Red Notice 2021

Action Äventyr Komedi
USA
118 MIN
Engelska
Red Notice poster

Synopsis

En Interpol-agent spårar världens mest eftersökta konsttjuv.
Ditt betyg
2.4 av 79 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

8 november 2021 | 16:00

Påkostad tjuv- och polisjakt faller platt

”Red Notice” är en påkostad actionkomedi bestulen på all action eller spänning. Och även ”komedi” kan ifrågasättas. Tre karismatiska A-listeskådisar gör den någorlunda uthärdlig, men den platta historien om kupper och lurendrejare bjuder sällan på överraskningar.
Någon borde meddela Netflix att de har blivit grundlurade. För en budget som ligger på minst 160 miljoner dollar (uppemot 200, enligt vissa källor) har andra lyckats producera actionpackade spektakel i franchiser som ”Transformers” och MCU. Här fick de istället en tålamodsprövande actionkomedi där det är snålt med action, och komedin går ut på att Ryan Reynolds och Dwayne Johnson småtjafsar i två timmar. Ibland dyker Gal Gadot upp för att karatesparkas. Roligare än så blir det inte.

För en sådan budget borde man också kunna besöka exotiska platser som Brasilien och Kairo på riktigt, utan att fejka dem med greenscreens. Eller få en mer spännande regissör än Rawson Marshall Thurber, som etablerat sig som en fattigmans-Michael Bay med katastroffilmen ”Skyscraper”. Den bjöd åtminstone på självmedveten popcornunderhållning jämfört med ”Red Notice”, en film som hoppas att själva synen av Hollywoods klarast lysande stjärnor just nu ska dra uppmärksamheten från det lövtunna manuset.

Vi får gissa att en stor del av nämnda budget gick åt att värva Dwayne Johnson, Ryan Reynolds och Gal Gadot. Tre visserligen karismatiska A-listeskådisar, sämre team kan man hitta. Johnson spelar FBI-agenten John Hartley, ute efter världens främste konsttjuv Nolan Booth (Reynolds). De finner sig båda manipulerade av en annan tjuv, mystiska The Bishop (Gadot), och tvingas snart samarbeta för att stoppa henne. I potten ligger tre mycket värdefulla gyllene ägg som en gång tillhörde den egyptiska drottningen Kleopatra.

Den vilda skattjakten går kors och tvärs över världen, och förlitar sig framför allt på personkemin mellan Dwayne Johnson och Ryan Reynolds. Den ene har muskler, den andre har välsmort munläder, och de bildar ett omaka buddycop-par som tjafsar och bondar om vartannat. Det är i princip samma roller som de spelat i många andra filmer, de kan detta utantill - men vid det här laget börjar man ju tröttna på den likformiga humorn. ”The Hitman’s Bodyguard” möter ”Hobbs & Shaw”, men med avsevärt tråkigare actionscener. Jag räknar till en fängelseflykt och en biljakt. Och varför ser allt ut att vara inspelat i en studio?

Filmen vill vara en lyxig produktion med flörtar åt James Bond-hållet, Indiana Jones och "National Treasure". Ambitionen finns där, men resultatet liknar barnprogram på hög budget. Och detta med hur karaktärer lämpligt nog bara dyker upp på rätt plats vid rätt tid, blir smått parodiskt efter fyra, fem gånger.

”Red Notice” är Netflix dyraste film någonsin, och fortsätter streamingtjänstens seriösa intåg på blockbuster-arenan efter filmer som ”6 Underground” och ”Extraction”. För 160 miljoner dollar har de köpt sig en stjärnspäckad tittarmagnet, med ett slut som ogenerat lägger grunden för en rad uppföljare. Men i slutändan är det jag som känner mig blåst - jag kom in med förväntningar på en snygg och fartfylld actionrökare men fick nöja mig med en billig kopia.
| 8 november 2021 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
2
Jag visste (nästan) ingenting om den här filmen innan jag såg den, så jag hade inte så många förväntningar. Till min överraskning var jag ganska underhållen för större delen av filmen. Visst, det fanns flera saker under filmen som jag störde mig på, men det var ingen dålig, hjärnlös actionfilm, och när jag var tvungen att göra ett långt avbrott i filmen, längtade jag efter att få fortsätta se den. Sen händer något under den sista halvtimmen som får min upplevelse av filmen att nästan störtdyka. Den stora twisten i slutet var visserligen totalt oväntad, men i slutändan tycker jag inte att den gjorde filmen något bättre, utan jag önskar att filmen hade fortsatt i sitt ursprungliga spår. Det känns dessutom som att filmen saknar ett ordentligt klimax. Det ser ut som att vi kommer att få ett, men då plötsligt slutar filmen och man upptäcker att "Aha, allt det här var bara för att bygga upp inför uppföljaren." Och nej, jag känner inte för att se den. Och efter filmens twist, känner jag inte för att se om den.
Läs mer
3
Precis vad du förväntar dig. Känns som om recensenten hänger upp sig på att filmen är dyr. Hade den fått ett högre betyg om det var billigare skådisar. Jag tycker som sagt är precis vad man förväntar sig. En hyfsad heist film säkerligen med en del logiska luckor, men det är ju film så vem bryr sig. Och den verkar ju gå rätt bra på netflix så det är säkert nöjda.
Läs mer
2
Helt ok, bättre än vad jag hade förväntat mig. Men kan inte med att Ryan Reynolds alltid ska spela "Ryan Reynolds" i mer eller mindre varenda film. Han kan ju göra seriösa filmer, Buired, varför inte ta en tur tillbaka till sånt? Jag ger filmen en ljummen 2:a.
Läs mer
Visa fler