Spel

Skribent

Anders Eklöf

19 november 2020 | 09:02

Idag släpps Playstation 5 i Sverige - här är allt du behöver veta

Nu har äntligen turen kommit till vår del av världen, då Playstation 5 släpps idag. Här är allt du behöver veta om konsolen.
För ungefär en vecka sedan lanserades Playstation 5 i USA och andra länder, kort efter att konkurrenten Xbox Series X även dök upp i butikerna. Nu har turen kommit till våra breddgrader, då konsolen släpps i Sverige idag den 19 november.
 
Jim Ryan, chef på Sony Interactive Entertainment, säger att "PS5 verkligen är nästa generationens konsol som representerar början på en ny era för spelande", i ett pressmeddelande
 
"Jag ryser av spänning över de nya världarna som spelarna kommer att få börja uppleva idag och jag är lika upphetsad över det kommande spelutbudet som kommer att fortsätta driva spelupplevelsen framåt", fortsätter han. 
 
 
Några spel som konsolen lanseras med är "Spider-Man: Miles Morales", "Demon's Souls", "Sackboy: A Big Adventure" och "Godfall". Utöver det utnyttjar även nya titlar som "Assassin's Creed Valhalla", "Watch Dogs: Legion" och "Call of Duty Black Ops: Cold War" kraften i konsolen och målar upp ännu snyggare grafik än på Playstation 4. 
 
Andra kommande storspel som väntar på horisonten är "Ratchet & Clank: Rift Apart", "Horizon Forbidden West", "God of War: Ragnarök" och "Final Fantasy XVI", så det finns mycket spännande att se fram emot. 
 
 
Playstation 5 säljs i "Standard Edition" för cirka 5990 kronor och "Digital Edition" för cirka 4990 kronor, där skillnaden är att den ena saknar just skivläsare och att det därmed bara går att köpa spel digitalt. Har du inte lyckats förboka en maskin kan det dock vara svårt att få tag i en den kommande tiden. 
 
Med konsolen medföljer även den nya handkontrollen DualSense, som har haptisk feedback och dynamiska adaptiva avtryckare, som ger mer inlevelse i spelen. Hårddisken ligger på 825 GB på båda utgåvorna.
 
B4bd8135d28325140c57e2f41ee28873 https   hypebeast.com image 2020 04 sony playstation 5 dualsense controller dualshock 5 tw
 
Playstation 5 är dock verkligen ingen blygsam konsol rent visuellt, då den väger hela 4,5 och mäter över 40 centimeter i höjd ståendes. Det gäller alltså att ha en passande tv-bänk om den ska få plats. 
 
För de som inte är riktigt redo att sluta spela Playstation 4 är det en välkommen nyhet att femman är bakåtkompatibel med den förra generationen, vilket innebär att du kan spela alla dina fysiska och digitala spel. Dessutom blir många spel även snäppet snyggare på den nya konsolen. Förutom det ingår även en del spel i prenumerationstjänsten PS Plus, som "God of War", "The Last of Us" och "Days Gone" som går att ladda ner utan extra kostnad. 
 
 
För den filmintresserade (du läser ändå det här på MovieZine) är det värt att nämna att konsolen kan spela upp UHD-Bluray.
 
Vad vi på MovieZine tycker om Playstation 5 och de tillhörande spelen kommer du att få läsa om här på sajten framöver. Är det något speciellt spel du ser fram emot att läsa om, skriv det i kommentarerna. 
 
Har du fått tag i en Playstation 5? Vilka spel ser du fram emot att få spela? 
 
Vill du diskutera spel? Välkommen in i vår Facebook-grupp GameZine
| 19 november 2020 09:02 |