Bind
2016-11-10
07
Fashion Police
2016-11-17
08
Can I Get a Witness?
2016-12-01
09
Jingle Bell Glock
2016-12-08
10
Homebodies
2017-01-05
11
Lawmen
2017-01-12
12
Brotherly Love
2017-01-19
13
The Seal Is Broken
2017-01-26
14
The Murtaugh File
2017-02-09
15
As Good As It Getz
2017-02-16
16
Unnecessary Roughness
2017-02-23
17
A Problem Like Maria
2017-03-09
18
Commencement
2017-03-16

Recensent

Patrik Jonsson

12 april 2017 | 10:00

En buddy cop-serie med hjärta

Att ge sig på att göra en tv-serieversion av de klassiska "Dödligt vapen"-filmerna må anses vara smått sinnessjukt. Slutprodukten fungerar dock, kors i taket, överraskande bra!
Med detta sagt anser jag dock inte att serien når upp till filmernas, speciellt de första, magiska briljans. Jag personligen växte dessutom upp med "Dödligt vapen" och lär väl därmed klassas som än mer svårflörtad, hopplös nostalgiker som man ju är. Serien "Lethal Weapon" är dock inte fy skam. Den tillför faktiskt en del till historien kring Martin Riggs och Roger Murtaugh, samtidigt som den tar vara på minst lika mycket från originalfilmerna.

Om vi säger så här; spontant känner jag att beslutet att göra en tv-serie istället för att återuppliva den gamla filmserien med ytterligare en film förmodligen var ett bra val.

Då man snackar om "Dödligt vapen" är det ju smått omöjligt att bortse från de båda huvudkaraktärerna Martin Riggs och Roger Murtaugh, de är liksom hela filmserien. Oerhört viktiga och ikoniska karaktärer. I filmerna spelades de av Mel Gibson och Danny Glover, i tv-serien har de dock fått lämnat över facklorna till Clayne Crawford samt Damon Wayans. Och hur funkar då detta?

Jag skulle vilja slå till med att säga; förvånansvärt bra! Nej, Crawford kan aldrig bli lika bra som Gibson och nej, Wayans kan aldrig bli lika bra som Glover. Men de gör båda hedersvärda insatser, speciellt Crawford som Riggs.

Jag tror tamejf-n inte de kunde ha hittat en bättre ersättare till Gibson, så pass bra är faktiskt Crawford. De har dessutom valt att behålla Riggs destruktiva personlighet vilket jag tycker är oerhört viktigt. Visst bjuder han, precis som i filmerna, på många skratt, men den mer allvarsamme, plågade och självmordbenägne Riggs finns alltid där under ytan. Crawford klarar med bravur av att bemästra Riggs alla sidor, mörka som ljusa.

Då det kommer till Wayans och hans Murtaugh är det kanske inte lika klockrent. Wayans Murtaugh känns som en hipp, hal och hetsig variant på Glovers mer tillbakalutade, torra och tystlåtna tolkning. Man skulle nästan kunna säga att det blir lite för mycket Wayans och för lite Murtaugh. Nu är dock inte Wayans en ren katastrof för detta, han gör sin tolkning och det får man väl respektera.

Vad som är viktigast av allt här är dock själva kemin mellan dessa tu och den fungerar faktiskt helt utmärkt. "Lethal Weapon" är banne mig en av, om inte DEN, allra bästa buddy cop-serien på mycket, mycket länge. Det märks att Wayans och Crawford trivs tillsammans, de har roligt och klart sådant speglar av sig i deras karaktärer. Här finns kemi så det både räcker och blir över. Det är riktigt trivsamt att följa med dessa två herrar ut på deras smått galna äventyr. Precis som det ska vara, exakt den känslan ska en "Dödligt vapen"-produktion förmedla och detta har de lyckats med riktigt jäkla bra, punkt slut.

Vad som jag dock finner lite mindre bra är själva formatet som de valt att paketera in denna serie i; nämligen ett-fall-i-veckan-mallen. Jag hade mycket hellre sett någon form av fristående säsonger där Riggs och Murtaugh löste ett fall per säsong. Nu är dock detta högst personligt, jag vet det finns många där ute som ibland föredrar serier med fristående avsnitt. Att bara få koppla bort hjärnan i cirka 40 minuter och liksom enjoy the ride. Och visst, jag kan köpa det, "Lethal Weapon" fungerar även som en sådan serie. Jag hade dock föredragit mer följetong. Det finns en massa röda trådar, absolut, men en tajtare handling mellan avsnitten hade inte skadat.

Vidare är "Lethal Weapon" en snygg och påkostad produktion. Actionscenerna är riktigt bra, även om jag personligen tycker de kan bli lite väl överdrivna ibland. Detta är dock endast en liten petitess. Detta är ju en actionkomedi så jag antar man inte ska vara så jäkla petig. Precis som filmerna bjuder serien även på en del mer allvarsamma och dramatiska bitar, även dessa tycker jag faktiskt fungerar riktigt bra, så tummen upp även där.

Sammanfattningsvis är "Lethal Weapon" inte serie som slår sin förlaga, men den gör helt klart ett ärligt försök och försöka duger denna gång. Crawford är riktigt bra som Riggs medan Wayans känns aningen svagare som partnern Murtaugh, kemin mellan de båda sitter dock som en smäck! Snygga och fartfyllda actionscener blandas väl med dramatik. Jag personligen hade hellre föredragit ett format med mer handling mellan avsnitten, men man kan inte få allt. "Lethal Weapon" är ändå en fullt godkänd serie som även visar respekt till förlagan.
| 12 april 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Lethal Weapon
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu