Gotham 2014-2019

Action Drama Deckare
USA
45 MIN
Engelska
Gotham poster

Synopsis

Dramaserie som handlar om polischef James Gordon som grön mordutredare i Gotham, många år innan Batmans inträde.
Ditt betyg
3.3 av 529 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
5
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
01
Pilot
2014-09-23
02
Selina Kyle
2014-09-30
03
The Balloonman
2014-10-07
04
Arkham
2014-10-14
05
Viper
2014-10-21
06
Spirit of the Goat
2014-10-28
07
Penguin's Umbrella
2014-11-04
08
The Mask
2014-11-11
09
Harvey Dent
2014-11-18
10
Lovecraft
2014-11-25
11
Rogues' Gallery
2015-01-06
12
What the Little Bird Told Him
2015-01-20
13
Welcome Back, Jim Gordon
2015-01-27
14
The Fearsome Dr. Crane
2015-02-03
15
The Scarecrow
2015-02-10
16
The Blind Fortune Teller
2015-02-17
17
Red Hood
2015-02-24
18
Everyone Has a Cobblepot
2015-03-03
19
Beasts of Prey
2015-04-14
20
Under the Knife
2015-04-21
21
The Anvil or the Hammer
2015-04-28
22
All Happy Families are Alike
2015-05-05

Recensent

Katarina Emgård

9 maj 2015 | 10:00

Kaos i Batverse

Jag ska inte hymla med att "Gothams" första säsong har många brister. Första halvan av säsongen staplar svajigt framåt, skådisarna är mediokra och historien är totalt splittrad. Jag förstår om hardcore Batman-fans är besvikna och tycker att detta är rena tramset. Kanske är det till min fördel att jag inte läst alltför många comics, för så fort den låter sig inspireras av den där moderniserade Bröderna Grimm-andan har den sina charmiga stunder.
Kameran sveper över ett korrupt, skitigt och rökigt Gotham, som uppenbart är New York med lite specialeffekter. Staden kryllar av gangsters i fashionabla outfits och ännu är Catwoman, Poison Ivy och Batman bara barn. Istället får vi följa detektiven James Gordon (Ben McKenzie), Batmans stundande bundsförvant på GCPD. Redan här börjar problemen hopa sig. Tyvärr är Ben McKenzie stöpt i en trist stereotypisk polisform. Han är så reko och stel att man undrar om han är en parodi på sig själv. Relationen till kollegan Harvey, som är James motsats, överdrivet slapp och lite ”skönt” humoristisk, gör det inte bättre.

Bortsett från dessa två trista typer, vi ska inte ens gå in på hur Barbara Gordon gestaltas, känns det som att första halvan av säsongen främst fokuserar på att se cool ut. Mycket smink, After Effects-lager, explosioner och menlösa händelser. Först tycks miljöerna vara en av Gothams största bedrifter, för jag älskar verkligen hur scenograferna hej vilt blandat nytt och gammalt. Moderna mobiltelefoner med klassiska sladdbundna. De har plockat den interiör som lämpar sig bäst för varje scen och helt struntat i att förhålla sig till en särskild tidsperiod. Ett smart knep som ger intrycket av att serien är tidlös. Emellanåt känns det som att titta på en bisarr, färgsprakande operaföreställning, och miljöerna blir teatraliska. 

Till slut öppnar storyn upp järnportarna till Arkham Asylum. Jag är sjukt svag för detta mentalsjukhus, inte helt sunt kanske, men det är först när serien tar sig dit som den börjar tafsa lite på Alan Moore/Frank Miller-viben. Dessutom är flera av skurkarna riktigt sköna. Cartooney-känslan, som även återfinns i Tim Burtons filmer, är träffsäker. Likt ”Game of Thrones” har skaparna dock valt att fokusera på hutlöst många karaktärer. De tar i med det tunga artilleriet från start, och tyvärr skjuter de sig själva i foten på vägen. En del av karaktärerna briljerar förvisso, som Penguin, Fish Mooney och en ung Joker. Men det gör också storyn otroligt splittrad. Ett tydligt mönster hade hjälpt där vissa avsnitt var öronmärkta för en bestämd karaktär. Nu är det som om manusförfattarna fortfarande letar efter sin form och inte riktigt hittar den förrän i slutet av säsongen. Dialogen är långt ifrån subtil och intrikat, men för mig funkar det då ”Gotham” inte eftersträvar att vara realistisk likt exempelvis Nolans filmer.

Generellt sett är det skurkarna som gör den bästa insatsen och jag hade tyckt det var intressantare om serien fokuserade på dem. James Gordon känns onödig till en början och gör att serien pendlar mellan att vara ännu en dussin-detektivstory och sådär absurt, svart som Gotham borde vara. Och ja, jag led igenom de första avsnitten. Enda anledning till att serien nu hänger och svajar i en trea är för att den fram emot slutet blev riktigt underhållande, skaparna började bloda ner manussidorna.

Är du ett inbitet Batman-fan så ska du nog hålla dig undan. Gillar du teatraliska skurkar i snyggt designade kostymer som inte räds för splatter så är det trots allt en skön matinéserie, men mer än så kommer den nog aldrig att bli om ingen kommer in och styr upp kaoset. Har du redan sett några avsnitt så kan jag i alla fall trösta dig med att den blir bättre. 
| 9 maj 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (7)
5
Blev bara bättre o bättre för varje avsnitt, tillslut så bra att jag måste säga att detta var den bästa serie jag någonsin sett. Men som vanligt med alla marvel serier så kryllar det av recensioner på imdb med betyg 1 från folk som tycker att det skiljer sig från serie tidningarna. Undrar varför man spenderar så mycket tid på att följa alla serier och sedan ge en etta i betyg, själv brukar jag tröttna efter första avsnittet om jag tycker det är så dåligt.
Läs mer
4
Började svagt men höjer sig för varje avsnitt och säsong! 4/5
Läs mer
1
Gotham är serien som samlar alla dina favoriter från Batmans universum, utom Batman. Med risk för att låta gammal och trött kan jag konstatera bristen på originalitet och suget efter att casha in på en stor ikons universum från Fox sida. Det enda serien lyckas vara är ett sorgligt tecken i tiden. Premiera inte originalitet och kreativitet, premiera det som är lätt att sälja. ”Gotham” inleder med samma originalitet jag tyvärr tror den kommer fortsätta pumpa ur sig. Mordet på Thomas och Martha Wayne har porträtterats så många gånger förr att det är svårt att längre känna någonting för karaktärerna som berörs. Ändå är det här man valt att ta avstamp. Bruce Wayne blir som alla gånger tidigare helt förstörd. Skillnaden är att han i den här skildringen inte är huvudkaraktär. Karaktären som förlorat allt, med incitamenten och drivkraften att arbeta mot Gothams onda krafter, skjutsas iväg av Alfred och lämnas därhän. Vår huvudkaraktär är alltså inte Batman. Det är istället Detective James Gordon. En karaktär som från början inte är skapt för huvudrollen ska skulpteras om, bli någon vi kan ta till oss som vår protagonist. Resultatet utifrån pilotavsnittet är ganska misslyckat. Gordon studsar i första avsnittet fram och tillbaka, i en stad som är så enligt mallen genomkorrupt att den nästan blir parodisk, utan att göra någonting vettigt. Allt för att Fox ska kunna vinna leken ”introducera så många karaktärer vi kan under 50 minuter”. Exposition premieras framför story och gediget karaktärsbyggande. Jada Pinkett Smith och John Doman är de enda som lyckas leverara i sina respektive skurkroller (Fish Mooney och Carmine Falcone) och kommer därför ifrån haveriet med hedern i behåll. De andra stängs inne av ett manus som mest handlar om att extremt tydligt förklara vem som är vilken Batman-skurk. Edward Nygma har ungefär 5 repliker och hinner säga ordet gåta lika många gånger. När det väl finns tid över till story är ”Gotham” precis lika platt som vilket annat ”klockan-22-en-tisdag-på-TV4-kriminaldrama” som helst. Den enda skillnaden är att man hela tiden stoppar in vinkningar till en mörk riddare och superskurkar som uppenbart gör sig mycket bättre i en storskalig adaption på vita duken à la Christopher Nolan. Storyn är nämligen inte det viktiga, det viktiga är att folk blir tillräckligt Batman-mätta att de fortsätter titta. Istället för att ge någonting nytt chansen väljer man att satsa på att skapa ytterligare material i en värld det redan finns många tolkningar av. Istället för att ge någonting originellt chansen väljer man det som är lätt att marknadsföra och som redan är förankrat hos publiken. Istället för att arbeta fram ett bra manus nöjer man sig med ett uppenbart mediokert och mall-anpassat. Och tror jag många kommer titta? Absolut. Ett sorgligt tecken i tiden.
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu