Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

16 september 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Mörk stämning i David Finchers starka genombrott

Det som skulle vara ett rutinfall för två duktiga kriminalare visar sig dölja något mycket mörkare, i David Finchers starka genombrottsfilm.
Jag minns fortfarande första gången jag hörde talas om "Seven", när SVTs Filmkrönikan recenserade den. Klippet som visades var scenen där insett sambandet mellan morden, att det handlar om de sju dödssynderna, och Morgan Freemans kommissarie Somerset går igenom teorin i polishusets kontorslandskap.
 
Det dröjde till “Fight Club” innan jag började prata om David Fincher som en av mina absoluta favoritregissörer, även om den specifika favoritfilmen har växlat genom åren. Oftast har det stått mellan “Seven”, “Fight Club” och “Zodiac”. Ibland har “The Social Network” varit med och spelat om förstaplatsen. Vid en omtitt för några år sedan, av flera av Finchers filmer, så insåg jag att det bara finns ett rätt svar och det är kvällens film. 
 
Att bara läsa “Sevens” hisspitch låter egentligen inte värst spännande, och det hade väldigt lätt kunnat falla platt. En thriller om en seriemördare med en gimmick och två poliser som mer eller mindre motvilligt måste samarbeta för att sätta dit honom, precis innan den ene dessutom ska gå i pension. Det har gjorts. Det skulle göras igen. Det görs sällan eller aldrig med en sådan här fingertoppskänsla.
 
Hur lyckas Fincher? Han har ett bra manus att arbeta med, inget snack om saken, men vi har också ett fantastiskt samspel mellan Freeman och Brad Pitt. Att Pitt fortfarande var mer känd som snygg än bra gjorde säkert sitt till. Och Kevin Spacey, förstås, i en rolltolkning som inte kan beskrivas som annat än förglömlig. Oförglömlig och ovanligt obehaglig.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Fast snäppet viktigare är stämningen. Den fångar Fincher med ett fantastiskt foto och regn i nära nog varje scen. Det gör det lättare att ryckas med i obehaget.
 
Jag är ganska säker på att jag för många år sedan läste om hur David Fincher inspirerats av Bo Widerberg. Ska låta det vara osagt om minnet spelar mig ett spratt eller ej, men det finns en jaktscen i “Seven” (den när Brad Pitts kommissarie Mills sätter efter en överraskad John Doe) som alltid påminner mig om en lika intensiv jaktscen i “Mannen från Mallorca”. Något att hålla utkik efter.
 
Här kan du se “Seven”:
• Ikväll 23:00 på Kanal 9
• Streama på HBO Max
• Hyr eller köp på bland annat SF Anytime och Google Play
| 16 september 2023 06:00 |