Syster 2012

Drama
Schweiz
100 MIN
Engelska
Franska
Syster poster

Synopsis

Varje dag tar sig Simon, 12 år, upp i liften från det lilla industrisamhället där han bor, till den lyxiga skidorten på toppen. Där stjäl han skidor och utrustning som han tar hem och säljer. På så sätt försörjer han sig och sin storasyster Louise som just har förlorat sitt jobb. Louise nya beroende av Simon och hans affärer förändrar deras relation och till slut måste de konfronteras med den sanning de så länge undvikit.
Ditt betyg
3.4 av 68 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
L'enfant d'en haut (Sister)
Biopremiär
18 januari 2013
DVD-premiär
7 augusti 2013
Språk
Engelska, Franska
Land
Schweiz
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

14 november 2012 | 22:01

Svart puckelpist

#SFF12 - Om man låter sig avskräckas av att "Syster" är Schweiz officiella bidrag till den kommande Oscarsgalan så gör man sig själv en fruktansvärd otjänst. Här finns varken tillrättalagda moralkakor eller sentimentalitet, bara smärta och hopp och stor filmkonst.

Föräldralöse Simon bor med sin storasyster i vad som verkar vara det enda sjaskiga hyreshus som finns kvar i området alldeles bredvid en luxuös skidort i de schweiziska alperna, bokstavligen talat i skuggan av de snötäckta bergen. Han försörjer dem båda genom att ta linbanan upp till hotellen och stugbyarna för att stjäla dyrbara skidor från intet ont anade turister. När systern drar iväg med någon kille eller är ute och super sig redlös, det händer ofta, får Simon sköta sig själv. Knappt inne i puberteten är han redan en yrkestjuv och en trixare och fixare, oändligt ensam men barnsligt kaxig och kontaktsökande. Han lär känna en engelsk säsongsarbetare som köper stöldgods av honom till bra pris. Men när det verkar som att storasystern håller på att skaffa fast pojkvän blir spänningen mellan de två syskonen olidlig. En våldsam konflikt senare är hela tillvaron i nedåtspinn för dem båda.

Ungefär tjugo minuter in i "Syster" får jag som ett adrenalinpåslag när insikten om att detta kan bli en av de starkaste filmerna jag har sett på länge, riktigt länge, börjar sjunka in ordentligt. Som en sorts osannolik bekräftelse på att ödet är med mig dyker då Gillian Anderson upp i handlingen. Hon spelar en välbärgad mamma som är på semester med sina två barn och som blir föremål för Simons uppmärksamhet. Han söker nämligen nästan tvångsaktigt modersgestalter under sina dagliga raider.

Framme vid slutbilden hör jag sedan hur mitt eget hjärta dunkar. Då har regissör och manusförfattare Ursula Meier presenterat en filmupplevelse som är farligt nära perfekt, ett hjärtskärande tragiskt och originellt konstverk som inte tar ett enda felskär och som gör en sådär förtvivlat glad och bottenlöst sorgsen på samma gång. Gå nu och se.

| 14 november 2012 22:01 |