LISTA

Skribent

Anders Eklöf

21 november 2021 | 12:00

Vi listar alla kommande filmer baserade på tv-spel

De allt mer ambitiösa och påkostade filmerna baserade på tv-spel blir bara fler, så vi på MovieZine hjälper dig hålla koll på vilka projekt som är på gång.
Att Hollywood ser möjligheter att tjäna pengar på den ständigt växande populariteten hos spelmediet är verkligen inget nytt, utan ett fenomen som började redan 1993 med den sågade "Super Mario Bros." 
 
Dock känns det som att filmer baserade på tv-spel har gått in i en ny våg de senaste åren med framgångsrika filmer som "Tomb Raider", "Mortal Kombat" och "Sonic the Hedgehog". Därför vill vi på MovieZine tipsa dig om kommande tv-spelsfilmer. 
 

"Resident Evil: Welcome To Raccoon City"

 
 
Paul W.S. Andersons "Resident Evil"-film från 2002 och dess uppföljare är några av de mest framgångsrika tv-spelsfilmerna som gjorts, men alla är inte överens om de är bra eller trogna förlagan. 
 
"Resident Evil: Welcome to Raccoon City" av regissören Johannes Roberts ("47 Meters Down") verkar vara en mer trogen "origin story" hämtad från spelen än föregångarna och tar handlingen från det första och andra spelet. 
 
- Jag blev speciellt inspirerad av remaken på "Resident Evil 2" och ville fånga den atmosfärrika tonen, det var så filmiskt. De tidigare filmerna var ljusa och skinande medan denna är mörk och smutsig, helt inspelad på natten, säger han
 
USA-premiär: 24 november
 

"Uncharted"

 
 
"Uncharted"-spelen på Playstation har alltid jämförts med de klassiska äventyrsfilmerna om Indiana Jones, men nu när Nathan Drake dyker upp på bioduken är cirkeln sluten. 
 
I filmen följer vi en yngre Nathan Drake än vad vi är van vid, spelad av Tom Holland ("Spider-Man: Homecoming"). Tillsammans med sin mentor Sully (Mark Wahlberg) ger de sig ut på ett äventyr för att hitta den gamla portugisiska sjöfararen Ferdinand Magellans skatt, som de dock inte är ensam om att leta efter. 
 
Filmen regisseras av Ruben Fleischer ("Zombieland"), så det här kan nog bli en både actionladdad och rolig bioupplevelse, som förhoppningsvis fångar känslan från spelen. 
 
Premiär: 11 februari 2022
 

"Sonic the Hedgehog 2"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Förra årets "Sonic the Hedgehog"-film nådde stora framgångar för att vara en tv-spelsfilm, så det var nog ett ganska lätt val för Sega och Paramount att satsa på en uppföljare. 
 
Den här gången återser vi Ben Schwartz som Sonic, James Marsden som hans mänskliga kompis och Jim Carrey som skurken Dr Robotnik. Vi vet även att räven Tails (okänd skådespelare) och Knuckles the Echidna dyker upp, där den sistnämnda spelas av "The Suicide Squad"-skådisen Idris Elba. 
 
Jeff Fowler återvänder som regissör i den här uppföljaren, som handlar om att Sonic och gänget måste stoppa Dr Robotnik från att komma åt en kraftfull ädelsten. Förhoppningsvis behöver de inte gå tillbaka till ritbordet med designen på Knuckles den här gången...
 
Premiär: 8 april 2022
 

"Super Mario Bros"

 
556d2db9bb54a8fa7cdceb32c347f26e  120677865 gettyimages 647498828
 
Redan när nyheten om att Universal och Illumination Entertainment ("Dumma mej"- och "Minioner") ska göra en film om spelikonen Super Mario tillsammans med dess skapare Shigeru Miyamoto, var det många som ryckte på ögonbrynen. När beskedet om att Chris Pratt ska låna ut rösten till samma rörmokare, tappade många istället hakan. 
 
Vi har varken sett en bild eller trailer för den än så länge namnlösa Super Mario-filmen, men får de till rätt stil på animationerna, rätt ton på humorn och en handling som är djupare än att han ska rädda prinsessan tror jag faktiskt det här kan bli bra. 
 
Andra röster som hörs är Anna Taylor-Joy ("The Queen's Gambit") som prinsessan Peach, Charlie Day ("It's Always Sunny in Philadelphia") som Luigi, Jack Black ("Jumanji: Welcome to the Jungle") som Bowser, Keegan-Michael Key ("Schmigadoon!") som Toad och Seth Rogen ("The Interview") som Donkey Kong. 
 
Premiär: 21 december 2022
 

"The Division"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Netflix kommande adaption av det postapokalyptiska spelet "The Division" av den svenska studion Ubisoft Massive skulle tidigare regisseras av David Leitch ("Deadpool 2"), som hoppade av på grund av schemakrockar.
 
Nu är det istället "Skyscraper"- och "Red Notice"-regissören Rawson Marshall Thurber som tagit över rollen. Netflix-filmen "Red Notice" har fått rätt dåliga betyg (2 av 5 från MovieZine), vilket förhoppningsvis inte betyder att "The Division" automatiskt blir dålig. 
 
I den här postapokalyptiska actionthrillern som utspelar sig i ett kaosdrabbat New York där större delen av befolkningen har dött av ett virus, spelar Jake Gyllenhaal och Jessica Chastain huvudrollerna.
 
Premiär: Någon gång under 2022
 

"Borderlands"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den populära spelserien "Borderlands", om ett gäng skattletare på den förädiska planeten Pandora, som snart ska bli film har troligtvis den mest stjärntäta rollistan av alla kommande tv-spelsfilmer. 
 
Om vi ska nämna några spelar Cate Blanchett skattletaren Lilith, Kevin Hart soldaten Roland, Jamie Lee Curtis är Dr. Patricia Tannis och Jack Black roboten Claptrap.
 
- Jag är så glad att få jobba med den här otroliga rollistan. Varje enskild roll räknas, höjer filmen och vi har de bästa av de bästa som kommer in för att verkligen göra "Borderlands" spektakulär, säger regissören Eli Roth ("Hostel", "Death Wish"). 
 
Det enda de sagt om filmens premiär är "20💣💣", vad det nu betyder. 
 
Premiär: Okänt
 
 

"Minecraft"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En film baserad på det omåttligt populära svenska spelet "Minecraft" har varit på gång länge och skulle egentligen släppas redan under våren 2022, men det datumet har flyttats på grund av pandemin. 
 
Om filmen handlar om en fyrkantig gubbe som aktar sig för de explosiva Creepers medan den samlar trä, sten och järn i två timmar återstår att se, men vi vet i alla fall att Peter Sollett ("Nick & Norah's Infinite Playlist") regisserar den. Ett alternativ vore att den tar inspiration från "Lego-filmen", där det verkliga och fiktiva möts. 
 
Tidigare regissörer har varit Shawn Levy ("Free Guy") och Rob McElhenney ("Mythic Quest"). Ett tag var det tal om att Steve Carell skulle medverka i filmen, men det verkar inte längre aktuellt. 
 
Premiär: Okänt
 

"Tomb Raider 2"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Redan för över två år sedan blev det klart att svenska Alicia Vikander åtevänder som Lara Croft i en uppföljare på den hyfsade biosuccén "Tomb Raider" från 2018. Dock har den blivit något försenad av pandemin och att regissören Ben Wheatley hoppade. 
 
Vad vi vet är i alla fall att den filmdebuterande regissören Misha Green har hoppat på projektet, som tidigare arbetat med tv-serien "Lovecraft Country". 
 
- Det har varit så roligt på våra Zoom-samtal, att äntligen få sitta och prata med en annan kvinna i min egen ålder. Jag får prata om stora actionscener och stunts som vi vill göra. Jag hoppas nu att vi får göra verklighet av detta tillsammans, säger Alicia Vikander
 
Premiär: Okänt
 

"Ghost of Tsushima"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den skapligt nya Playstation-succén "Ghost of Tsushima" handlar om samurajen Jin Sakai, som måste beskydda ön från den historiska mongoliska invasionen i Japan under 1200-talet. Med inspiration från Akira Kurosawas filmer berättar det en spännande berättelse, om en man som måste svika sin övertygelse för att göra det rätta. 
 
Nu arbetar "John Wick"-regissören Chad Stahelski på en långfilm baserad på spelet, som vi på MovieZine gav 4 av 5
 
– Vi älskar att arbeta med kreativa partners som Chad, som har en passion för våra spel, så att vi kan skapa rika adaptioner som kan exaltera både våra fans och ny publik, säger Asad Qizilbash, chef för Playstation Productions.
 
Premiär: Okänt
 

"Metal Gear Solid"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Kong: Skull Island"-regissören Jordan Vogt-Roberts har länge pratat passionerat om sin kommande "Metal Gear Solid"-film, baserat på den politiska och filmiska actionspelserien av Hideo Kojima. Filmen ska fortfarande vara i tidig produktion, men potentialen finns där. 
 
Vad vi vet är att Oscar Isaac ("Star Wars", "Moon Knight" och "Scenes From a Marriage") ska spela superagenten Solid Snake. Manusförfattare är Derek Connolly ("Jurassic World"). 
 
- Jag tror att folk förstår - genom min relation med Kojima och på andra sätt - att vi verkligen försöker sköta det här projektet på de mest intressanta sätten, har regissören sagt till Gamesradar
 
Premiär: Okänt
 

"Portal" 

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
För några år sedan lovade regissören J.J Abrams (känd för bland annat "Star Wars: The Rise of Skywalker", tv-serien "Lost" och "Super 8") att hans film baserad på tv-spelet "Portal" skulle komma snart. 
 
Under många år var det tyst, men ganska nyligen berättade han att filmen är vid liv då manuset fortfarande är på gång hos Warner Bros. Spelen om den ödelagda testanläggningen där en person måste ta sig ur genom att klura ut svåra pussel med ett teleporteringsgevär, samtidigt som den aktar sig för en ondskefull artificiell intelligens, har helt klart potential. 
 
- Vi är väldigt glada över tolkningen och tonen, så det känns som att saker och ting äntligen är i rullning. Den har en enorm potential av många anledningar, varav en beror på den begränsade berättelsen i spelet, som är genialt berättad. Det kommer att bli super kul, säger J.J Abrams. 
 
Premiär: Okänt
 
Andra filmprojekt som vi vet ännu mindre om är "Sleeping Dogs", "Splinter Cell", "Call of Duty", "Mass Effect" och "Gears of War". 
 
Vilken spelfilmatisering ser du fram emot mest? 
| 21 november 2021 12:00 |