What If...? 2021-

What If...? poster

Synopsis

Animerad tv-serie som utforskar viktiga händelser från Marvel Cinematic Universe och vänder på dem för att leda dem till nya överraskande utfall.
Ditt betyg
3.0 av 32 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
What If… Captain Carter Were The First Avenger?
2021-08-11
02
What If… T’Challa became a Star-Lord?
2021-08-18
03
What If… the world lost Its mightiest heroes?
2021-08-25
04
What If… Doctor Strange lost his heart instead of his hands?
2021-09-01
05
What If… zombies!?
2021-09-08
06
What If… Killmonger rescued Tony Stark?
2021-09-15
07
What If… Thor were an only child?
2021-09-22
08
What If… Ultron won?
2021-09-29
09
What If… The Watcher broke his oath?
2021-10-06

Recensent

Anders Eklöf

6 oktober 2021 | 11:30

Tänk om Marvel gjorde egna fanfiction?

”What If...?” erbjuder en unik inblick i vad som hade kunnat hända om saker och ting skett på andra sätt i Marvel-filmerna, som helt klart är intressant och sevärt i sig. Dock sticker de riktigt bra avsnitten ut i en ganska medioker helhet, som dessutom presentreras med ett billigt yttre.
Ett bättre namn för tv-serien ”What If..?” vore nästan ”tänk om allt istället skulle gå käpprätt åt h*lvete i Marvel-filmerna och att alla dina favoritkaraktärer dog en plågsam död..?” Det är åtminstone den frågan som flera av de nio avsnitten som den första säsongen erbjuder svarar på, vilket tillsammans med de andra alternativa verkligheter vi får ta del av helt klart levererar intressanta "tänk om"-scenarion jag inte visste att jag ville uppleva. 
 
Efter händelserna i tv-serien ”Loki” vet vi att det finns flera universum i Marvel-världen än det vi har lärt känna i över tio år. ”What If...?” låter oss ta del av några såna pararella universum där till exempel Peggy Carter blev Captain America istället för Steve Rogers, där planeten hotas av ett zombievirus eller en verklighet där skurkroboten vann i ”Avengers: Age of Ultron”. Det hela knyts ihop av att karaktären The Watcher (spelad av  Jeffrey Wright, känd från ”Westworld”), en allsmäktig övervakare som inte får lägga sig i, guidar oss igenom de olika händelseförloppen. 
 
Idén att få se alternativa tolkningar av den här typen har tidigare förpassats till fanforum och serietidningarna, vilket i sig gör det här projektet beundransvärt och värt att titta på. Dock håller inte alla avsnitt samma höga kvalité, vilket gör att jag lämnas med en något medioker eftersmak. Många avsnitt är som tidigare nämnt väldigt dystra och verkar inte intresserade av något annat än att visa hur illa det hade kunnat gå i filmerna, vilket känns en aning cyniskt och inte särskilt originellt. Inget går väl till biografen för att se hjältarna förlora fullständigt? 
 
De avsnitt som väl träffar rätt, träffar dock riktigt rätt. En av höjdpunkterna är avsnittet om Doctor Strange, som levererar en rejält gripande berättelse från början till slut, med snygga scener och väldigt starka känslor. Avsnittet är minst lika bra som de allra bästa filmerna, vilket säger något om dess kvalité. Även de två sista avsnitten, som utan att avslöja för mycket, knyter ihop paketet på ett snitsigt sätt och erbjuder några riktigt minnesvärda scener. 
 
Trots att jag oftast blir väldigt underhållen av spektaklet, kan det hela kännas en aning poänglöst. Det är lite som att serieskaparna har velat leka med tanken på vad som hade kunnat hända, utan att faktiskt göra den till den viktiga byggsten för Marvel-universumets framtid den hade potential att vara. Nu blir det mest en rolig tanke som visar att det finns andra dimensioner, utan att ha en särskilt stor påverkan på helheten. 
 
Det större problemet med ”What If...?” och det som jag tror kan avskräcka många från att ge den en ärlig chans, är den väldigt varierande kvalitén på animationerna och hela den tecknade stilen i sig. Det hela har en aura av billighet och för tankarna till ett tio år gammalt tv-spel eller plastiga actionfigurer som bankar in i varandra. Det ser stundtals bra ut, speciellt under de många actionsekvenserna, men den genomgående känslan är att jag gärna hade sett en annan stil än den vi faktiskt fick. Tanken är att karaktärerna ska efterlikna skådespelarna från deras yttre i filmerna, men vissa gånger ser de ut som billiga kopior av förlagan som knappt går att känna igen.
 
”What If...?” är i slutändan lite av ett halvfult sidospår som inte är nödvändigt att se för att hänga med i filmerna eller de övriga tv-serierna, men är utan tvekan ett stundtals underhållande sådant och något av ett unikum i tv-världen. I vilka andra popkulturella verkr har vi fått se något liknande? Även om jag lämnas med en känsla av att den är något halvhjärtat utförd, är det dock helt klart en sevärd avstickare för de största Marvel-fansen. 
 
Alla avsnitt av ”What If...?” är tillgängliga på Disney+. 
| 6 oktober 2021 11:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Strange och de sista avsnitten var riktigt grymma. Resterande mediokert.
Läs mer
1
väldigt seg serie
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu