Bad Santa 2003

Komedi
USA
91 MIN
Engelska
Bad Santa poster

Synopsis

Billy Bob Thornton är Willie T. Stokes, en varuhustomte som är mer elak, korrumperad, nersupen och svinaktig än någon tomte man någonsin sett. Det kan ju ha att göra med att han i själva verket är en tjuv som varje år firar julafton genom att slå till mot olika köpcentrums kassaskåp!
Ditt betyg
2.9 av 926 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mikael Gabrielsson

1 januari 2008 | 00:00

Trodde du att alla tomtar var snälla?

Willie T. Stokes (Billy Bob Thornton) är en nersupen svindlare utan vilja att leva. Varje jul drar han buttert på sig sin tomtedräkt för den årliga varuhusstölden tillsammans med sin kortvuxne kumpan Marcus (Tony Cox), som gör sig perfekt som älva.

De barn som sätter sig i Willies knä för att få sitt fotografi taget tillsammans med tomten får ett minne omöjligt att tvätta ur. Willie är bitter och sur som ättika. Han kan inte säga en mening utan att svära och rynkar på näsan när barn är i sikte men kanske är det just detta året då Willie ska få de julminnen han berövats under sin barndom. En dag sätter sig en underlig och föräldralös pojke (Brett Kelly) i hans knä och inget blir sig likt efter det. Av en slump korsas deras vägar åter och då Willie får polisen efter sig ser han en enkel lösning i sikte - han flyttar ihop med ungen och hans dementa farmor. Vem skulle komma på tanken att leta efter honom där.

Regissören Terry Zwigoff som gav oss bl.a. "Ghost World" har gjort en mycket annorlunda julfilm med en tomte som man sent kommer glömma. Denna tomte kan inte säga en mening utan att vara otrevlig, han spenderar natten efter arbetsdagen i baren samt med att sätta på vackra kvinnor som har ett svagt öga till tomten men innerst inne har han ett hjärta av... hmm... guld. Till en början är det svårt att sympatisera med Billy Bob Thorntons karaktär men man anar att det ska vända och att även Willie hittar lite sann julglädje. Visst blir det så men det blir aldrig för sockersött. Willie går från att svära och trycka ner barnet han är inneboende hos till att stå upp för honom, då han mobbas för sin övervikt. Även om Willie inte gör allt på rätt sätt så är det svårt att inte tycka om honom.

"Bad Santa" kanske lätt ger intryck att vara ännu en i raden av amerikanska dumkomedier men så är inte fallet. Det är en djup historia som engagerar och berör. Dessutom är den riktigt rolig emellanåt. Billy Bob Thornton ("The Man Who Wasn´t There") gör en av sina bästa rolltolkningar och Bill Murray ("Lost In Translation") som till början var påtänkt för huvudrollen hade inte kunnat göra ett bättre jobb. Även Brett Kelly och Lauren Graham, som vi annars kan se som Lorelai i "Gilmore Girls", gör fina insatser.

Om "Bad Santa" är årets julfilm är väldigt individuellt. Julfilmer håller i regel väldigt låg klass då de oftast är utan överraskningar och kräkgulliga barnfilmer, vilket är ljusår från "Bad Santa". Det är inte alltid en rumsren film - och inget för de minsta, men det är heller ingen film man glömmer i första taget. Jag är övertygad om att jag kommer se om den nästa jul och betyget blir därmed så högt som en trea.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Jag minns att jag såg denna förmånga år sedan och det var en av de sämsta jul filmer jag sett. Den innehöll 1 skämt som fick mig att nästan börja skratta. och det var något i stil med om det inte var jobbigt att vara arbetslös till nästa jul ...... och svart var nä bara till påsk då är jag påskharen. Så undvik denna film om du vill se en rolig film.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu