Klipp

Skribent

Viktor Jerner

30 mars 2016 | 13:00

Klipp: påskäggen och referenserna i "Batman v Superman"

"The Dark Knight Returns", Jokern och... "Star Wars"?
Precis som i de flesta andra filmer baserade på seriernas gudomliga värld så kan man hitta en hel drös härliga påskägg och referenser i Zack Snyders superhjältetårta - med extra allt - "Batman v Superman: Dawn of Justice" som just nu rullar på biograferna världen över. La du exempelvis märke till följande godbitar? (SPOILERVARNING för det som följer)Referenserna till Frank Millers legendariska seriealbum "The Dark Knight Returns" - där Batman och Superman också kolliderar - är många. De flesta har med Batman att göra, exempelvis "mechsuiten", M60-scenen och att vi får se honom med en sniper, men även biten med en zombieliknande, decimerad version av Superman i rymden efter atombombsexplosionen är direkt tagen från Millers album.Det faktum att storskurken Darkseid kommer vara en viktig karaktär i de kommande filmerna i "Justice League"-sagan känns som en självklarhet, särskilt när vi fick se det som bilden ovan visar. Den är tagen från när Bruce Wayne (Ben Affleck) drömmer om en framtida postapokalyptisk värld, och Darkseids omega-symbol syns tydligt på marken framför honom. Lex Luthor har alltså definitivt rätt när han bryter ihop och meddelar att "he's coming".I samma sekvens får vi också senare en skymt av det vapen som Batman bär, och på det så kunde de riktigt uppmärksamma personerna i publiken notera en clown-logga. Utan tvekan en blinkning till Jokern (Jared Leto) som vi kommer få se mer av i augusti när "Suicide Squad" landar.Ytterligare en referens till Jokern får vi när vi får se den nedklottrade ("HAHAH, joke's on you Batman") Robin-dräkten som Bruce Wayne har i en glasmonter i sin Batcave. Om det innebär att Robin har mördats av Jokern så förs onekligen tankarna till ett annat klassiskt Batman-album, "A Death in the Family", där just detta sker. Kan det kanske också betyda att vi får någon variant på den mycket omtyckta Red Hood-berättelsen framöver?

Large 5de0c929f9c0e59b2c53762906dbc18d ska cc 88rmavbild 202016 03 30 20kl. 2010.43.56

Zack Snyder kunde dessutom inte låta bli att slänga i en nördigt obskyr "Star Wars"-referens när han ändå var igång. Lex Luthors fängelsecell i slutet av filmen har nämligen numret 16-TK421, och TK421 var namnet på en av de stormtroopers som Han Solo och Luke Skywalker snor dräkten av i "Episode IV"

Detta är bara en bråkdel av allt som serveras på silverfat i "Batman v Superman: Dawn of Justice" och det är en omöjlighet att hålla koll på och lägga märke till allt själv.  Därför passar det nu bra med en smidig och underhållande sammanställning som Youtube-användaren Mr. Sunday Movies har snickrat ihop, kolla in:


Vilken är din favorit bland alla dessa härliga påskägg och referenser? 
| 30 mars 2016 13:00 |