Film

Skribent

MovieZine

26 december 2010 | 13:43

Julfilmer du inte får missa

Det finns många filmer som har jul som tema och nu har vi tagit fram 10 oförglömliga favoriter. Har du sett alla?

Snart är julen över för i år, men innan vi lägger julen till handlingar listar vi här tio bra anledningar att förlänga julen med. Vilken är din julfavorit?

Ensam Hemma

Det nalkas jul och familjen McAllister ska fira den i Paris. Familjen försover sig på morgonen planet går och lämnar stressat hemmet. Väl på planet börjar mamman i familjen inse att de glömt något, och kommer snart fram till att det är sjuåriga Kevin. Inte nog med att familjen glömt honom hemma, under tiden familjen är borta så härjar två inbrottstjuvar i området.

Denna film var en av mina absoluta favorit-filmer som barn, och nog håller den än. När man ser den bör man dock ha i åtanke att filmen är en familjefilm, och att många av skämten är orealistiska och en del överdrivna. Men i sällskap av ett barn så blir stämningen på topp!

Läs mer om filmen

Livet är underbart

Ängeln Clarence får i uppgift att hjälpa George Bailey, som efter misslyckade planer överväger att begå självmord, på självaste julafton. Clarence skickar honom till en alternativ värld där han själv aldrig existerat. Ängeln visar honom där hur alla skulle ha det utan honom.

Den enda svartvita filmen som tog sig in på listan. Väldigt bra och rörande story. James Stewart är också grym i rollen som George Bailey. Det är väldigt mycket julkänsla över filmen, och man blir glad av att kolla på den. Påminner en del om ''En Julsaga''.

Läs mer om filmen

Mupparnas Julsaga

Michael Caine spelar Scrooge i denna klassiska historia av Charles Dickens. Ebenezer Scrooge är en snål, ensam och bitter gammal affärsman som bara bryr sig om sig själv och sina pengar. Den här julen får han besök av tre spöken som tar med sig honom på en resa genom tid och rum. Förutom Caine är det just mupparna som spelar alla roller.

Det finns väldigt många olika versioner på den här historien, men denna är min favorit. Sagan i sig är väldigt bra, men det som gör mupparnas version bäst är alla roliga, igenkännliga karaktärer som har blivit tillsatta roller från historien.

Läs mer om filmen

Bad Santa

Billy Bob Thornton spelar tomten som inte är som andra tomtar. Han är alkoholmissbrukare, röker och har sex. Inte nog med det så är han även en tjuv som rånar olika köpcentrum på självaste julafton. Sedan lever han och hans kompanjon på pengarna de stulit fram till nästa år då de gör samma sak igen.

Svart komedi på topp! En förvåningsvärt rolig film med bra handling. Lagom julig, och kanske bäst av allt, slutet. Jag satt och väntade på att det överdrivet lama slutet där det går bra för alla och alla säger ''merry christmas'' skulle komma. Men det uteblev, och istället fick man till det på ett sätt som blev värdigt en bra film.

Läs mer om filmen

Nightmare before Christmas

Jack Skellington, härskaren över ''Halloween-town'', börjar i hemlighet med åren att tröttna mer och mer på halloween. Han vandrar iväg in i skogen och kommer av misstag till ''Christmas-town''. Han blir så förtjust i staden så att han bestämmer att ''Halloween-town'' också ska hjälpa till med julen.

Det är Tim Burton som skrivit och producerat denna fantastiska saga. Filmen är inspelad med dockanimation, vilket kan göra att vissa kan bli lite skeptiska till den. Det är även, som många av Tim Burtons andra filmer, en musikal. Men så länge som sången för storyn framåt, som den gör,  så funkar även det bra tycker jag.

Läs mer om filmen

Die Hard

Polisen John McLane från New York åker till Los Angeles för att fira julen med sin familj. Han åker till sin frus arbetsplats, som är belägen i en skyskrapa. Väl i byggnaden hamnar han mitt i vad som ser ut som en terroristattack, men som i själva verket är ett rån. Hans fru blir tagen som gisslan, och detta får honom att se rött.

Bra val för den som vill ha lite action, men samtidigt kolla på julfilmer! Bruce Willis fick stämpeln ''action-hjälte'' efter denna film som även levererat väldigt många klassiska citat. Den kanske inte får fram den ''riktiga julkänslan'', men det är väldigt julig musik och även en och annan tomte finns med.

Läs mer om filmen

Ett päron till farsa firar jul

Clark Griswold drömmer om en perfekt, gammeldags jul som firas med hela familjen. Firandet börjar bra, men som vanligt för familjen Griswold så går det inte riktigt som Clark har tänkt sig. När oinbjudna släktingar dyker upp med familj och husvagn börjar allt gå utför.

Det är inte så ofta som den tredje filmen ur en film-serie är bättre än originalet, speciellt inte när det gäller komedier, men i det här fallet är det faktiskt så! Roliga karaktärer och mycket julsaker som tar fram julstämningen.

Läs mer om filmen

Gremlins

Billy får en fantastisk julklapp av sin far. Det är en jättesöt, kramgo liten mogwai! Med detta husdjur kommer tre skötselråd som måste följas: låt honom inte bländas av starkt ljus, håll honom borta från vatten och viktigast av allt hur mycket han än skriker, gråter och ber - mata honom aldrig efter midnatt.

Det här kanske inte är en av de första filmerna man tänker på när det gäller julfilmer, men nog är det en julfilm alltid. Det är perfekt balans mellan skräck och komedi, med inslag från en familjefilm, vilket gör att även barn kan kolla på filmen, men då gärna i vuxens sällskap.

Läs mer om filmen

Tomten är far till alla barnen

Sara har tre barn med tre olika män. Hon är nu ihop med en fjärde, Janne som hon också vill ha barn med. På julafton bjuder hon över alla sina ex, och deras nya fruar för att alla ska fira julen tillsammans. I huset de bor i har även alla männen bott i, vilket gör det svårt för Janne.

Detta blev Sveriges bidrag på min julfilmslista. Den är förvåningsvärt rolig, och alla spelar bra i den. Det är möjligt att det är en av de roligaste svenska julkomedierna. Men den slår inte Sunes Jul, som tyvärr är en julkalender, vilket gör att den inte kommer in på listan. Peter Haberts roller i både den här och i Sune är ganska lika, och nog kan man se en del mer likheter mellan filmerna!

Läs mer om filmen

Elf

En julafton för många år sedan fick jultomten en överraskning när han kom tillbaka till Nordpolen, nämligen att ett litet barn från ett barnhem krypit ner i julklappssäcken. Barnet som heter Buddy, blev adopterat av en tomtenisse och växte upp i tron om att han också var en nisse. När Buddy senare får reda på att han är en människa och har en riktig familj i New York, så åker han dit för att hitta dem.

En mysig film med väldigt mycket julstämning. Det är en rolig historia, med ett slut som inte är så speciellt bra enligt mig. Men den är fortfarande värd att se, för nog kom jag i bättre julstämmning efter att ha sett den!

Läs mer om filmen

| 26 december 2010 13:43 |