Skribent

MovieZine.se

10 december 2013 | 09:01

Lucka 10 - Filmåret enligt Jakob Åsell

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Idag svarar MovieZines skribent Jakob Åsell på våra frågor om filmåret.

Årets 5 bästa filmer:

1. "Jakten": Thomas Vinterbergs mästerliga comeback golvade mig fullständigt och cementerar dansken som en av de största filmskaparna i vårt hörn av klotet. Med en Mads Mikkelsen i högform, en oöverträffad tonsäkerhet samt en historia som väcker oerhört svåra frågor och starka känslor till liv är Jakten given etta i min bok.

2. "Gravity": På tal om filmiska mästare som gör film alldeles för sällan är den gode mexaren Alfonso Cuarón lika given i toppen med sin hisnande viktlösa rymdbalett, koreograferad till perfektion och tekniskt fulländad - "Gravity" var årets stora bioupplevelse.

3. "The Act of Killing": Årets starkaste dokumentärfilm är lika formmässigt bisarr som isande sann och lämnar sin publik kippande efter andan. Eller frågan är om den någonsin lämnar sin publik. Vi har sett många skildringar av ondska men ingenting som liknar "The Act of Killing".

4. "The Master": Jodå, ännu en mästare gör sin efterlängtade återkomst och om det inte vore för att filmen lyckades sammanfalla med ett Daniel Day-Lewis-filmår hade den magiske Joaquin Phoenix tveklöst stått där på scen med guldgubben i hand. En stram, visuell njutning på 70mm film som krämar ut det mesta ur sin begåvade rollista.

5. "Before Midnight": Som fristående film är den en varmare samtida "Scener ur ett äktenskap". Sedd som avslutande kapitel (?) är "Before Midnight" en underbar sista pusselbit i filmhistoriens bästa kärlekstriologi. Det är en njutning att se hur Linklater mognat som filmskapare mellan filmerna likt hans skådisar har åldrats i sina roller och tillsammans får dem en att vilja återuppleva allt om och om igen.

Vad är det roligaste som hänt dig inom ditt yrke 2013?

– Under pressdagen för filmen "Don Jon" i Köpenhamn råkade jag av ett sammanträffande springa in i Joseph Gordon-Levitt två gånger inne på herrtoan och andra gången slänger han ur sig: "Oh, hi again... We have to stop seeing each other like this." och jag svarar "Yeah, this isn't working out". En kul stund under en dag på jobbet.

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– "Interstellar", såklart. Men även Gareth Edwards "Godzilla", som stod för årets bästa teaser - den kommer bli överfet.

Vilka trender har du sett under året?

– Alltmedan Hollywood återvinner undergångskoncept i filmer som "World War Z" & "After Earth", återupplivar uråldriga actionhjältar som Stallone, Arnie & Willis samt dränerar marknaden på uppföljare via "Fast & Furious 6", "The Hangover Part III", "Smurfarna 2" osv, så bryter filmmediet mark på nya plattformar. 2013 var året då appen Vine öppnade portarna för en helt ny värld av videokreativitet, tillgänglig för alla med en smartphone, och Instagram var inte sena med att hoppa på kortformatståget. Vem vet, kanske har ett frö såtts för en helt ny generation av kreativa filmskapare. Man kan ju hoppas!

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

Lucka 8 - Lotta Zachrisson

Lucka 9 - Jonas Holmberg

| 10 december 2013 09:01 |