Serie

Skribent

Patrik Linderholm

3 augusti 2023 | 15:00

LISTA: Marvels 9 serier på Disney+ rankade från sämst till bäst

Från "WandaVision" till "Secret Invasion" – vad har egentligen varit bäst av Marvels tv-serieutbud på Disney+?
Att Marvel lyckats snärja biopubliken råder det inga tvivel om. Men hur har de egentligen lyckats på tv-fronten? Här rankar vi samtliga av Marvels egenproducerade serier på Disney+ – från sämst till bäst! 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

9. "She-Hulk: Attorney at Law"

 
En del av mig vill försvara "She-Hulk" efter den oförtjänta hatstorm den fick utstå från diverse misogyna män. Men tyvärr kan man inte sticka under stol med att den till dags dato är Marvels svagaste serie. Tatiana Maslany gör sitt bästa i rollen som advokaten Jennifer Walters, som efter en olycka får samma krafter som sin kusin Bruce Banner a.k.a. Hulken, men det hjälper inte när man har en svajig story, taffliga metaskämt, twerkande kändiscameos och stundtals rejält risiga specialeffekter som drar ner serien till botten.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

8. "Moon Knight"

 
Egyptiska gudar, delade personligheter, två av planetens finaste skådespelare mot varandra – “Moon Knight” var upplagt för succé, men tyvärr kan inte ens Oscar Isaac och Ethan Hawkes förenade krafter rädda denna röriga soppa. En berättelse i stort sett helt frikopplat från övriga MCU borde kännas som en frisk fläkt, men istället lämnas vi med en oengagerande och stundtals oerhört platt (både estetiskt och temamässigt) resa som framkallar en axelryckning så grov att jag nästan vred något ur led. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

7. "Secret Invasion"

 
På pappret såg det här ut att bli en av Marvels mer lovande serier. En klassisk storyline från serietidningarna ihop med en riktig stjärntät ensemble siktade högt, men tyvärr nådde den aldrig högre än en medioker spionhistoria. Kalla kriget-stämningen och seriens oväntade brutalitet hör till höjdpunkterna, så även skådespeleriet - där Samuel L. Jackson gör sin mest intressanta Nick Fury-tolkning hittills. Men avslutet lämnar mycket att önska och sänker helhetsintrycket.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

6. "What If...?"

 
Marvels animerade antologiserie, baserad på ett koncept från serietidningarna, hade chansen att verkligen leka loss med studions karaktärer och bryta sig från narrativet i det som blivit MCU. Även om “What If...?” bjuder på en del spännande koncept (zombie-avsnittet är en tydlig höjdpunkt), känns den dock alldeles för rotad i det Marveluniversum som vi redan känner till. Kanske är det igenkänningen som krävs för att hålla publiken nöjd, men det fanns definitivt en önskan om att denna kunde stå på egna ben. Dessutom kändes animationsstilen väldigt vacklande emellanåt. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. "Ms. Marvel"

 
Kom för traditionell MCU-action, stanna för historielektionen. "Ms. Marvel" må bjuda på sedvanlig action och intriger, men att tonårshjälten Kamala Khans pakistanska rötter och muslimska tro får så stort utrymme i serien är ett upplyftande inslag. Skådisdebutanten Iman Vellani har dessutom en sällan sinande charm som passar karaktären perfekt och det ska bli spännande att se hennes fortsatta äventyr i Marvels universum.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. "Hawkeye"

 
Att satsa på att ge inte bara MCU:s tråkigaste hjälte, utan också minst karismatiske skådespelare, en egen spinoff var ett minst sagt vågat val av Disney. Men denna julcentrerade berättelse om Hawkeye var faktiskt rätt gemytlig emellanåt, mycket tack vare Hailee Steinfeld i rollen som Kate Bishop. Att pilbågen nu verkar lämnas över från Clint Barton till henne bådar gott inför framtiden. "Hawkeye” gav oss också inte bara ett kärt återseende av Vincent D’Onofrio som Kingpin, utan också mer av Florence Pughs Yelena och en oförglömlig The Blip-sekvens. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. "The Falcon and the Winter Soldier"

 
Likt Hawkeye var intresset för Captain Americas mindre populära kompisar relativt svalt, och även om denna serie kanske är allra mest likt det vi är vana vid i MCU så funkar det ändå oväntat bra. Kombinationen av globetrottande spionthriler och traditionell Marvelaction lägger grunden för klockren underhållning, även om det politiska budskapet tyvärr känns oerhört krystat. Anthony Mackie och Sebastian Stan är en solid duo, men serien stjäls helt av Daniel Brühl som återvänder i rollen som Baron Zemo.  
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. "Loki"

 
Att sätta Loki i förarsätet kändes som ett lika dumdristigt val som att göra Jack Sparrow huvudkaraktären i Pirates of the Caribbean-filmerna, det vill säga att placera den charmiga sidokaraktären – som fungerar just bäst som det – i centrum. Men Tom Hiddlestons karisma övervinner det mesta, och så även här. I "Loki" bjuds det på allt från resor i tidsrymden som får “Doctor Who”-fans att jubla till ett gläntande på dörren till Marvels multiversum – två saker man definitivt inte kan få nog av.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. "WandaVision"

 
MCU:s kanske mest åsidosatta karaktärer, vars romans aldrig riktigt kändes hundraprocentig i Avengers-filmerna, var först ut bland Marvels tv-serieutbud på Disney+ och är fortfarande oöverträffad. Kanske var det just de ljumma känslorna kring Wanda Maximoff och The Vision, som aldrig riktigt gavs sin fulla rätt i filmerna, som gjorde att succén kring “WandaVision” blev extra stark.
 
Med en aldrig sinande känsla för detaljer i sin experimentfyllda lekfullhet med gamla tiders tv-serier – från 1960-talsklassiker som “Bewitched” till moderna inslag som “Malcolm – Ett geni i familjen” – kändes “WandaVision” ofta långt ifrån det vi ofta förknippar med dagens Marvel. Även om finalen bjöd på mycket av just klassisk MCU så var resan dit bland det mest spännande och lekfulla som Marvel skapat hittills. 
 
Av denna lista att döma har ju tyvärr kvalitén på Marvel-innehållet på Disney+ bara dalat med tiden, vilket inte sätter mycket hopp till kommande serier. Men Marvel har överraskat förr, och ju längre ner i karaktärsgalleriet de gräver desto fler oslipade diamanter kan de finna. 
 
Vilka av Marvels tv-serier på Disney+ tycker du har varit bäst? Och vilken av deras kommande ser du mest fram emot? Kommentera nedan!  
| 3 augusti 2023 15:00 |