Skribent

MovieZine.se

4 december 2013 | 09:01

Lucka 4 - Filmåret enligt Rebecca Unnerud

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Idag har turen kommit till Rebecca Unnerud som bloggar om mode och film, och skriver för MovieZine.

Årets 5 bästa filmer:

1. "Jakten": Dansk ångest när den är som bäst. "Jakten" fungerar utmärkt både som drama och thriller och trots den mörka handlingen finns det humor och hopp. Mads Mikkelsen, tillsammans med övriga skådespelare, är toppklass. Jag hoppas och tror den vinner en Oscar för "bästa utländska film".

2. "Syster": En överraskning som jag såg första gången på förra årets filmfestival. Schweiziska "Syster" innehåller foto utöver det vanliga, grymma skådespelarinsatser och en överraskande vändning. Den lyckas också med något ganska ovanligt: att vara ganska händelselös utan att vara allt annat än tråkig. Det är en fantastisk klasskildring fylld med kontraster och med Léa Seydoux i en av huvudrollerna, en skådespelare som vi kommer få se mycket av i framtiden.

3. "12 Years a Slave": Ett mästerverk.

4. "The Broken Circle Breakdown": Filmen är en förkrossande skildring av hur livet smular sönder det finaste som finns (kärleken) men balanseras upp fint av humor och hopp. Belgiska "The Broken Circle Breakdown" är en fullpoängare för mig eftersom historien är tragikomiskt realistisk och lätt att beröras av, lägg därtill enastående skådespeleri och fantastisk musik som lever kvar långt efter filmens eftertexter.

5. "Flight": Jag har sällan sett Denzel Washington så bra som här i rollen som alkoholiserad pilot. Filmen tar upp alkoholism och medberoende på ett väldigt verklighetstroget sätt. "Flight" är ett välspelat och välgjort drama som både är gripande och spännande. Den inledande flygscenen är inte att leka med.

- Det har varit ett fantastiskt filmår sedd till svensk film och "Monica Z", "Känn ingen sorg", "Vi", "Hotell" och "Återträffen" hamnar alla på min 20-i-topp-lista, tillsammans med "Prisoners", "Before Midnight", "The Master", "Lore", "Django unchained", "The Great Gatsby", "The Conjuring", "Silver Linings Playbook", "The Place Beyond the Pines" och "Gravity". OBS! Har inte sett "Philomena", "Blå är den varmaste färgen", "Captain Phillips" och "Blue Jasmine", filmer som säkert hade kunnat hamna på min årslista.

Vilka skådespelare har stuckit ut under 2013?

– Michael Fassbender, både 2013 och 2013 har varit hans år, han är fenomenal i "12 Years a Slave" - Oscar för biroll, JA!

– Edda Magnason, vilket genombrott i "Monica Z", guldbaggen är så gott som säkrad men med bra konkurrens av en annan stjärna nämligen...

– Alicia Vikander gör internationell succé men det är fortfarande på hemmaplan hon gör sina bästa roller, hon är helt fantastisk i "Hotell".

– Jennifer Lawrence, alltid bra oavsett genre nu senast i "Silver Linings Playbook" och "Hunger Games". Intressantast, charmigast och bäst i Hollywood just nu.

– Leonardo DiCaprio som är och förblir min absoluta favoritskådespelare, han levererar VARJE år och under 2013 var han riktigt bra som både Jay Gatsby och Calvin Candie. Jag kommer för övrigt aldrig ta Oscarsgalan på allvar innan mannen som har gjort minnesvärda roller i tjugo års tid har fått en statyett.

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– Det står mellan "Noah", "American Hustle", "Her", "Nymphomaniac" och "Grace of Monaco". Det ska också bli riktigt kul att se Tomas Alfredsons mastodontprojekt "Bröderna Lejonhjärta" och Andreas Öhmans "De odödliga", gillar hans tidigare "I rymden finns inga känslor" och "Bitchkram".

Vad är det roligaste som hänt dig inom ditt yrke 2013?

– Att jag har fått skriva regelbundet för Sveriges största och bästa filmtidning MovieZine, både tidningen och webben. Det finns alldeles för få kulturtidningar i Sverige som har ett kommersiellt tänk men som samtidigt inte gör avkall på kvalitén eller är rädda för att skriva om exempelvis genus-, klass- och hbtq-frågor. Jag älskar att jag fått chansen att få göra så vitt skilda saker (reportage, recensioner, personporträtt och listor). Eftersom jag tror att filmjournalistiken (precis som övrig journalistik) aldrig kommer försvinna men förändras genom att bli mer nätbaserad är jag glad att få vara en del av ett sammanhang som kommer att överleva nedskärningar i framtiden. Filmjournalistik är så mycket mer än ett kort handlingsreferat av en film och det har MovieZine fattat för längesedan. En bonus är kollegorna som är väldigt fina.

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 - Roger Wilson

Lucka 2 - Mats Karlsson

Lucka 3 - Hans Wiklund

| 4 december 2013 09:01 |