Nightmare Before Christmas (1993)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Följ med till en helt ny värld där varje helg har sitt eget land. I Halloweenstaden härskar den oberäknelige Pumpakungen Jack Skellington. Han övervakar skapandet av alla ruskigheter, rysningar och överraskningar som de exporterar till "den riktiga världen" varje år. Jack tröttnar på rutinerna, men hans liv får en ny mening när han av en slump öppnar dörren till Jullandet. Han blir helsåld och beslutar sig för att ta kontrollen över julen. Med hjälp av sina entusiastiska invånare i Halloweenstaden ger han tomten semester och skapar enligt sin egen mening "en ny förbättrad version av julen".
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS

Animerad monstermusikal - med julstämning
Trots att Tim Burton enbart skrivit story och producerat så vilar hans gotiska stämning över den här härliga klassikern. Och även om konkurrenterna inom genren julmonstermusikal i stop motion är få så är det fortfarande en härlig glädjespridare som håller.
Det finns julfilm. Det finns monsterfilm. Animerad film. Och så musikaler. Sen finns den ultimata - och troligen enda - kombinationen, "Nightmare Before Christmas". Innan Tim Burton (story/producent), Henry Selick (regi) och Danny Elfman (kompositör) slog sina påsar ihop så var tanken med en stop motion-film som lyckas skapa både julglädje och skräckfilmsnostalgi utesluten. Men det här gänget lyckas med bravur.

Trots all kontrovers om "vems" filmen faktiskt är så är det ju omöjligt att inte notera att den Burton-ska stämningen vilar som en trygg hinna över hela filmen. Allt från den inledande svepningen över en kyrkogård till utstuderade monster som på något sätt är både roligare och charmigare än vanliga dödliga. Det är som om Burton tagit det bästa ur sina ofta så gotiska berättelser (håll utkik efter små referenser), inklusive animerade "Vincent" och låtit ständige parhästen Elfman samt långfilmsdebuterande Selicks talanger knyta ihop paketet.

Här finns så mycket värme och glädje, inte minst i vår hjälte Jack Skellington. Halloweentowns stora idol liknar nästan en naiv rockstjärna med sina drömmar om något annat och större, och hans resa hur han med stolta gester tar över Tomtens jobb är en fröjd för såväl ögat som själen. Vanligtvis distraheras jag lätt av faktum som spontana sångnummer men här är det så kul och catchy att man rycks med vare sig man vill eller inte. Det är en bisarr situation att nynna med i sånger om att kidnappa och mörda Jultomten!

Men oavsett om man ogillar musikaler eller animerat så är det en film som passar såväl vuxna som barn (om än kanske inte alltför små). Halloweentown är ett svängigt ställe man gärna besöker och Jack en härlig kille man gärna hänger med. Det spelar inte så stor roll att de har en osund förkärlek till avhuggna huvuden och läbbiga insekter. Är man inte musikalisk av sig finns så mycket att titta på. Små, rara detaljer som vampyrer med paraplyer eller när Jack använder ett av sina revben för att leka med en hund.

Trots animerad films utveckling under åren så är "Nightmare Before Christmas" en film som knappt åldrats alls och fortfarande håller, både som läckert hantverk och stämningsspridande filmberättelse. Hade det inte varit för en onödig, typiskt Hollywood-konventionell (okej, kanske inte jättetypisk..) kärlekshistoria så hade det kunnat bli en fullträff. Men fortfarande en stark 90-talsklassiker som är värd en omtitt under såväl jul som Halloween.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Kalis
Nu när hösten gör sig påmind så passar det alldeles utmärkt med en höst-film, då kommer problemet, vilka filmer är så kallade ”höst-filmer”? Den första film som dök upp i mitt huvud var ”Nightmare Before Christmas”, men det är kanske lite för tidigt att börja spela Halloweenfilmer!? Jag såg den idag! och så fantastisk den är! Jag älskar verkligen denna simpla form av stop-motion och animation. Tim Burton är på topp och levererar en gedigen och välgjord story. Jag vet att många inte gillar Disney-musikaler men ”Nightmare Before Christmas” är riktigt bra, det kan bero på att med i produktionen har vi Danny Elfman som komponerar musiken och är sjungande Jack Skellington. Det enda negativa med filmen är att det är en ganska kort saga på sina 1 timme och 16 minuter, det hade inte gjort något om filmen var 20min längre. Men de knyter ändå ihop säcken med sin korta story. Filmen får en mycket stark 4/5
Film
Såg om denna igår, funderar på att sänka till 4:an även om det är en svinbra film :)
Visa fler (13)

Veckans populära filmer

Visa fler